12
14 hb nih Damia akan masuk 1 tahun 7 bulan. In case momma tak sempat update (hihi takut bersalin awal plak.. mintak dijauhkan. Semoga adik sabar tunggu due date). Anak momma dah besar laa. Terasa cepat plak masa berlalu, tak puas plak nk main dgn kakak Damia. Takpe nanti kt bermain yofe-yofe skali dgn adik yer sayang. Antara development Damia 18 bulan. We so proud of her & momma & abah luv you so much sayang!!!

  • Kalo masa 18 bulan Damia ikut solat gitu jer waktu bentangkan sejadah, terus bersujud. Kali ni Damia dah pandai tiru aksi-aksi solat yg betul. Thanks to Papa Helmi for lovely tudung ala2 telekung from Mekah. Uols tengok ler sendiri.
  1. Mula2 bersiap bermini telekung & masuk ke bilik nenek utk solat berjemaah.
  2. Berdiri tegak betul lurus
  3. Takbiratul ihram
  4. Pastu lari-lari. Haha jgn tiru aksi nih. Damia dah hilang fokus & start lari-lari keliling atuk & nenek. Susah dah nak rakamkan gambarnya bermini telekung. Mesti Damia akan cabut bukak tudung tuh...
  • Anak momma dah pandai nk ber"make-up". Memang girl-girl la anak momma nih. Tengok la aksi cutie pai momma ni. Bukan shj make-up utk diri sendiri tapi rajin nk make-up kan orang. Mangsanya... ABAH!! ahakss comel jer aksi couple nih. As of today, Damia dah lunyaikan 2 lipstik nenek + tebuk lubang dgn jari comel dia kat day krim momma.
  • Suka bebenor main bedak. Geram sangat. Dah tutup pun dia pandai tunggangkan & ketuk2. Pastu sapu kat muka.
  • Selain tuh Damia gemar tengok Cermin. Rambut pun nak sikat sendiri. Yg nih ikut mood dia. Biasanya kalo dgn momma tak kasi sikatkan rambut dia.

  • Setiap kali g shopping Mall & nampak children game pasti Damia akan jerit-jerit suh g situ. Ishh kuat plak tuh. Satu mall dengar suara dia tuh. Gambar ni dirakam masa kami di One Utama. While waiting abah solat, Damia ajak g main. Momma tak larat nak dokong Damia so ikutkan jer laa hasrat hati dak kecik ni. Nasib baik byk duit syilling dlm handbag momma. Abahnya maner nk bawa duit syilling byk2. Ahakssss...

  • Anak momma nih juga dah pandai mengurut.Tengokla tu aksi Damia urut perut abah. Kalo disuruh urut kaki atau belikat blakang Damia pasti tak hampakan. Faham bebenor dia apa yg kita cakap & suruh.

  • Damia juga seorang yg rajin. Sejuk hati momma, Abah, atok & nenek sebab anak momma nih memang seorang yg boleh harap. Kalo lepas minum susu, botol susu tuh dia akan bg atau letakkan kat dapur. Selain tuh every time lepas mandi kalo suh letak baju kotok kat bakul belakang, Damia pasti buat. Cuma bila daput gelap dia tak berani. hihihi... Biler nampak baju yg dah berlipat, kekadang tuh rajin tolong angkat bawa dalam bilik. Tapi slalunya bertaburan semasa on the way, dapat selamatkan 1-2 helai jer. Takpe la sayang, janji sayang tolong momma kan. mmmuuahhhhssss!!! Tapi aksi nih slalu tak dpt dirakamkan.
  • Damia juga dah pandai menggulungkan lidah biler disuruh but its not easy. Memang amik masa. But she never give up. Cayolah sayang!!

  • Damia juga pantang dengar lagu rancak pasti Damia akan goyang-goyang hentak kaki. Tak cayo? Layan vieo tuh. (ada error la plak. nanti momma uploadkan yer)



Post a Comment

nieda said... March 7, 2010 at 3:08 PM

pandainya damia, mcm2 aksi boleh buat..plg suka bab gulungkan lidah, sweet..
Sejuk hati mommy tgk Damia solat...Amin...

Ummi Salsabila said... March 7, 2010 at 5:09 PM

Ya Allah..suke sume aksi mia.sgt comel! pki telekung pun comel.
girl2 mmg suke melawa2 ek.hehe.

mia,pandaila urut.urut kaki aunty..lenguh la...:)

temp. housewife said... March 7, 2010 at 6:52 PM

Mia mcm HAfizah (my youngest daughter) mmg susah nak ambil gambar dia pakai telekung atau tudung.

Momma Mia said... March 8, 2010 at 11:27 AM

Nieda >> nntikan aksi Humaira. Rasa best plak bila dia masuk 18bulan nih sbb macam2 perangai pelik keluar.

skrg kalo nampak org solat berjemaah Damia akan mintak tudung telekung dia tuh

Momma Mia said... March 8, 2010 at 11:32 AM

US >> lenguh ke aunty... nnti Mia tolong urutkan yer...

im - mamababahworld said... March 8, 2010 at 11:35 AM

wah damia pandai gulung lidah la..Paling suka tgk dia main bedakk...mahu bermekap sudah? hihiii

Momma Mia said... March 8, 2010 at 11:46 AM

Nuradyani >> mereka tau aksi dorg comel tu pasal kasi susah nk amik gamba la tuh... kalo aksi lain ok jer. TP aksi bertudung or telekung mesti susah kan...

Thanks dear for drop by. Salam perkenalan.

Momma Mia said... March 8, 2010 at 12:51 PM

IM >> Uih Im tak tahan kalo damia main bedak, habis satu rumah putih!! semua orang dia bg tepek putih kat muka tuh..

im - mamababahworld said... March 8, 2010 at 1:17 PM

Momma, siapla duit momma nanti , anak dara sorg nih dh menunjukkan kecenderungan dia bermekap hihihi

ibu_arifa said... March 9, 2010 at 1:06 AM

comeynyer Damia dgn telekung dia tuh.. pandai Papa Helmi belikan yer..

waa..bab urut tu..acik tabik lah Damia ni..rajin tau urut dgn tolong momma dia..dah ada gaya jd kakak dah nih.

semoga Damia membesar dgn sihat dan selamat yer sayang..

Momma Mia said... March 9, 2010 at 6:08 PM

IM >> tu la pasal kecik2 lagi dah pandai make-up. kalah momma dia

Momma Mia said... March 9, 2010 at 6:09 PM

Min @ IbuArifa >> Thanks min. Amin!! Semoga doa Min dimakbulkan. Sejuk gak hati nih tgk dia bleh berdikari jadi kakak... nnti adik dah kluar cane ler pe'el dia.

 
Top