10
Last week Damia already been 21 months, Ya Allah - it been absolutely amazing journey for momma & most of all for Damia. Let's see what are her development jouney during her 20 months.

  • Damia dah byk perkataan yg boleh disebut. Paling suka dengar Damia cakap "Mama",  "Mame" (mungkin kah kombinasi momma + nenek = mame, sbb kami tak pernah ajar panggil mummy) "nenek", "atuk", "mame", JOM", "nak cucu", "nak-nak", "mamam", "kakak", "adik", "nak tuh"...
  • Paling best she understand every word by word when we talk to her. Bila tanya mane Momma, Abah, Atuk, Nenek and lil Dzakirah - Damia selalu berjaya pointing to the correct person. Bila kita bercakap tentang dia pun dia faham and akan senyum-senyum gitu. Tanya maner norse, hair, hand.. etc about body pun she can pointing correctly. Cuma nak bercakap jer belom. Huhu kalo dah pandai cakap mesti turn momma pulak yang disoal bertubi-tubi kan? Can't wait to that moment...
  • Rajin menolong mengemas bilik momma. Pantang jumpa wet wipe & duster, mula ler dia berkerja.

  • Sangat susah nak makan ubat. End up sampai kene inject antibiotic & berulang ke hospital sebab nak cepat sembuh... kalo tak makin melarat ler sakit Damia nanti kan... lagi cranky...


  • Dah pandai bergaya dan memilih baju yang nak pakai.


  • Paling seriau, Damia dah pandai turun naik tangga sendiri. Antara aksi yang berjaya dirakam (waktu ni Damia diawasi oleh abah dari belakang yer)... Bila naik macam orang besar.

  • Suka ajak gie jalan-jalan kat luar rumah. Siap amik kasut suruh pakaikan. Kalo tak bagi meraung satu rumah. 

  • Sudah pandai pooh pooh kat toilet bowl. Bila selamat "melabur" suka gelak besar "hahaha"... lega la tuh tandanya. Hihi.. anak momma nih, malu momma (gambar terpaksa diblurkan untuk menjaga tatasusila anak momma)


  • Pandai layan CD sorang-sorang dah dekat depan TV or lappy. Kekadang jer ajak teman. Bila ajak tuh siap buat aksi tangan "meh sini".. tu yang tak tahan. Tapi everytime lil Dzakirah tido momma pasti temankan Damia. Our happy time togehter-gether.


  • Suka menggodek barang-barang, pantang jumpa. She's too curious. Remote Tv & astro slalu la yang menjadi mangsa.
  • Damia going to school. Masih ingat entry INI ? Ni cuma percubaan for Damia. Nantikan entry update tentang keputusan sama ada Damia continue going to school or not. 

  • Most of all, skarang Damia sangat gemar mendukung and KISS lil Dzakirah... If adik nangis, dia ler orang pertama yang akan tengok adik. Kalo momma lambat tengok adik siap jerit-jerit panggil, suh cepat. Good gal la kakak nih.


Semoga Damia membesar dengan sihat, ceria, cerdas dan boleh meneroka dunia hingga dewasa. Keep Exploring sayang!!! Semoga Allah selalu melimpahkan kebaikan  untuk Kakak Damia.. Sesungguhnya cinta Momma dan Abah... tak pernah putus untuk mu sayang...!!!


Post a Comment

Wansteddy Tales said... May 18, 2010 at 12:26 PM

dah besar cik damia kita.

cik damia pn bertaraf baby lagi nak dukung baby ^^ so cute!!! hehe...

anak2 perempuan mmg suka bergaya. kdg2 kalahkan maknya. tp selalunyalah mak2 ni kalah, haih....

BIONIC WOMEN said... May 18, 2010 at 1:19 PM

wow..so sweet damia...
sekejap jer kan anak2 kita membesar..rasa macam semalam jer dengar mereka menangis lapar..sekarang bila lapar dah pandai mintak susu x perlu menangis.kekadang xcited nak mereka membesar..kekadang rindu masa mereka baby, bau dia masa baby tu macam msh melekat kat idung

unlisted_one said... May 18, 2010 at 1:20 PM

hehe,..bab makan ubat tu mesti yg paling horror kan.

Anje a.k.a Mama_Aqish said... May 18, 2010 at 3:14 PM

makin besaq makin pandai dah jadi seorang kakak damia dah pandai berdikari ye...bagus tul...nanti leh tolong mama jaga adeq k

Momma Mia said... May 18, 2010 at 6:54 PM

@Wansteddy Tales - Dak damia nih rasa dia besau la nak dukung baby tuh...hihi skarang pun mkn nak ajak adik mkn skali... kene la momma bohong sunat bg adik makan skali...

Momma Mia said... May 18, 2010 at 6:56 PM

@BIONIC WOMEN - A'ah ler Eily.. terasa kejap jer.. waktu bb best tp waktu nih pun sronok gak sbb macam2 aksi & ragam yg kuar.. klakor ada yg uji kesabaran pun ada...

Momma Mia said... May 18, 2010 at 6:57 PM

@unlisted_one - u r rite ler Nia. Jenuh kami pegang, tutup hidung, mulut... semuanya berjaya dijuih & dilontarkan keluar. Kuat sungguh dia lawan & tolak pegangan kite nih... macam nk berlawan pun ada...

Momma Mia said... May 18, 2010 at 6:58 PM

@Anje a.k.a Mama_Aqish - hihi tuh part yg best Anje. cepat2 la bagi Aqish adik. Cane ler nnti aksi Aqish...

AshAnas said... May 18, 2010 at 10:30 PM

alin, bc entry ni kan, rasa cam tak sabar nak anas jd abang.. hehe... blom rezeki km lg...

Momma Mia said... May 19, 2010 at 10:43 AM

@AshAnas - Takpe Shaakira. Cuba lagi yer. Gambate... Caiyok caiyok. InsyaAllah. Kami doakan dipermudahkan utk Anas dapat adik. Amin

 
Top