9
As salam mommies...

Ramai teman-teman penyusuan mintak Alin berkongsi tips and faktor-faktor kejayaan  sepanjang EBM di Korea. Antaranya TOP - 7 why penyusuan Korea berjaya adalah...

Sentiasa amalkan ayat "la ilahailla anta subhanaka inni kuntum minazzalimin"
Buat solat hajat sebelum bertolak mohon agar dipermudahkan segala urusan 
Buat sujud syukur setiap kali bila setiap urusan berjaya diatasi
Berdoa dan berdoa mohon sentiasa berada dalam lindungan Allah 

 Permintaan from lil Dzakirah
Sepanjang di Korea Dzakirah minum dalam 8-9 botol 5oz satu hari
So permintaan keluar EBM perlulah digantikan semula
nantikan End January ni, update tentang stok EBM Dzakirah dalam chest freezer tuh

 Kawan yang supportive
Jika anda travel bersama rakan, just inform them anda breastfeed and need their help and support especially semasa nak carry the EBM. 
Mereka juga seorang bapa... they will understand

 Konsisten & disiplin ambil supplement
Sepanjang di Korea me tak tinggal amik 
B-complex - sbg stress control & tambah tenaga since kurang tidur
Vitamin C - untuk cegah sakit; elak selsema since cuaca di Korea sangat sejuk
Multivitamin/Vitalea - ada semua vitamin yang diperlukan oleh badan
Alfalfa - sebagai serat yang membantu kelancaran usus disamping menjadi milk booster
Jadual makan supplement @ Korea...
lepas sarapan pagi Vitalea 1 biji + alfalfa 2 biji
lepas lunch - Vitamin C 2 biji + alfalfa 2 biji
lepas dinner - B complex 1 biji + alfalfa 2 biji

 Minum banyak air
Sepanjang hari mesti minum lebih dari 15x isi botol tu
Key indicator setiap kali lepas penyusuan mesti habiskan 2x botol ni

 Bonda yang supportive dalam penyusuan susu Ibu
Pengendalian frozen EBM bukan masalah lagi
Thank you very very much Bonda kerana sudi menjaga 
Dzakirah & Damia sepanjang Alin di Korea
Ampun andai sepanjang di Korea cucu-cucu menggangu waktu tidur bonda 
luv u alwaysss...

Supportive Husband
Di mana sahaja, pesanan hubby tak dilupakan
walau bagaimana dugaan melanda, haruslah bersabar!!
Thanks abang, luv u!!


Post a Comment

ajumohit said... January 24, 2011 at 8:21 AM

Thanx alin, byk tips dan pesanan yg baik utk dikongsi bersama...

lydzar said... January 24, 2011 at 8:46 AM

good info sharing :)

ya allah permudahkanlah perjalanan penyusuanku pula nanti..

ima said... January 24, 2011 at 3:46 PM

alin..mmg makan 4 vitamin tu jer yer? ESP pun dulu alin ada makan gak kan...

Momma Mia said... January 24, 2011 at 4:43 PM

@ Ima - Yes. Alin amik ESP gak. bila travel tak bawak. ESP alin amik bersama performance drink especially bila ganti puasa. sangat membantu maintain susu tak kurang.

sugar*spice*salt said... January 24, 2011 at 5:10 PM

thanks for sharing,

pas ni kena makan supplement gaks..

Sitisifir10 said... January 24, 2011 at 8:12 PM

:) tahniah...bukan senang nak simpan stok susu...saya tak pernah pun simpan tapi alhamdulillah masih full BF Ahmadi...dia akan masuk setahun bbrp hari lagi :)

[senandunghatiku] said... January 24, 2011 at 8:50 PM

Salam Alin..sukanya tengok stok Dzakirah..tlg akak. kat situ tulis amik 1 biji slps makan 1 x sehari..so akak amik sekali sehari je. Susu pekat ttp msih x cukup utk qaseh..tlg ya.

Marina said... February 7, 2011 at 11:06 AM

Wow what can I say? You're such a supermom!

 
Top