0
Pagi nih kat opis momma ada Fire Drill. Aktiviti macam nih perlu especially utk kami yg baru berpindah ke bangunan yg baru. Walaupun kami biasa terdedah dgn Safety System & Fire and Gas system tapi latihan praktikal tu perlu juga terutama utk kaum2 hawa kat opis momma nih. Maklum ler api semasa kecik menjadi kawan, besar menjadi lawan. Bomba kata kaum hawa nih kalo nampak api selalu lari. Bomba kata kalo api kecil kita patut bleh cuba guna alat pemadam api utk padamkan dia. So antara info2 yg berguna momma nak kongsi bersama adlh ttg penggunaan alat pemadam api.

Tahukah anda berapa berat alat pemadam api jenis ABC?? Berat bersih tong + hos + serbuk kat dlm alat pemadam api tuh 13kg. Berat kan? Bomba kata kalo tak larat nk angkat bleh seret je. Cara2 nak guna adalah "P.A.S.S"
  • P - Pull pin. Ha kalo ibu2 tak larat bleh pusingkan jer then bleh tanggal pin tu
  • A - Aim. Dgn jarak 10m dr api aim kat base api utk padam kan api tu
  • S - Squeeze. Ha nih uols squeeze the handle and releasekan the extinguisher agent tu
  • S - Sweep. Ha ni utk pegang hose tu. Just sweep side to side kat area api hingga base api padam


Bomba pesan lagi kalo kite ada kebakaran kat atas dapur masak, jangan simbah dgn air. Sebabnya api akan jadi lebih marak sbb minyak masak bercampur dgn api. Yang terbaik amik kain/tuala/guni yang basah and letak kat atas api yag marak atas dapur tuh. Ni kalo umah uols takde alat pemadam api la.

So work safely & safety first!!! dimana jua anda berada.



Post a Comment

 
Top