1
As salam semua...

Salam breastfeeding!! Seperti yang dijangka, since lama momm tak buat pumping masa cuti hujung minggu lepas... so ada penurunan dari segi hasil EBM momma. Tu diburukkan lagi semalam momma tercicir diagfram corong kat umah so sesi double pumping tak dapat dijalan dengan lancar. Sib baik ada kawan yang pakai Ameda, so next session dapat gak momma double pumping. Jom tengok hasil EBM momma...


Hasil pumping di office
  • 4.30am Tendum pumping - 5oz
  • 8.00am Double pumping - 3.5oz
  • 11.00am Single pumping - 4oz
  • 2.30pm Double pumping - 5oz
  • 6.30pm Tendum Pumping - 4oz
Total EBM = 21.5oz Alhamdulillah. Walaupun berlaku penurunan at least ia lepas in take lil Dzakirah satu hari iaitu 20oz. Lesson learnt, cuti panjang jangan lalai, leka & senang citer malas untuk pumping... kena juga cari ruang untuk buat pumping!!!

Kalo masalah ini berlarutan TEKNIK POWER PUMPING kena di praktikan. Thanks cery for sharing... Ada gak ilmu baru yang momma pelajari. Bagaimana caranya?
  • pump for 10-20minit - rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. Do this for about an hour, sekali sehari.
  • Di samping tu, boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night,every day... 15min pump,15min rest,15 pump,15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…
Hasilnya??! insyaAllah..amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu.. cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan yer... So mari kita cuba TEKNIK POWER ni ramai-ramai and kongsikan hasilnya. Happy Breastfeeding!!

sumber info:kelly.mom,mobimotherhood.org
 

Post a Comment

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... September 2, 2010 at 8:17 AM

salam alin
takpe..at least dpt lagi utk bekalan ur bby sehari2..tak payah nak korek2 stok hehehe

thanx for sharing

happy pumping!

 
Top