9

As salam semua!!! Happy Breasfeeding!!! Bagaimana puasa anda di hujung minggu? Dah start bershoping sakan ker? Jom layan hasil EBM momma masa hari Ahad.

 - Total EBM = 8oz -

sesi pumping
Direct feeding lil Dzakirah - Tak terkira
1x tendum pumping @ 5.30am = 8oz
*
*

Wooo skarang banyak ler cabaran dan dugaan untuk kumpul EBM masa weekend. Selain slalu kluar berjalan-jalan, momma juga kekadanng diserang penyakit "M" tau. Tapi momma akan pastikan setiap pagi/sebelum subuh momma buat tendum pumping dengan lil Dzakirah. Tu wajib & mesti. Cuma bila malam jer susah sket sebab kalo menyusu baring lil Dzakirah momma memang selalu akan terbabas skali tido... so end up tak buat EBM pun. Cabaran dia lain wooo sejak mula bekerja dengan masa berpantang. 

So to ibu-ibu yang preggy tu buat stok EBM anda awal-awal semasa berpantang lagi tau... sebab kita tak tau dugaan yang bakal melanda bila sudah start kerja..

Tips momma korang JANGAN MALAS buat TENDUM PUMPING makna nya sebelah baby menyusu sebelah lagi korang pump. Stimulation dengan baby lagi masyuk wooo dari korang buat double pumping... cuba la kalo tak cayo. 

- Hasil EBM sepanjang Aug (1-15 Aug) yang belum ditransfer ke dalam freezer -
botol = 24 x 5oz = 120oz
storage bag - 6 x 10oz = 60oz
Total : 180oz

Untuk tips-tips lain boleh refer kat bahagian sebelah kanan tuh bawah mommanya breastfeeding journey. Selain tuh ulos boleh ke bahagian blog Inspirasi BF... kat situ momma selalu terjah bila mood swing melanda... Tak pun gie ziarah blog ibu-ibu menyusu yang lain... memang membantu menaikkan semangat wooo... Gizillion thanks semua kerana ur sharing.

Semoga semua ibu-ibu menyusu mempunyai semangat yang lebih luar biasa baik untuk buat stok EBM anak masing-masing. Penyusuan yang berjaya memerlukan penjagaan pemakanan seimbang + ambil supplemen (jika anda rasa perlu) + pump konsisten + pengambilan air lebih 3 liter + istiqamah + doa dan istigfar bersangka baik pada Allah...(credit to Cery) Semoga kita diberi kesabaran dan keazaman untuk meneruskan perjuangan di bulan Ramadhan al Mubarak ni...

Post a Comment

CERITAKUASN said... August 16, 2010 at 8:27 AM

salam momma, lama tak ziarah momma & lil dzakirah.. meriahnya stok dia.. jelesnya asn.. stok aiman dah berkurang. tak pernah plak try tendum pumping.

EiJa ZaQuaN said... August 16, 2010 at 10:31 AM

wah byk nya hasil...srnok tgk hasil yg byk ni..:)

mommy icha said... August 16, 2010 at 11:29 AM

hi alin! suka part yang 'terbabas' tu .. hadha konon nak buat stok la ni tp sebab si icha suka menyusu berbaring tu .. sampai pening2 kepala tidur haha..

mcm biasa, minta permission nak copy entry ;-) suka sgt blog alin ni!

Dayu said... August 16, 2010 at 11:44 AM

waahhh byknye stok
kita ni nak dpt 5 botol dlm fridge pun susah..tu pun mesti habis guna
hmmm...
mungkin kita ni tak serajin awak kot
nak buat tandum pumping tapi malas
yelah, selalu susukan baby dlm bilik
pump smua kat depan
nk bgn2..risau baby terjaga lak

hhmmm... nak alih pum masuk bilik la
tapi tetap syukur, walau pump arini esok guna, eisya tetap dpt minum susu ibu. tapi tetap berharap, susu akan semeriah kawan2 yg lain

memorisusuanku said... August 16, 2010 at 4:31 PM

salamss mommma.....

seronoknya tengok susu yg meriah,susu banyak:):)lepas nie blh beli lagi satu deep freezer:):)

Ummi Salsabila said... August 17, 2010 at 3:13 AM

akak...rajin sgt.odah nyer ebm coleection xbyk sgt.sbb selalu bg adam direct.

teratak hati said... March 17, 2012 at 4:47 PM

brtmbah semangat tuk teruskan breastfeeding lepas bace blog ni..thanks..

Momma Mia said... March 19, 2012 at 9:27 AM

@teratak hati alhamdulillah sis.. yg penting jaga mindset yer.. always +ve & ckp susu kita cukup utk baby kita... happy bf!!

 
Top