13
As salam semua...

Mari dekat-dekat dengar luahan rasa dan kisah benar. Siapa pernah mengepam dan dapat 1oz, untuk kedua-dua cik B, angkat tangan.... SAYA lah salah seorang darinya.  

 Kejadian 6 Apr 2011, sesi memerah ke-2, jam 12pm

Percayalah... sebab my opis mate teman jemaah pun tak nak percaya... tapi mereka sangat happy  sebab dapat melebih hasil pumping Alin... terasa?? makan dalam?? Kita yang MEMILIH apa yang kita nak rasa... Alhamdulillah, i'm ok dengan geng-geng mengepam tuh... cuma kejadian pagi tuh mengundang amarah & geram sangat... alhamdulillah sangat-sangat segala kemarahan berjaya diatasi tanpa sebarang perlakuan / pertuturan yang bakal  disesali, syukur. Tapi mungkin tak cukup untuk recover during pumping session walaupun diri sudah memilih untuk tidak memikirkannya. Redha..

Kalau biasa dengar cerita hasil EBM yang meriah, kali ni cuba fikir-fikirkan... Ada mesej lain yang Alin cuba sampaikan...  semoga jadikan pengajaran.

Tendum pumping 7.30am - 5 oz
Double pumping 12.00pm - 1 oz
Double pumping 5.30pm - 7 oz
Double pumping 10.30pm - 3 oz
Total EBM = 16oz


Alhamdulillah... masih berjaya recover hasil pumping 1 hari walaupun ada dpt 1oz... Pengajarannya kalau dapat sikit
  • Bersyukur... + doa untuk dimurahkan rezeki for next pumping session
  • Set target untuk tambah waktu pumping... ni bagi gantikan sesi pumping yang sikit
  • Fikirkan apa sahaja yang menggembirakan anda untuk next pumping session
  • Jangan berputus asa!!! BERUSAHA lagi...
  • Anda yang memilih apa yang anda mahu!!
  • Tambah intake milk booster - alfalfa dari 2 biji ke 3 biji

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."
Rajin-rajin la baca doa ni for ibu-ibu yang BF anak... InsyaALLAH... berkesan...juz bear in your mind....banyak mane pon effort kite buat untuk banyakkan susu badan..."REZEKI SEMUANYA DATANG DARI ALLAH SWT..."
 

Post a Comment

lydzar said... April 11, 2011 at 9:01 AM

masa pump dpt 1oz tu. alin tgh stress and tak happy ke? takpe la, total up utk sehari masih byk gak kan..chayo3

Mazatul Azura Muhamad said... April 11, 2011 at 9:02 AM

Sabar banyak-banyak yer Alin.. Maklumlah.. kawan2 mengepam nie nak cover line jer tu.. Terperanjat dengan hasil yg tak disangka.. Anyway, you are always the 'mentor'.. :)

Zaidah said... April 11, 2011 at 9:39 AM

ZAI SELALU JUGAK MACAM TU...BILA STRESS ...BANYAK FIKIR...MEMANG DAPAT SKIT....

Amiizaa2001 said... April 11, 2011 at 9:52 AM

salamss alin,

tak per itu sifat sementara jerk...insyaallah mesti up sprt sediakala:):)

Ummi M.I.M said... April 11, 2011 at 9:53 AM

alin.. tu ujian tu..
nak tengok kita sabar ke tak..
insyallah sabar.. tak stress..
susu okeh balik..
ima sokmo cm tu....
apa-apa pun cm alin ckp..
kena syukur even tak dpt byk pun.. kan..

[-suziey-] said... April 11, 2011 at 10:04 AM

eh mcm xpcaya jek..hmmm anything can happen kan..mind control jgk la kan..

etiey.com© said... April 11, 2011 at 12:22 PM

sabar banyak banyak. jangan tension tension sbb akan merundumkan lg pengeluaran susu... banyakkan minum air

umi said... April 11, 2011 at 2:00 PM

salam alin, sesekali diuji begitu memang perit, tapi pengajarannya amat manis. Betul tak?

ajumohit said... April 11, 2011 at 2:33 PM

Alin, aju diuji lagi hari ini, pagi tadi pump dpt 2.5oz je...untuk sedapkan hati, balik ni kene gigih pump dan pump dan pump

YaQuut @ Firdaus said... April 11, 2011 at 4:33 PM

Jangan sedih2 ye Alin. Sesekali Allah menguji keimanan dan kesabaran. Bila Alin fikir dan bertindak positif, Allah terus berikan ganjarannya. Saya selalu dapat sebanyak itu dan entri Alin harini dan sebelum2 ini menjadi motivasi untuk saya.

EIJAM'S FAMILY said... April 11, 2011 at 11:26 PM

betul ckp aln, jgn stress dan yg penting usaha dan fikir yg best2 jerk...

Momma Mia said... April 12, 2011 at 6:24 AM

@ to all - trillion thanks for ur comments & support... Sekadar mengsharing & kenangan. Tiada yg mustahil jk kita ada kemahuan. Kalo anda kata susu pump dapat sedikit, saya juga sudah melaluinya... inilah yg dikatakan cabaran bila 1 tahun... so buat ibu2 yg baru, kena dari skarang USAHA & lebih gigih sebab bila cabaran yg maha besar melanda, kt boleh kawal & tak mudah mengalah...

amalia89 said... March 8, 2016 at 11:59 PM

Says baru jadi IBU..nak Tanya akak pump kuantiti beza2 akak simpan macam mana?kumpulkan semua dalam satu bekas ke?atau simpan je dlm peti walaupun 1oz..mohon tunjuk ajar...says baru nak belajar menyusu

 
Top