14
Pada 14.8.09 tepat 8.52 pagi anak momma akan genap 12 bulan or 1 YEAR dah... Tinggal 1 more day to go... but today momma nak story morry about Damia's development sepanjang 11 bulan nih. Perghh!! uols... she's so GENIUS!! betol kata mama Qarissa baby is GENIUS!! memang byk development, skill, attitude & character Damia tonjolkan through out her 11 months... Memang PANAS!! SENSASI!!! and klakor pun ada... macam-macam ado!!



  • Gigi dah ada 4 batang, 2 batang yg besar kat atas & 2 lagi kat bawah.
  • Semakin laju merangkak... perghhh... susah momma nak kejar
  • Sudah pandai naik tangga. Pantang diberi peluang untuk naik Damia pasti akan show her skills w/out momma & abah help. Show her determination sungguh kuat... Nenek 2x kantoi terlelap.. tup tup tup sedar Damia dah half way atas tangga. Lagi teruk nya kes Damia dah selamat sampai kat atas & siap tolong kemaskan bilik nenek lagi...
  • Suka menyelinap bawah kerusi. Haa nih berkait dgn aura nak naik tangga tuh. Since momma tak jumpa pagar yg sesuai nk letak kat tangga umah (sebab tangga tuh lebar sgt) kami halang tangga dgn 3 buah kerusi meja makan. Punye la panjang akal, dak Damia nih masuk bawah kerusi utk g naik tangga tuh. Kekadang berjaya.. memang genius!! tapi kekadang tersangkut... apa lagi menjerit la dia. Kuat tol suara dak Damia nih. hehehe so cute bila tersangkut bawah kusi tuh.
  • Semakin byk "mulut"... pot pet.. suke buat bising. Best sgt!! momma suka layan.
  • She can say a few words well like momma, nenen, nenek, nak, tak. Paling suke bebenor sebut abah!!! Maybe she miss Abah so much... ye laa jumpa hujung minggu jer kan. Takpe sayang, momma kan ada... Kite doakan Abah cepat dpt transfer ke Shah Alam, Amin!!

  • Pandai nak bergurau. Nak tau camno... dgn mencubit & menggigit! Haa korang bleh bayang tak kalo dia buat aksi tuh masa nenen!! Perghhh!!! Geram jer... Biler kite menjerit, dak Damia nih akan gelak besao sgt, suka sgt... geli hati la tuh... So sweet & suka tgk senyuman Damia yg menawan tuh... cair uolsss
  • Suka main laptop. Tengok laaa.. cam real jer kan. Pastu siap KISS.. KISS kat wallpaper lapotop tuh. Maklom la ade gamba budak chomel yg bam bam... mesti dia geram gak la tuh.
  • Suke tunjuk kan pusat dia.. hok'alaa geram jer. Dah la perut tu bam bam jer... hehehe mesti she curious sgt ade cam lubang kat pusat tuh...
  • Pandai pakai h/p. Nih kalo bleh momma slalu elakkan tapi dak Damia nih kalo tak bg menjerit satu kampung dengao. Tengok la aksi Damia bergayut telepon kat atas tuh. Pergh.. macam teangh marah kat orang jer kan. Seriusssss!!!
  • Pandai menunjuk kan aksi dia. Setiap kali momma balik kerja, mesti Damia akan buat perangai & nak show off apa yg dia pandai buat... Guling2... Jerit2... lompat2... tunjuk2... Aksi kat atas tuh buktinya.
  • Excited when watching Barney & friends
  • Menjerit tengok Kucing & tupai kalo sorg2. Not sure sbb takut or excited.. ahakss
  • Suka makan bubur yg diblend lagi, tp bg apa pun masuk jer mulut tuh. Paling suke makan beramai2. W/pun baru lepas having her bubur, she still nak join momma & Abah makan sesama.
  • Watching her 1st movie cinema... TRANSFORMER - The return of the Fallen. Naib baik tak yah bayor tiket. Start movie until aksi nk selamatkan optimus prime kat padang pasir, Damia tido jer. So sporting kasi momma & abah layan movie...
  • Bila menguap pandai tutop mulot. Kekadang terlupa juga.. kene keep remind her. She understand tu! Trust me, memang genius dak Damia nih. mmmmuuuahhss!!

  • Kalo 10 months dak Damia nih can stand-up while holding on to something, @ 11 months Damia dah pandai berjalan 1, 2 step. Pandai bangun & melepas diri drp holding to something. Shows her confident level increase giler.
  • Pandai pointing at anything dgn jari telunjuk nya especially when watching iklan TV. Her favorite Iklan digi yg ade tikus kuning menari2, iklan chip more rap & etc anything yg ada budak2.


  • Pandai sharing makanan dia. Tak lokek. Tengok laaa... Kalo kita mintak sket Damia tak lokek nak share... baguih la anak momma nih.
  • Sudah pandai panjat katil momma. At 10 months dulu Damia master skill nak turun dari katil. Now nih she so confident jer masa panjat katil. Tak cayo??! Korang tengok la sendiri.

Post a Comment

nieda said... August 13, 2009 at 9:30 AM

pandai dan genius budak2 zaman sekarang..tak sabar nak tgk perkembangan my baby like Damia...hehe i like..

Ummi Salsabila said... August 13, 2009 at 11:05 PM

geniusnye mia...pnjt tngga smpi atas? fuh,berani tu...;p pnjt katil pon.hihi.sk la tgk aksi die.

sk pki topi tu.ade belikn aufa topi gitu.tp asik cabut je...;p

mia da pi tgk movie? bestnye..bby le msuk ek? nk pi gakla.lm xdpt pi ni..:)

happy besday syg....muahs!

AshAnas said... August 14, 2009 at 1:20 AM

wa... dh besar dh damia... happy birthday mia sayang! jd anak solehah ek... tunjukkan lagi skill2 hebat mia tu kat mama tau... comel sgt la damia nih! suke tgk gmbr2 dia...

MamaDamia a.k.a Haiza said... August 14, 2009 at 2:09 AM

Damia ni pun memang maksudnya cerdik kan?....sebab tu lah dorang ni bijak...ekeke....tapi Damia saya pada umur 1 tahun++ ni...dah pandai panjat meja makan tau...siap berdiri joget2 lagi atas meja tu....nasib perasan...kalau tak mau pengsan saya kalau dia jatuh tergolek...ekeke

Intan said... August 14, 2009 at 4:50 AM

Happy besday damia! Wah dah macam2 pandai ye...cute lah gambor dia pakai topi tu...really cool beb!

nadnye said... August 15, 2009 at 5:56 AM

macam2 aksi... dah setahun dah.. comel dan aktif sesangat nama pun maksud cerdik.. mestilah org nya cerdik..:)

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:45 PM

[To Nieda] A'ah la nieda. Zaman skrg nih budak nyer genius lain sket...kite dulu2 genius gak tapi dorg nih mcm terlebih advance jer kan... heheheh jemput dtg lagi yer.

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:46 PM

[To mama Miya] chubby kan???!! memang geram sesangat.

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:49 PM

[To ummi Salsabila] memang berani. la nih duk kejar dia jer bila nak naik tangga.

Topi tuh mula2 pun asyik cabut jer, tp bila amik gamba ok jer dia posing.

Hihih mula2 takut gak nk bw g movie, nasib baik Damia tak meragam. Tkut gak sound system tuh mengganggu so we uollss duk jauh2 sket dr skrin & tmpt sound system dia

Tengkiu aunty for the wish.. mmuuahh

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:50 PM

[To AshAnas] Thanx aunty shakira. Amin!!

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:52 PM

[To mamaDamia] betol2x (versi Upin & Ipin)... Damia bermaksud keberkatan & bijaksana.

Pergh akak Damia panjat meja makan. memang padu. Mamadamia kena tangkap aksi joget2 tuh...

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:53 PM

[To Intan] Huhuh yes la aunty Intan...memang cool kan.

Momma Mia said... August 20, 2009 at 5:54 PM

[To nadye] a'ah la nadnye semakin byk aksi & ragam sepanjang 0 to 1 year ni. Bersyukur sgt la dgn anugerah Tuhan nih.

 
Top