10

TAHUKAH ANDA??!

Susu Perahan Susu Ibu yang diperah pada waktu yang berlainan BOLEH dicampur!!

Cara-caranya : Jika mahu dicampur, susu perahan yang diperah pada setiap sessi perlu berada pada SUHU yang SAMA...


****

1. Hasil perahan Susu Ibu setiap sessi. 
Bagi hasil perahan yang penuh simpan di bahagian beku manakala hasil perahan yang sedikit simpan di bahagian sejuk bahagian bawah (utk peti sejuk 2 pintu)

- sessi 1 -

- sessi 2 -

- sessi 3 -

2. Hasil perahan Susu Ibu yang akan dicampur di simpan dibahagian sejuk bahagian bawah (utk peti sejuk 2 pintu). Semua disimpan pada suhu yang sama dulu sebelum dicampur - sessi ke3 tiada dlm gambar...lupa nk amik.



3. Bila rasa semua hasil perahan setiap sessi sudah cukup untuk dicampur, uols campurkan ler... contoh kat bawah. Kalo ada lebihan lagi, ulang step 1-2 di atas.

- Sebelum dicampur-

 - Selepas dicampur-

Post a Comment

aril said... May 25, 2010 at 9:22 AM

info yang amat bagus sekali utk mereka2 yang tak tau..

Siti said... May 25, 2010 at 9:36 AM

Siti pun wat cara yg sma gak..meriah susu..syoknya

nur said... May 25, 2010 at 10:05 AM

tq for the info... hehehe, dah silap langkah... sblm ni main belasah jer campur susu yang dah perah dgn susu yg ada dalam frigde... boleh dipraktikkan lepas ni... thanks again!

Momma Mia said... May 25, 2010 at 11:14 AM

@aril- Yer wak... info nih utk wak juga. hihi..

Momma Mia said... May 25, 2010 at 11:15 AM

@Siti - teruja dgn stok siti tuh kasi meriah kan lagi... thank siti sbb menjadi one of my motivasi utk meneruskan penyusuan

Momma Mia said... May 25, 2010 at 11:15 AM

@nur - Takpe Nur. Belajr dr kesilapan nih biasanya kan memberikan lebih kekuatan utk terus berjaya. Gambate Nur!!

nieda said... May 25, 2010 at 11:55 AM

bestkan dpt bf baby..thanks for the info..

Momma Mia said... May 25, 2010 at 2:47 PM

@nieda - U r rite ler Nieda... memang best

ina_salina said... August 5, 2010 at 4:55 PM

wa...bestnyer momma..info yang sangat2 bgs..!!ina pun tgh berusaha untuk bg bb aleesya (bb ina) bg bf sampai dier umur 2 tahun..

Zaidatul Aima said... May 31, 2011 at 4:36 AM

hai sis... same style since 1st baby...
tp.. sadis nyer..for the 2nd all hasil EBM kt letak kat fridge ats, tp, sombody ter defrost peti tu.. nasib baik tersedar around 3am. tp.. most of it dah cair..
need your advice klu susu tu tu blh gn balik or kene throw away... huuuu almost 50 pek per 5oz disimpan dlm pantang ni selama 1 month..
dah gugur jantung ku nie...

 
Top