10
Sepanjang 17 Bulan, Damia shows lots of new attitudes in her development. Momma always proud with her in what ever she do. Ya Allah, permudahkan kami untuk mendidik anak-anak kami dengan ilmu2 Mu & lindungilah anak-anak kami dengan kesihatan yg baik.

Everytime momma nak solat, Damia pasti mahu ikut skali especially waktu nak bentangkan sejadah. There must be extra sejadah just for her. Walaupun, tumpuan nyer hanya sementara, its a good start for her kan? Semoga Sayang rajin solat & rajin doakan momma & abah tau!!


Damia's 1st coloring book. Damia beli kat Giant. Since Damia suke bebenor main dgn color pencil abang Amir, her cousin, momma decided to buy her coloring book & color pencil. Aksinya momma tak sempat nak rakam but she very excited & teruja gitu. 1st day jer terus color 2 page. Hasilnya spt kat bawah... cantik kan???!! Tuh hasil tangan Damia tau, momma tak tolong apa2 pun cuma tengok jer...

Momma love spent time with Damia for her Art session. We ouls normally sit & have a coloring session around 9 pm. Every session takes only 5-10 minutes. If she done & satisfied, Damia akan start campak2 color pencil... so its time to stop... huhu pandai anak momma ni yer!! Lihat ler aksi nyer tuh. Tak cukup dgn sebelah tangan, Damia mencuba aksi utk write using her both hands. Momma tak kisah ler sayang nak guna tangan maner2 pun, janji sayang happy kan??!

Now, pantang jumpa buku apa pun, Damia mesti nak menulis jer... Dinding bilik nenek pun dah ada hasil tangan Damia, cuma tak sempat nak snap jer...Takde buku, conteng kat tikar getah pun jadi jer tuk dak tecik nih...

Selain tu, Damia enjoy everytime we do shopping her groceries. Dia akan tunjuk her susu & pempers brands. Tengok la aksi dia tuh. Normally we ouls akan bagi dia duduk dlm troli tuh, if not jenguh la nk kejar satu supermarket tuh. Kadang2 bertahan agak lama gak but sometimes dah mintak kluar or dokong. Kalo gitu tau ler dia dah boring.

Anak momma juga dah pandai mencapai barang2 atas meja. Seboleh mungkin dia kan menjengkit. Oooo anak momma dah tinggi laaa skarang.

Paling sakit jiwa, skarang anak momma dah pandai bukak pempers... ishhh geram sangat. Nak jer seletape pampers tuh... Mungkinkah patut momma bertukar ke pempers pants.... huhu kene start survey nih. Ari tuh doktor ada bg sample & try kat Damia. Dak kecik ni konon dok mencuba utk bukak tapi gagal... ahaksss momma gelakkan Damia...

Gigi semakin banyak dah. Nampak tak dua gigi geraham Damia kat bawah tuh. Besaooo kan??!! Jumlah gigi semua adalah 6 batang bawah & 7 batang kat atas = 13 batang. Paling mencabar nk gosok gigi2 kat atas tuh...




Skarang sungguh aktif berproject bersama Barney. Damia pandai meniru aksi2 Barney & Friends. Atok nenek pening kepala sbb most of the time mesti pasang Barney... ahaks... w/pun dia tak tengok tapi dak Damia nih tetap mendengar tau!! Bila dengar lagu barney dah habis siap suruh ulang lagi...


Post a Comment

Mama_Aqish said... February 9, 2010 at 8:51 AM

eh bukan tu sama cam buku aqish la...kiter beli kat tesco kat tengah2 ada sticker kan...pandainyer damia mewarna...

Momma Mia said... February 9, 2010 at 8:51 PM

To mama Aqish : a'ahh la sama. yes ada sticker kat tengah2. Damia nih lepas lekat mesti umpil nk cabut balik

h4ni3 said... February 10, 2010 at 10:37 AM

alaa.. comelnya tgk mia solat. kena buatkan dia telekung kecik ni alin. mesti comey. hehe

Momma Mia said... February 10, 2010 at 2:06 PM

To hani : yes u r rite dear... nak kene buat satu so that rajin sket dia nak mengikut kt solat

mariaariffbaby said... February 10, 2010 at 5:26 PM

damia sama la macam my ecah

leh geng ni
:D

Momma Mia said... February 10, 2010 at 6:39 PM

To maria : Sama macam ecah... hihi memang bleh geng sangat la tuh. can't imagine if both of them kt jumpakan & buat aksi2 Barney together2... mesti sronok ek!

wansteddy said... February 10, 2010 at 7:15 PM

very cute! suka tgk aksi joget2nya tu.
ada bakat jd pelukis berjaya ni. xlama lg sure pandai melukis bulat2 pulak :)

Ummi Salsabila said... February 10, 2010 at 9:19 PM

same je mia dgn aufa.suke ikut kami solat juga..hihi.pandainye mia color.

hari tu kan kak,wat art session dgn aufa.pastu dia pi amik crayon kaler merah.pki kat bibir.mesti dia tiru ummi die mekap.hahaha.

pandai nyer mia menari ikut barney.!!! muahs!! to mia clever girl.

Momma Mia said... February 11, 2010 at 6:46 AM

wan : hihi tu baru ket jer aki goyang2 punggung... bila tak di ambil gambar lagi gempak aksi nya!!

bleh blaja dgn wan la lukis gambar chomel2...

Momma Mia said... February 11, 2010 at 6:49 AM

US: hoho Aufa dah pandai make-up yer...tiru aksi ummi yer?? tapi jgn la pakai crayon syg. mintak ummi satu lipstik.

geram la tgk aksi Aufa berposing, cheeky & cute sgt!!

 
Top