10
Last Friday kami bermalam di rumah my Parent. Tak lama 1 mlm jer.. cuak ler tinggal kan rumah lama-lama bila kita ada harta yang so precious dlm fridge... apa lagi kalo bukan EBM lil Dzakirah... 

Sejak beranak 2 nih lain sket preparation nye bila nak travel... tak kisah ler jauh atau dekat... Si Damia kena make sure bekalan susu nya, mainan  dan buku/flash card  nya mesti ada selain pakaian dan pempers. Lil Dzakirah pula selain pakaian dan pempers yang secukupnya, momma kena bawa bestpren momma si Ameda tuh (breast pump la...), botol and storage bag. Tapi dua benda momma lupa... cooler bag dan ice pack. Macam maner nak bawa EBM momma nanti... Cuak ler juga. Penat-penat pump tak kan nak buang gitu jer. Untuk 1 malam nih dapat ler jugak EBM seperti kat bawah tuh. Rezeki tuh. Boleh buat minuman Lil Dzakirah untuk 3x-4x tuh... Seeloknya jangan kasi beku EBM tuh sebab mudah untuk bawa travel balik... kalo beku takut cair. Tapi kalo stay lebih dari 3 hari kene la buat beku yer.


Sib baik ada idea. Nak tau macam maner?? Layan piccas... Thanks to Abah for the idea and jadi model. Kami prepare nih last skali before bertolak balik umah.

Step 1 : Anda perlukan ice yang banyak dan bekas termos makanan (ala yg utk tahan panas tuh..)


Step 2 : Masukkan ice dan EBM dlm bekas. Susun secara berselang seli dengan ice


Step 3 : Pastu penuhkan ice secukup rasa di atas skali bekas tuh


 Step 4 : Lepas tu tabur garam kat ice batu tu banyak-banyak. Tujuannya utk melambatkan ice tu mencair dengan cepat semasa dalam perjalanan


 Step 5 : Last skali jangan lupa tutup bekas tuh dan angkut skali masuk kereta.


Seelok-eleoknya drive terus balik rumah jangan singgah-singgah. Tapi masa on the way, perut kami terasa lapar and kami singgah makan jap. Lepas tuh sambung semula perjalanan balik rumah. Alhamdulillah, EBM masih sejuk lagi. Gambar tak sempat amik masa sampai rumah sebab cik abang dah letak dalam fridge. Thanks abang. Sayang gak kat EBM lil Dzakirah nih. Luv u!!


nota kaki : This week nak balik Muar, mungkin 3-4 days. So kena buat EBM beku untuk travel sebab biasanya kat rumah MIL fridge penuh bahagian bawah and atas tuh. Kena pk nih...

Post a Comment

precious innocent said... May 24, 2010 at 8:55 AM

bagus nih! nnt sy pun nak travel dr rembau ke shah alam.. part buh garam tu mintak2 la x lupa...
masyeh ye sbb kongsi..

-mama emma-

mariaariffbaby.com said... May 24, 2010 at 10:00 AM

bagus la idea ni..
thanks for sharing dear esp bila balik kampung kan!

Siti said... May 24, 2010 at 11:27 AM

creatif sungguh...hehe..

siti selalu kalau blk kg, siti bekukan jer EBM..pastu bila bwk balik umah ltk dlm cooler bag. dah sampai umah, cair sikit jer EBM tu...terus ltk peti bwh & guna untuk esoknya...

Momma Mia said... May 24, 2010 at 8:34 PM

@precious innocent - Sesama MamaEma... Wah dah abis pantang.. nnti balik shah alam yer.

Momma Mia said... May 24, 2010 at 8:35 PM

@mariaariffbaby.com - so no reason utk buat stok w/pun balik kg kan??

Momma Mia said... May 24, 2010 at 8:36 PM

@Siti - terlupa la cooler bag siti tuh yg terpaksa pk alternatif lain.. at least still ada cara kan...

teratak hati said... March 17, 2012 at 4:43 PM

baru tau guna garam ye nk lmbatkan ais cair..

Momma Mia said... March 19, 2012 at 9:25 AM

@teratak hati hehe masuk buku sis...take nota tau.. sgt membantu

IRMA WIRDAYANTI said... September 1, 2012 at 10:21 PM

klu kat opis,nk simpan dlm peti sejuk@cooler bag+ice pack ye?klu dlm cooler bag tu brape lama boleh tahan ye?

Momma Mia said... September 6, 2012 at 5:33 PM

@ irma - kalo ada peti sejuk simpa ler dlm peti sejuk kalo takde simpan dlm cooler bag tu yg terbaik.

normally dlm cooler bag bleh dlm 6-10jam... pastikan ice pack tahan sehingga 12 jam & tahan lama yer

 
Top