7

As salam mommies semua. 
Bagaiman hari pertama anda berpuasa? Harapan semoga semuanya luar biasa baik dari hari-hari biasa.  Bagaimana hasil EBM anda?? Semoga susu anda semua meriah sentiasa. Amin!!

Ingin momma berkongsi perjalanan hari pertama Ramadhan momma semalam. Sesungguhnya tidak sama seperti hari-hari mengganti puasa sebelum ni. Pagi masuk opis asyik terbersin jer sampai ke petang.. penat dibuatnya. Semoga esok lebih baik.

Bersahurkan 
- 3 biji kuma + Energy soy protin bercampur perfomance drink+ nasi + sup tulang+ 3 biji Alfalfa


sesi pumping
1x tendum pumping 5.30am = 6oz
3x double pumping di opis 
  •     9.30am   = 7oz
  •     12.30pm  = 4oz
  •     4.30pm   = 7oz
Total EBM = 24 oz

Berbuka
  • 3 biji kuma + air soya + roti kebab home made + nasi berlauk sayur kacang buncis bersama sup tulang.
  • Direct feeding to lil Dzakirah... 2x

Alhamdulillah... walaupun hari biasa momma biasa dapat dlm 28-30oz (5x pumping), 24oz (4x pumping) tuh pun dah bersyukur sangat-sangat. Alhamdulillah... 

So tips mudah - bersahur dangan makanan berasaskan sup (ni boleh tambah intake air dlm badan), pastu setiap kali nak pumping baca doa ni & yakin. InsyaAllah...

“Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”.

Sebelum tidur
  • Energy soy protin 
  • Supplement : 1 Vit C  + 1 VitaE + 1 B-complex + 2 Alfalfa + 1 kalsium
  • Minum air 
  • Berdoa seperti di atas tuh
Happy Breastfeeding!!

Post a Comment

Cery said... August 12, 2010 at 10:04 AM

good momma mia....teruskan usaha dan berdoa...ni doa yg baru je cer share kat blog cery "Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku.".. insyaAllah kenyang anak minum walau tak kisah brape kuantiti..yg penting pk positif.. leh cek entry ni detail ttg doa ni.. http://everybodylovescery.blogspot.com/2010/08/stresstensionmakan-supplemen-sahaja-tak.html

memorisusuanku said... August 12, 2010 at 10:21 AM

alhamdullillah...rezeki dibulan puasa:)

fizanur said... August 12, 2010 at 10:28 AM

seronoknya tengok susu tu. alahai..

nur said... August 12, 2010 at 11:01 AM

bagus2... tq bagi tips, nanti nak mask sup buat sahur malam ni... best nyer sup lobak putih

AshAnas said... August 12, 2010 at 1:02 PM

smlm shira xngepam coz cuti... anas direct je... alhamdulillah dia dah mau direct balik....
syok tgk susu akak...

ღnFashyaღ said... August 12, 2010 at 2:38 PM

kagum!!!banyaknye....thanks 4 the tips

 
Top