5
As salam semua!!! Happy Breasfeeding!!! Semalam genap seminggu kita berpuasa dah kan. So bagaimana pengalaman berpuasa anda dan penyusuan?? Harap-harap semuanya luar biasa baik. 

Alhamdulillah sepanjang 1 minggu nih, urusan penyusuan momma  ada naik turun macam roller coster. Semoga dipermudahkan lagi urusan penyusuan momma  terutama skali untuk esok dan hari-hari seterusnya sebab projek baru kat office tengah masuk banyak sangat. Mostly fast track punye. Pastu dah nak kena start gie outstation semula. Lama tak travel sejak kelahiran lil Dzakirah. 


Sesi pumping Day-7

Direct feeding lil Dzakirah - 4am
1x tendum pumping - 7am = 4oz
2x pumping di opis
  • 11.00am = 7oz
  • 2.00pm = 5oz
1x pumping dirumah (lil Dzakirah baru jer abis minum masa momma balik)
  • 6.00 pm = 7 oz
Totak EBM = 23oz... Alhamdulillah rezeki lil Dzakirah. Skarang momma akan sediakan EBM lil Dzakirah 1 botol 5oz. Intake lil Dzakirah sekarang mesti 4 botol x 5oz = 20oz satu hari.

To those yang mengalami drop milk supply jangan mengalah tau... be strong... be happy & kerapkan projek pumping anda... Semoga susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anak-anak anda. Amin. InsyaAllah!!!

Momma terharu semalam dengan komen Cik Pn Miera berbunyi begini "sbb awk mira tekad utk fully BF anak... thanks ehh :) hopefully kalo ada masa.. nak jugak jmpa awk n mintak tips utk BF anak ni.. :)"  Tahniah Miera sbb memilih untuk BF. Anda membuat pilihan yang tepat. Kagum dengan si Miera nih sebab seorang ibu yang berkerjaya + seorang pelajar di IPTA. Siang dia penat berkerja, malam study lagi sampai kul 10 baru balik. Perghhhh kagum dengan semangat ibu muda nih.

Momma bukan pakar yer cuma momma belajar dari kesilapan sendiri. Momma sekadar mengsharingkan all ilmu yang momma gali sejak nak masuk anak no.2 lil Dzakirah.  Pengalaman penyusuan anak pertama Damia sentiasa menjadi lesson learn and momma tekad nak memberikan yang terbaik untuk anak-anak momma yang seterusnya... 

Semoga pengkongsian momma yang tak seberapa nih dapat menyuntik semangat luar biasa baik untuk anda semua meneruskan penyusuan susu ibu kepada anak-anak anda. Anda adalah ibu-ibu yang HEBAT. Ingat tau!!!

ps: buat teman-teman jemaah pumping diopis (kak Raziah, Kak Mai, Kak Nik, Kak Maslian, Aima, Basha) ku tau korang ada gak baca blog nih. hehe... TEKAD kan azam, KERAPKAN pumping dan BE HAPPY tau!! Semoga susu korang juga semakin banyak and meriah... seronok bertemankan korang di bilik pumping w/pun semasa sesi pumping kita masing-masing khusyuk layan projek pumping masing-masing.

jadi cam happy feet nih... 
punyer azam yang tinggi dan tak kenal erti putus asa
 

Post a Comment

CikPuanMiera said... August 18, 2010 at 8:18 AM

sob.sob.sob
mira lagi terharu coz nengok2 nama disebot2 di sini..

hihihihi..

actually kan, smlm mira dok pumping sampai lupe da berapa kali pump.. last pump masa kat fakulti coz bile da balik uma mmg xsempat nak pump.. badan letih gile..

then pagi td masa nak anta Cyrus p uma bby sitter.. baru perasan.. total pengepaman semalam adelah 25 oz.. wahhhhhhhhhhh.. ade peningkatan.. :)

happy sangat.....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... August 18, 2010 at 9:08 AM

besnye susu meriah..momma guna pam jenama apa? i know pam tak menentukan susu kita banyak or tak..just to know..sbb ngah survey2 pam ni..ehehe

f a i z a h 's said... August 18, 2010 at 10:05 AM

setiap kali tgk hasil pumping momma mia sure jeles giler...huhuhuhu..besnye lah... syukur alhamdulillah... lil dzakirah baru 4bln++ da minum 5oz ye??? wah... aduhai isaunya... aisya da 3bln++ da minum 3.5oz- 4.0oz... normal ke ek?

Intan said... August 19, 2010 at 12:33 AM

Tahniah Alin atas kesungguhan yg tinggi for BF nie...sukeee sgt bila lihat moms-moms yg cuba memberikan yg terbaek buat si cahaya hati :)

yantz-yeem said... August 19, 2010 at 7:41 AM

tahniah pada yg menang!!!huhuhu lain kali alin wat GA lagi yea...akan ku join!!!

yeah semngat nak berpumping!!!hehehehe

jom jenguk blog saya...n tinggalkan komen kat entry nie...http://narizan.blogspot.com/2010/08/performance-drink-for-giveaway-3-hari.html..saya nak menang jugekkk...

 
Top