10
After Crayon, we introduce Damia with water color. As usual, she so excited and keep exploring, thinking and be creative while doing the coloring. She keep asking to add more color again and again... huhuhu... Really hard to stop her to wash her hand and stop coloring. So let her enjoy!!! But remember!! Make sure the water color is non-toxic and safe for our children. Zassss.. layan her piccas







Damia also enjoy Falsh card session very much. Normally momma buat Flash card session early in the morning sebab waktu nih moood Damia sangat ler sporting. Lepas bangun tido la katakan... hihi dengan tak gosok gigi... hahaha... Damia nih momma tengok fast learner orangnya. Ajar skali jer each of the card + buat ler bunyi-bunyian for each character in the cards. Then bila suruh tunjuk maner Apple, bear, chicken, duck, elephant, fish.. etc she can show the crad correctly. Good gal ler sayang!!! Momma so proud of you. Cuma few words Damia tak dapat bezakan antaranya cow dengan car, banana dengan pisang dan owl.

1. For a start susun semua flash card tu seperti gambar di atas. 
2. Then ask her to show where is... or give me...
3. Bila dah mahir sket, sepahkan flash card tuh, terbalikkan... then ulang step 2.
4. Selamat mencuba. Normally it will takes about 5-10 min

- Anak dara momma. Before gie mandi nak flash card dulu -

Arrghhh... i will miss this activities bila start kerja sebab waktu-waktu kami berhomeschool mostly waktu momma bekerja.... nih yang nak jadi W.A.H.M - Working at home mom. My big bos director slalu kata "if you duduk rumah nanti you cepat boring" bila momma bagitau that my dream job is to be full time house wife... hahaha... best tak sharing my dream with the director...  InsyaAllah one fine day bos!!!

Post a Comment

nadnye said... May 26, 2010 at 9:15 AM

salam damia..

syoknya nak join bolehhh...

Syahida said... May 26, 2010 at 9:21 AM

salam MommaMia, saya pun seronok layan anak2 buat aktiviti kat rumah...good job! :-)

nieda said... May 26, 2010 at 9:31 AM

wah enjoy damia yer..tak sabar nak tunggu humaira besar nak ajar guna flash card..untuk umur baya dia sekarang kalau tunjuk flash card habis dikoyaknya..hehe itupun explore juga..

[-suziey-] said... May 26, 2010 at 10:01 AM

congratulation! ur cute baby won the contest:)

'NuReeN' said... May 26, 2010 at 11:53 AM

nak try jgk la bg anak main water clr.. skrg juz guna clr pencil jerr.. N must to try teach my daughter like ur teknik...

Momma Mia said... May 27, 2010 at 7:40 AM

@nadnye - Waalaikummussalam aunty nad. naj join boleh tp kene bawa color sendiri ek sbb takut tak cukup... hihii damia pakai byk warna

Momma Mia said... May 27, 2010 at 7:42 AM

@Syahida Waalaikummussalam Syahida... Thanks. a'ahh memang sronok layan anak-anak waktu nih... sume nak copy cat jer budak-budak nih kan?

Momma Mia said... May 27, 2010 at 7:43 AM

@nieda - takpe nieda. cari flash card yg berkulit keras. Humaira pun dah setahun kan, boleh jer introduce.

Momma Mia said... May 27, 2010 at 7:44 AM

@[-suziey-] - Thanks Suziey & ina for having the contest... Kami gumbira!!!

Momma Mia said... May 27, 2010 at 7:49 AM

@'NuReeN' - Cuba Nurren jangan tak cuba. Waktu2 nih la sronok layan & ngajo anak-anak nih... Sometimes it takes time tau, kene byk bersabar. Budak2 waktu nih suka catch apa yg dorang nampak & kadang2 copy jer apa yg kita buat kan?

 
Top