18
Salam kecerian,

Genap 1 minggu blog ni tidak berupdate, tetapi masih ada yang sudi singgah ke blog mommaMia ni. Jutaan teima kasih. Anda tau siapa anda!! Pejam celik dah masuk minggu ke-2 bulan Februari... so harus la muhasabah diri untuk menjadi lebih baik dari bulan sebelumnya... its time to check and balance! So untuk mommaMia, selain keluarga & kerjaya, perjalanan penyusuan perlu juga sentiasa di renung-renungkan so that setiap masalah dapat ditangani sebelum menjadi parah... Apa lagi kalo bukan stok EBM mommaMia.

Alhamdulillah cuti Tahun baru Cina, kami sekeluarga manage untuk housekeeping stok EBM... many thanks to Intan & kak Mieja sebab always buat entry reminder untuk mommaMia housekeeping stok EBM lil Dzakirah...

Lil Dzakirah beri restu before start operasi

 52 botol EBM yang sudah tamat tempoh
Stok June July

 Pandangan depan bakul 

 Si dia yang selalu membantu
Thanks abang... luv u always...
Siapa sanggup buat kerja ni?? 2 bekas penuh dapat dikumpul 
momma hanya mampu gagahkan diri untuk siram pokok bunga

Sedih sapa tak sedih...
Tu sume hasil selepas start naik kerja... Lepas berpantang kan susu banyak
tu yang terlebih tuh...

 Antara pokok yang bertuah... pokok kari

  Lagi pokok yang bertuah... pokok cili padi

 Botol-botol yang telah selamat dikosongkan

teman jemaah kat opis cakap SEMANGAT tanpa USAHA takde maknanya...
So mari semua kita SEMANGAT & BERUSAHA untuk kumpul stok susu anak kita
Tingkatkan USAHA... Tingkatkan prestasi...
mood semangat!!!

Sesungguhnya, operasi kali ini mommaMia INSAF!!! Mengapa insaf? nantikan entrynya ... mommaMia juga punya masalah seperti anda dalam perjalanan penyusuan, jangan sangka dengan melihat hasil-hasil susu perahan yang banyak tu mommaMia tidak punyer masalah tau...Tapi itu pentingnya kita muhasabah diri kita supaya setiap cabaran memberi kita semangat untuk berubah dan menjadi lebih baik.

Bebanan kerja semakin mengganggu jadual mengepam... tapi kedua-duanya sama penting!! Bagaimana kita nak handle dan tackle masalah nih???  mommaMia masih mencari-cari penyelesaiannya... Alhamdulillah mungkin berkat kekerapan memerah/mengepam sebelum sebelum nih, walaupun sekarang semakin kurang mengepam Susu diperah masih banyak... Syukur Ya Allah. Ini Ujian dan satu peringatan kepada diri sendiri. Renung-renungkan ayat motivasi ibu addin dan nasa di bawah. Semoga ia juga dapat menyuntik semangat anda untuk terus BERUSAHA!! 

Jangan biasakan menjadikan masalah itu satu HALANGAN untuk berjaya, tetapi jadikan masalah itu CABARAN untuk lebih berjaya!
-"Kak N"-

Post a Comment

Cik Puan Nurul said... February 9, 2011 at 10:08 AM

HUHU..berat tu kan nak buang tp kalo dh expired nak wat cemana..alin kalo rasa byk sgt boleh buat aiskrim bg anak2 makan,atau buat mandi anak..masa lum expiredla..tak tanya kat sapa2 ke yg perlukan ebm hari tu sy ade terbaca kat belog sapa tah dia mcm perlukan sgt ibu susuan tp itulaa mende ni tak mudah tuk org buat.

EiJa ZaQuaN said... February 9, 2011 at 10:11 AM

byk sungguh hasil EBM momma mia sampai ada yg dh expired..

Zaidah said... February 9, 2011 at 10:12 AM

sayang jugak nak buang tu alin....memang sedih tapi nak buat macam mana...usaha lagi...

eima said... February 9, 2011 at 10:13 AM

sedey kan klu kite buang susu tuh ..
sbb penah merasai ...
bila fahim dah tak nk nyusu bdn dulu...
dah dipaksa2 mcm cara sampai misi dtg umah tolong pun tak berjaya ...
1st baby ... belum jumpe dunia blogging time tuh .. tak tau byk info pasal EBM ...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said... February 9, 2011 at 10:25 AM

sayangnye nak buang..tapi nak tak nak kene buang gak..kang tak muek stok baru nak masuk..

Mieja@Amiizaa2001 said... February 9, 2011 at 10:50 AM

salamss alin,

sayanggggnyaaaaaaaaaaaaaaaa kena buang....huhuuhuhu.....byknya susu alin.......bersemangat akak tgk:):)


PS: tomei-tomei dzakira......budak tembam nie auntie geram nak geget2 pipi dia taou:):)

εïз mummyHaza εïз said... February 9, 2011 at 10:56 AM

Salam alin... sayangkan susu terbuang macam tu... Haza pulak terasa sgt tengok pokok2 dapat zat yg bagus...

lydzar said... February 9, 2011 at 11:28 AM

selain rezeki dzakirah, EBM tu pon jd rezeki pokok kari..mesti dia tumbuh subur je lepas ni..

insya allah, alin mesti boleh abeskan 2tahun penyusuan ni kalau tengokkan semangat alin tu :)

Ummi Salsabila said... February 9, 2011 at 1:44 PM

memang syg tgk susu yg terbuang tu..rezeki pokok2 tu agaknya.

yg penting semangat akak.biar terlebih jgn tak cukup stok.penting tu kan?:)

mimi said... February 9, 2011 at 1:59 PM

indahnye tgk susunan susu tu. uhuu
Bilala kite nk merasainya.

sugar*spice*salt said... February 9, 2011 at 2:21 PM

sedeynya tengok susu kena buang ..
but in other story ur susu make me more inspired..may allah give me strength..dah 5 ke 6x pam dalam sehari..harap cukup untuk baby

kayzie said... February 9, 2011 at 4:19 PM

mmg tak smpai ati nk buang..pernah gak terpaksa buang bila Faris tak habiskn susu beku yg dikeluarkan..stok mommamia bnyk..best!!

BIONIC WOMEN said... February 9, 2011 at 4:39 PM

mesti sedih time nak buang tu kan? eily x pernah rasa sebab memang direct feed jer kat dhiya dulu. tapi tengok entry tu pun..huhuhu..sedih, kena paksa mia minum skali nih..hehe

Intan said... February 9, 2011 at 11:47 PM

Penuh peti ais Alin...suka sangat Intan tengok :) Tapi sayang nya tengok susu yg dah expired tu...

Teruskan semangat Alin in Bf'ing! Cute nye lil dzakirah dok depan peti ais tu :)

Afne said... February 10, 2011 at 1:47 AM

hebat la penuh freezer ngan ebm. jelesnyaaaaaaaa

pasni masak kari lebih rasa lemak hehe

Haris Zuhaina said... February 11, 2011 at 12:13 PM
This comment has been removed by the author.
Haris Zuhaina said... February 11, 2011 at 12:14 PM

Salam. My mom penah pesan, kalau nak buang susu yg expired@tak abih, jgn buang kat tempat kering. Nanti susu cepat kering. Kena buang kat air lalu. Supaya susu senantiasa mengalir gitu... Ntah betul ntah tidak... Tapi pesan orang tua2 sy ikut jer lah....

[senandunghatiku] said... February 11, 2011 at 5:52 PM

Salam alin..sayangnya..dah expired kan..? akak pulak ada cukup2 je..

 
Top