15
Tinggal 6 hari jer lagi lil Dzakirah nak masuk 5 bulan. Last saturday hari tuh lil Dzakirah amik immunisasi pneumococal... Alhamdulillah lil Dzakirah tak demam. Berkat penyusuan susu ibu agaknya. Thank you Allah.

Sepanjang 4 bulan nih banyak perkembangan positif yang lil Dzakirah tonjolkan. Bangga momma tengok perkembangan lil Dzakirah. Semog a lil Dzakirah membesar dengan lebih sihat, ceria dan dilindungi dalam rahmat Allah. Amin!!

Berat
  • 3.5 kg - masa lahir 
  • 4.5 kg - hari ke 26
  • 5.1 kg - 1 bulan 3 minggu 5 hari
  • 5.6 kg - 3 bulan 7 hari 
  • 6.5 kg - 4 bulan 20 hari >>> ...

Panjang / Tinggi
  • 49 cm - masa lahir
  • 53 cm -  hari ke 26  
  • 57 cm - 1 bulan 3 minggu 5 hari 
  • ... cm - 3 bln (lupa nk tanya doktor sbb masa nih lil dzakirah nangis teruk after injection) 
  • 62 cm -  4 bulan 21 hari >>>  ...


 
Kadang-kadang serius jer anak momma nih, tapi most of the time sangat ceria
Tak tengok dia senyum satu hari tak boleh buat kerja ooooo...

Dah pandai buat aksi sembur... 
Teka la siapa yang ngajo lil Dzakirah nih??

 Dah pandai mengensot ke belakang. Selalu terkeluar dari landasan
Tengok la siapa partner in crime lil Dzakirah tuh??? 

Pandai layan tengok CD...

Best Buddy tengok CD...

Paling terkejut anak momma dah pandai buat sit-up you... 
Ni kejadian smalam. Teror tak teror lil Dzakirah nih. Kuat betul tangan dia kan?
Tengok la lil Dzakirah minum apa... SUSU MOMMA tau!!


Aksi selepas buat sit-up... 
angkat kedua-dua tangan dan buat imbangan badan lak...
Selamat mencuba aunties semua...!!!

Post a Comment

Nad @ MamaZakwan said... August 25, 2010 at 8:14 AM

Cepatnye membesar!!!!!!!
Tembam lak tu.. ;)

zakwan pun minum susu mama..
tu sbb membesar bagai johan jugak! :)
sgt bangga dpt nyusukan sampai 2thn..alhamdulillah ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... August 25, 2010 at 9:42 AM

cutenye gram tgk pp..bambam..ehhe

yela membesar bagai juara..minum susu ibu kan..:-) gud girl

nur said... August 25, 2010 at 9:48 AM

membesar bagai johan dengan susu momma :)

Diyana Zulkifli said... August 25, 2010 at 10:10 AM

ya.ya.dzakirah dah join ali wat sit up.pastu superman lps sit up.kehkeh

Ummi Salsabila said... August 25, 2010 at 11:11 AM

cepat betul dia membesar.cam xcaya je.

wah,dzakirah dah leh wat cmtu...dah stat aktif la ni ya.mcm2 aksi da le tu.

sama betul muka adik dan kakak.sebijik.:)

Momma Mia said... August 26, 2010 at 4:13 AM

@Nad @ MamaZakwan - HuHu.. TaHniaH nad sbb berjaya menyusukan Zakwan sampai 2TaHun... Perjlnan kami masiH jauH... Semoga dPT menConToHi Nad. Amin

Momma Mia said... August 26, 2010 at 4:15 AM

@nur - HeHe.. AlHamdulillaH syukur. Semoga DzakiraH membesar dgn siHaT

Momma Mia said... August 26, 2010 at 4:16 AM

@Diyana Zulkifli - Seronok kan Diyana gk anak2 da Teror bua sesuaTu yg baru... boleH geng dgn ALi laa

Momma Mia said... August 26, 2010 at 4:19 AM

@Ummi Salsabila - A'aaaH la OdaH... Terasa Cepa sangaT. Memang TgH akif. Dia Tukar perangai lak Tido siang berjaga pepagi kul 1-4am lak... ajak main

Dayu said... August 26, 2010 at 8:48 AM

wah..wah..
dah nak merangkak ye sayang
lepas ni puas lah mama awak main kejar2
tp takpe..mama bleh exercise sekali

Momma Mia said... August 26, 2010 at 9:08 AM

@Dayu - Gitu la Dayu. Anak kita sebaya kan... Eisya macam maner dah laju ker merangkak...

Aku Comel said... April 24, 2013 at 9:37 PM

salam...baby saya 4 bulan sekarang, saya BF 100%. masalahnya saya sering mengalami urat susu bengkak, jadi apabila pam susu susah keluar..dan bengkak itu menyakitkan sampai nak demam rasanya..apa yg patut saya lakukan? please advise.

Momma Mia said... April 25, 2013 at 12:42 PM

@ aku comel - w'salam sis. dah cuba g berurut ke?? mkin ada liang yg tersumbat tu for sure...

btw pls contact/sms/whatsapp alin @ 019-2682709

Aku Comel said... April 25, 2013 at 9:12 PM

dah berurut tapi tetap tersumbat.
doktor kata mungkin kena jangkitan kuman, kena makan antibiotik tapi tak boleh BF selama makan antibiotik tu jadi saya tak ambil la antibiotik tu..
pam pam pon keluar tak banyak..

 
Top