2
Pernah dengar tak kiasan ini? Penyakit ni datangnya seperti ribut tetapi ianya pulang seperti siput. Bermaksud penyakit ni datangnya sepantas kilat tapi untuk pulih cukup makan masa. Begitu juga mereka yang ingin sembuh, ingin cantik, ingin sihat dan sebagainya. Ini semua memerlukan masa dan kesabaran. Mak saya selalu kata, penyakit ini satu kifarah, Allah mengampunkan segala dosa2 kecil kita. Memerlukan kesabaran kerana hasilnya di kemudian hari sungguh lumayan.

sumber goggle

Healing crisis atau dengan nama lain krisis pemulihan. Jika anda biasa dengar.."kenapa ya lepas try vitamin ni kepala saya jadi pening?" atau "kenapa ya lepas makan vitamin ni saya kena sembelit? Sebelum ni rasanya tak de la pulak." Selalunya orang akan cakap "Oh tahniah! Anda sedang membaiki badan anda!" Ye ke? Lojik ke? Sebenarnya apa yang boleh saya katakan di sini bukan semua atau apa jua perubahan itu disebabkan oleh kesan vitamin atau supplement.

Pada pendapat saya vitamin ini seharusnya meningkatkan sistem tubuh bukan sebaliknya. Namun mungkin ada beberapa sebab keadaan di atas boleh terjadi. Sebagai contoh, sekiranya seseorang itu terlalu bergantung dengan ubat, sakit sikit jumpa doktor. Sakit je terus cari ubat. Maka secara tidak langsung tubuh badan kita sudah biasa dengan ubat. Ubat pada hakikatnya sekadar menahan kita dari terus merasa sakit sehingga sampai satu tahap dimana lama kelamaan tubuh kita sudah lali dengan sakit tersebut maka kita tidak akan merasa sakit. Maka apabila perkara ini terjadi sistem imun akan menjadi lemah.

Apabila sudah ditahap demikian, sekiranya pertama kali kita makan vitamin kemungkinan boleh mendatangkan sedikit kesan kepada tubuh. Sel kita yang selama ini telah biasa dengan ubat mungkin akan terkejut apabila disuntik dengan vitamin. Vitamin seperti kita sedia maklum ialah berfungsi untuk meningkatkan sistem imun tubuh.Ia mungkin mengambil masa untuk menjadi sel yang sihat dan kuat. Namun saya akui bukan semua vitamin serasi dengan kita....especially yang sintetik. Ia ibarat sarung tangan kanan dipakai pada tangan kiri. 4 jari pasti boleh masuk tapi bagaimana dengan ibu jari? Begitulah badan kita dengan vitamin sintetik.

Bagaimana pula dengan orang yang tiba-tiba sembelit selepas makan vitamin? Sebenarnya perkara ini terjadi kerana kemungkinan badan kita kekurangan air. Apa yang saya pasti bagi mereka yang mengamalkan makan supplement, mereka digalakkan minum air kosong dengan banyak, dikhuatiri badan menjadi panas. Saya sendiri, mengamalkan banyak minum air suam dan saya, suami dan anak boleh menghabiskan hampir 80 liter seminggu.

Untuk mengurangkan healing crisis, pesakit digalakkan mencuci usus mereka terlebih dahulu agar penyingkiran toksik dapat dilakukan dengan lebih mudah. Bagaimana? Disarankan pengambilan herb-lax sebanyak 5 biji pada Sabtu malam dan Ahad malam. Ada sesetengah kes, healing crisisnya sangat teruk, namun kerana mereka yakin Shaklee bukanlah ubat tetapi sekadar supplement untuk membantu sel badan hidup sihat dan dapat membina antibodi sendiri maka mereka akan terus mengambil supplement ini untuk mendapatkan kesan yang optimum.

sumber goggle
Mengapa ada sesetengah golongan mendapat healing crisis yang sangat teruk? Ini kerana tubuh badan kita mengandungi banyak toksik dan ianya perlu disingkirkan agar sel dalam tubuh kita dapat menyerap semua vitamin dengan mudah dan lancar.

Namun apa pun saya menggalakkan anda yang baru nak consume vitamin and supplement bersabar dengan sedikit perubahan yang dilalui. Bukannya apa, kita bukannya mengambil ubat tetapi sekadar makanan tambahan kepada sel, organ, sistem dan tubuh kita. Saya doakan kepada semua mereka yang baru mengambil produk Shaklee menikmati kesihatan yang cemerlang. Nikmat kesabaran itu sangat bernilai harganya. credit to mommyLyna..

Post a Comment

transformed housewife said... December 30, 2010 at 11:55 PM

Salam,

lama tak dtg sini. Info yg menarik ni sbb jrg2 dengar pasal healing crisis.

ummumishkah said... December 31, 2010 at 2:16 AM

NIce info sharing sis.. thanks!

 
Top