12
Since Damia dah nak masuk 2 tahun, momma rasa momma perlu gerak gempur untuk make sure Damia menjadi seorang yang rajin menggosok GIGI. Sebelum Damia 1 tahun dulu most of the time guna kain gosok-gosok kat gigi... so far teknik tuh boleh gak dak Damia nih terima. 

Masuk 1 tahun momma dah belikan Damia berus gigi kanak-kanak. Mula-mula Damia memang excited, masuk jer toilet pasti mintak berus gigi dia. Tapi masalahnya dia nak gosok sendiri. Faham-faham jer la kalo dak kecik nih buat sendiri, tang gigi dalam jer la yg digosok. Gigi depan tuh idak la pandai nak digosok. Bila momma buatkan tak mo la pulak. Ada jugak try guna wipe utk gigi yang beli dari Mel ibu Mika... pun skarang susah nak buat sebab Damia tak mo bukak mulut.

Bila nak masuk 2 tahun nih, mood menggosok gigi Damia lagi la semakin pudar, bila nak gosok jer, Damia pasti tutup mulut dia yang seksi tuh... Geram jer. So pk punyer pk tetiba terpk nak belikan Damia berus gigi elektrik. Mudah jer. Tekan dan letak kat gigi... So kelmarin terjumpa berus gigi elektrik yang untuk kanak-kanak Sponge Bob brand Colgate. So apa lagi grab la. Siap beli ubat gigi lagi brand kodomo perisa grape. Semoga anak momma rajin menggosok gigi.


Seperti biasa reaksi Damia, so excited. Mula-mula duk main on kan jer la berus gigi tuh, tapi tak berani lagi masuk dalam mulut. So momma ajar la sikit.

Lama-lama dak Damia ni naik syok and terus la memberus gigi dia tanpa ubat gigi. Layan aksi-aksi Damia yang chomel.

 
Lagi aksi memberus... 

Bila dah puas hati, dia stop and sengeh.. siap tunjuk gigi dia and buat muka tuh
Rasa nak gheget jer... (alahai...gambar blur sket)
berus gigi anak lebih mahal dari berus gigi momma dia... aci ke?? 
harga berus gigi sponge bob tuh dlm rm23++ beli kat Guardian
momma & abah pakai manual jer :)

*
*

So to mommies semua, 
harap dapat sharing tips bagaimana uols ajar anak uols menggosok gigi.

Post a Comment

qasehadam @ nurul said... August 11, 2010 at 9:17 AM

alin kite pon ade prob kt sini..qaseh pun xsuke kalo nk berus kt depan tu.kalo belah dlm tu dia yg nk wat seniri.ms dia tido guna cotton buds cuba cuci gg depan tp dia ttp tau,siap ngamuk2.mmg dia xsuke kite cuci gg n buka mulut dia.mslhnye gg depan dia tu cam nak rosak,start tumbuh dh cmtu,risau la nk jumpe dentist asek tunda je,penin dh nk wat cmne.kalo jumpe dentist ape yg depa wat buleh elokkan ke balik.dia xmkn gula2 tp gg dia mcm nk reput nape ya.

nur said... August 11, 2010 at 9:45 AM

so far, anak akak mmg xde masalah nak gosok gigi. mmg akak biar dia org gosok sendiri, sambil pantau. kadang2 kami gosok gigi sama2. dia org mmg seronok bila dpt gosok gigi sama2. dlm masa yg sama boleh tegur kalau dia org gosok cara tak betul :)

eima said... August 11, 2010 at 10:02 AM

aku pulak ... nk ajar die minat gosok gigi ...
aku hari² gosok gigi depan die ...
lama² die minta nk gosok gigi ... klu aku ajak pun die dah laju tak de dah tutup mulut....

tp tips belikan berus gigi bateri pun ok gak.. senang nk gosok....harge brape ek ...kat mana leh dpt utk under 2 years

YanaNuar said... August 11, 2010 at 11:19 AM

Biasanya ibu mandi skali ngan anak2...jadi memang dia dah biasa tgk kite gosok gigi...so,dia yang akan mintak nak berus gigi dengan sendirinya hihi... memula biarkan dia gosok sendiri.. pastu baru ibu gosokkan pulak bila time dah nak siap mandi...tu yang bese ibu amalkan...

SELAMAT BERPUASA MOMMA MIA =D

P/s : Tomeynye la dak tecik tu berus gigi hehe

Liza said... August 11, 2010 at 2:26 PM

Adam gosok manual je..dgn handkerchief. hehe... skang ida dh makin pandai minta ubat gigi bila nak berus guna berus gigi...tapi asik telan jer ubat gigi tuh. haish!

BIONIC WOMEN said... August 11, 2010 at 2:30 PM

Momma, aritu eily dah ada wat entry tentang gosok gigi ni. Alhamdulilah, dhiya xder masalah nak gosok gigi. Eily mesti gosok gigi depan dia hari2..then dia sendiri mintak berus gigi..memang dia nak berus sendiri, tapi kena selit2 ler..cam kata, "meh mama tolong, tu mama nampak ade kotor"..then kita berus tempat yg x terjangkau dek akalmu itu..hehe
Eily guna ubat gigi first teeth, ubat gigi tu save kalau tertelan then dia ad milk enzym.

try ler tgk ni:
http://violetgloves.blogspot.com/2010/07/jom-gosok-gigi.html

Ummi Aisyah || Cik Yah said... August 11, 2010 at 3:51 PM

kalau aisyah dulu, memng susah gak nak gosok gigi, skrang pantang nampak berus gigi rajin je nak gosok.asalnya saya guna ubat gigi mukmin khas untuk baby, kalau tertelan pon takpe.pastu dia terus suka nk gosok gigi mybe sbb nak makan ubat ggi kot, tapi skrang dah pndai kumur2..hmm biasala budak2 memula memg susah sikit tapi kena gak slow2 paksa, lama2 okla tu.

Dayah said... August 11, 2010 at 4:33 PM

Salu dayah mandi dgn anak, so gosok gigi sama-sama.kdg dia tanak jugak..awai2 dulu..ajarkan dia satu lagu . lagu reka sendiri " brush your teeth, ta da da..brush your teeth tadada..heheh.so tiap kali kena berus nyanyi lagu tu sama-sama..kkdg geram jugak tengok halai balai je dia gosok, budak2 kan..kadang2 dh habis dia gosok tu, dayah mintak, meh ummi tolong skit..so msa tu berus betui2 la tempat2 yg susah dia nak capai..

ibu_Arifa said... August 12, 2010 at 1:23 AM

saya pun prob jgk bab gosok gigi anak ni.dulu2 angin dia rajin giler gosok gigi. skrg ni, kalo kita gosok gigi depan dia pun dia setakat gigit2 jer berus gigi tu. entah lah..
mcm nak cari jugak berus gigi mcm Damia tu..mana tahu Dalila pun suka gosok gigi balik nnt..

Ummi Salsabila said... August 12, 2010 at 3:44 AM

aufa sgt suka gosok gg skang.dah jd habit! 10kali msuk toilet,10kali brush teeth! ahhaha.

comel lah brush teeth mia!

Wansteddy Tales said... August 12, 2010 at 10:14 AM

haih... gg anak daraku dh rongak dah. geram betul tiap kali nk gosokkn gg xbg. tp tips alin ni sngt berguna. gasaklah berus gg ank lebih mahal dr mak dia. janji gg dia bersih. xthn da tgk gg ank ala2 jack sparrow ni ><

Sharini aka Ummi Khayra said... August 13, 2010 at 6:03 AM

Khayra pun sama... dia tak suka kita yang gosokkan.. sudahnya dia yang gosok ntah apa yang jadi... Sekarang ni, try buat.. eeeeeeeeeeee... then aaaaaaaaaaaaaaaaa tuk gosok gigi dia.. baru di nak bukak mulut. Kalau tak memang paksa la... :P

 
Top