0

KUNCI untuk berjaya menyusukan anak dlm tempoh yg lame ialah mengetahui teknik posisi penyusuan (POSITIONING) dan lekapan (LATCHING) yg betul.

Cara nak pegang baby semasa nak mulakan proses penyusuan :-
  • Pastikan anda duduk dengan selesa. Betul-betul selesa ye....sbb proses menyusukan baby ni amik mase yg lame (kalau saya 20-minit ke 45 minit)
  • Pegang baby rapat2 dan pastikan badan baby menghadap ke arah kite
  • Perut baby kena bersentuhan dengan perut kite (ade skin to skin contact)
  • Kepala, leher dan belakang badan baby kite ampu elok2 and make sure badannye lurus
  • Jangan membongkok coz ini akak menyebabkan kite rase tak selesa and sakit belakang.

Next, cara yg betul untuk melekapkan/latching baby ke payudara untuk disusukan :-
  • Sentuh bibir bayi dan tunggu mulutnye terbuka luas. From my reading, ade teknik nak bagi baby buka mulut luas2. Caranye, kite gesel-geselkan nipple kite kat bahagian atas mulut baby, antara hidung dan mulut. So, baby kite akan mendongak sedikit dan menganga luas-luas untuk dapatkan nipple kite. Seriously it works!
  • Bile baby dah nganga luas-luas kite gerakkan baby ke arah breast kite. Maksudnye, tangan yg mengampu baby td, kite gerakkan untuk tolak kepala baby perlahan-lahan ke arah breast. Bukan kite yg halakan breast ke mulut baby, tapi kepala baby yg harus ditujukan ke breast kite.Bile baby dah start sucking, kite kena make sure yg mulut baby mencakup 2/3 kawasan areola. Setiap orang mempunyai keluasan areola yg berbeza-beza. Ade yg luas dan ade yg x brp luas. Jadi perkara ni subjektif. Kite kena tengok and check sendiri. Maksud sebenar mulut bayi harus melitupi sebahgian besar kawasan areola ialah kite nak memastikan yg baby kite tidak menghisap puting semata-mata. Breasfeeding means "menghisap payudara", BUKAN nipple-feeding atau "menghisap puting".
  • Dan bile kite dah cek dan pasti yg baby dah melekap dgn betul, buat pegangan "C" dgn menggunakan tangan yg lagi satu untuk mengampu payudara. Ini akan membantu untuk melancarkan pengeluaran susu dr breast.

Untuk memastikan baby mmg dah melekap dgn betul, kite cube cek perkara-perkara kat bawah ni :-
  • Mulut nye terbuka luas
  • Mulut baby merangkumi sebahagian besar kawasan areola
  • Dagu baby akan mencecah breast
  • Mulut atas dan bibir bawah baby tak tertutup/terlangkup ke dalam. Kalau terlangkup ke dalam, kite kena betulkan balik ye...
  • Pipi baby nampak menggelembung
  • Breast nampak penuh dan bulat
  • We heard the gulping sound...baby akan hisap-telan-hisap-telan susu

Kalau kite betul2 ikut teknik ni, takkan ade masalah nipple sakit/berdarah, breast still penuh even dah bagi baby nyusu, engorgement (bengkak susu), baby kembung (colic) dsb. Okay...take ur time to learn this. Remember..breastfeeding is a learning process... =)

Sumber from
- Harlinda @ http://harlindahalim.blogspot.com/2009/11/correct-latching.html


sape yg masih tak faham bleh rujuk sini gak
http://susu-terbaik.blogspot.com/2009/01/pelekapan-yang-betul.html

Post a Comment

 
Top