5
Renung-renungkan... 
Fikir-fikirkan... 
Muhasabahkan diri anda...
Semoga anda semua sentiasa diberi kekuatan, kesabaran, keyakinan & keselamatan di dunia & akhirat... Amin

credit
Orang selalu kata, kalau nak jimat, masak di rumah. Beras kalau tidak ditanak manakan bertukar menjadi nasi. Berapa banyak nasi yang kita mahu maka tahu lah kita mengagak berapa sukat beras yang perlu. Saiz periuk itu juga, bukannya boleh mengembang dan menguncup sesuka kita. Maka jika perlu nasi yang banyak.... jika saiz periuk kita kecil maka perlu lebih kerap beras yang perlu ditanak.

Beras pula, jika mampu beli yang baik tak salah beli yang bagus malah ada yang sanggup belanja untuk membeli beras import untuk dimasak menjadi nasi. Bagi yang kurang berkemampuan, beras biasa menjadi pilihan.
Apapun beras ini akan tetap menjadi nasi. Cuma kualiti nasi sahaja yang berbeza.

Periuk...bagi yang mampu pastinya mencari periuk nasi serbaguna. Periuk ini selain memasak nasi, sangat menyenangkan bila nak masak bubur tanpa perlu kita berjaga2 nasi menjadi hangit. Macam-macam fungsi ada. Bagi yang sederhana, periuk nasi elektrik biasa menjadi pilihan. Bagi yang kurang kemampuan, periuk biasa ditanak di atas api dapur. Namun apa pun, tujuannya tetap sama iaitu mahukan beras bertukar menjadi nasi.

Ini cerita mereka yang masak di rumah.

Bagi yang nak cepat dan duit lebih, mereka rasa makan diluar lagi mudah. Dapur tak bersepah dan hidup lebih mudah. Namun ada juga yang sekadar beli lauk di luar dan tanak nasi di rumah. Lebih jimat katanya.


Namun hari ini setelah kesedaran dalam diri timbul, apabila berlaku macam-macam gelagat peniaga seperti meludah dalam nasi sebagai petua pelaris, bayar harga nasi mahal walhal hanya beras biasa....sudah pasti menanak nasi di rumah menjadi pilihan.


Apa yang ibu cuba sampaikan di sini ialah menanak nasi untuk keperluan ialah ibarat menyusukan anak dengan susuibu. Jika kita tidak menanak beras , masakan beras akan bertukar menjadi nasi. Sama dengan keadaan seorang ibu, masakan boleh air dalam tubuh ibu itu akan memancut dengan sendirinya menjadi susu jika tidak dihisap atau diperah? Bila bayi menghisap atau diperah barulah susu akan mengalir keluar.
Lebih kerap beras ditanak menjadi nasi maka lebih banyak nasi yang dapat di makan. Maka samalah gambaran apabila lebih kerap bayi disusukan atau lebih banyak sesi perahan,maka  lebih banyak susu dihasilkan.

Bercerita tentang jenis beras....beras sendiri mempunyai gred yang tersendiri. Namun mengikut kemampuan individu masing-masing memilih jenis beras apa yang hendak ditukarkan kepada nasi.


Masih ingat zaman ibu kecil....memandangkan kami orang susah ditambah adik beradik saya ramai, adakala beras hancur pilihan terbaik. Namun bila dah besar dan dah ada keluarga, mak saya selalu pesan...jika mampu, belilah beras mahal....belilah sebab sendiri yang nak makan. Jangan berkira kecuali macam mak dulu....tak berkemampuan nak bagi beras yang bagus. Sayu juga bila ingat kata-kata mak....namun memang ada kebenarannya.


Sama dengan susuibu...apa yang ibu makan akan menghasilkan kualiti susu itu sendiri. Memang ada pihak yang menafikan dengan mengatakan susuibu itu semua sama....hakikatnya tidak. Susuibu itu khasiatnya
sama. Macam nasi tadi, khasiatnya sama. Namun samakah nasi dari beras mahal dan beras biasa? Tepuk dada tanya selera. Nak hasil yang baik maka perlu beri yang baik. Jaga pemakanan selalu ditekankan supaya susu yang terhasil itu penuh dengan zat khasiat yang diperlukan tanpa menjejaskan kesihatan ibu. Makanlah yang bagus2 agar hasilnya juga bagus.

Pam, adakah beza pam yang mahal atau yang murah? Saya tukarkan dalam konteks tanak nasi tadi....periuk. Adakah sama periuk yang multi-function ,periuk nasi elektrik biasa dan periuk biasa yang ditanak di atas dapur? Kalau yang mampu, pam yang hebat harganya setanding dengan fungsinya pasti menjadi keutamaan. Bagi golongan sederhana, memadai pam yang biasa asal boleh berfungsi. Namun saya cuba gambarkan teknik marmet itu adalah ibarat periuk biasa yang digunakan di atas api untuk menanak nasi. Memang nampak macam sedikit leceh namun hasilnya juga tidak mengecewakan cuma perlukan lebih usaha dan perhatian. Saya beri contoh jika tanak nasi atas dapur api, kita kena selalu berjaga dan beri lebih perhatian supaya nasi tidak hangit. Namun jika kena dengan cara, nasi ini lebih nikmat kerana ada tambahan kasih sayang yang dibubuh tanpa disedari.


Begitulah dengan teknik marmet....nampak macam leceh, tapi bila kena dengan cara yang betul....susu akan mengalir dan LEBIH HEBAT ditambah penuh kasih sayang kerana si ibu tadi memberi lebih perhatian dalam memastikan susu yang keluar masuk ke dalam botol tanpa menitik dan jatuh ke tempat lain.

Bagi mereka yang tidak menyusukan anak adalah ibarat mereka yang membeli nasi dari luar. Tidak salah sebab setiap orang mempunyai kelebihan dan kekangan masing-masing. Setiap orang mendapat taufik hidayah yang berbeza. Bagi yang menyusukan anak dengan susuibu, bersyukurlah kerana kita memiliki peluang keemasan itu. Maka jangan sesekali kita menghina dan mengkritik ibu yang tidak menyusukan anaknya dengan susuibu. Kita mampu berdoa agar mereka ini diberi taufik hidayah untuk menyusukan anak mereka yang seterusnya.


Saya masih ingat sesi pembelajaran bersama arwah abah dulu. Abah suka mengajar dan memberi anologi supaya saya lebih faham atas perkara dan pelajaran baru yang diajarnya. Saya juga setiap hari cuba memikirkan apakah anologi yang dapat saya hasilkan agar teman seperjuangan saya dalam penyusuan lebih berjaya dalam perjuangan mereka. Namun alhamdulillah, makin hari makin ramai yang sedar tentang kebaikan susuibu. Kebaikan susuibu itu ibarat kebaikan menanak nasi dengan tangan sendiri. Pastinya lebih enak dan lebih sihat dan lebih selamat.Maka harapan saya, penulisan saya ini membantu lebih ramai ibu yang menyusukan anaknya. Ingatlah, masakan mampu kita tukarkan beras kepada nasi jika tidak ditanak? Lebih kerap kita tanak, lebih banyak nasi yang dapat dihasilkan. Kesimpulannya, lebih kerap sesi perahan maka lebih banyak susuibu dihasilkan .


Sesungguhnya yang baik itu datang dari ALLAH dan yang kurang itu dari saya.

Post a Comment

umi said... April 22, 2011 at 11:26 AM

Setuju sangat dgn analogi yg alin bagi tu, pandai dan kreatif sekali!

♥S@R@♥ said... April 22, 2011 at 4:34 PM

salam singgah,

Alhamdulillah saya tengah pregnant anak pertama sekarang ni. Memang niat hati nak BF. cuma saya risau takut bila bersalin nant susu tak keluar..sbb ada rakan2 yang tak BF sbb tak ada susu.

Adakah secara semula jadi susu ibu akan terus keluar selepas kita bersalin nanti?

Apakah persediaan yang boleh saya lakukan ketika pregnant supaya selepas bersalin nnt saya ada air susu..

sekian terima kasih ;)

Momma Mia said... April 23, 2011 at 9:35 AM

@ S@r@ - Tahniah atas preggy anak pertama...

Think +ve yang... gali ilmu BF sebyk mungkin dr skarang... insyaAllah u know wat to do bila hadapi nya...

Menurut Farah sarakids (pakar laktasi) baru2 dlm WHI (credit to Akma) - hanya 12% ibu tidak boleh menyusukan anak sendiri. Itu pun ibu yang menghidap AIDS dan penyakit-penyakit lain yang tidak boleh memindahkan cecair kepada anak dan juga ibu yang pernah menjalani pembedahan pengubahan struktur payudara.

Juga dibincangkan hal yang selalu ibu-ibu cakap iaitu selepas kelahiran di mana susu tiada. Jawapannya ialah susu ibu sebenarnya sudah ada sebaik saja bayi dilahirkan kerana hormon estrogen banyak terkandung dalam uri bayi. Estrogen dan prolaktin adalah hormon penghasilan susu yang berkadar langsung oleh itu sebaik saja bayi & uri dikeluarkan, susu ibu sudah mula dihasilkan. Cuma pada tiga hari kelahiran susu hadir dalam bentuk kolustrum "makanan pertama bayi" iaitu cecar melekit & kekuningan dan tidak berupa susu langsung.

Akhir sekali kak Farah Farhan cakap percayalah, semua orang mampu mampu menyusukan bayi sendiri sebab kalian adalah ibu, giving birth to baby doesnt make u a mom yet, sehinggalah anda menyusukan baby anda sendiri. Menyusukan adalah anugerah tak ternilai selepas melahirkan si kecil.

Berdoa + Usaha + yakin la. InsyaAllah pasti berjaya... Semoga Allah permudahkan segala urusan Sara.

Momma Mia said... April 23, 2011 at 9:36 AM

@ umi - n3 ni credit to kak N... Alin sekadar berkongsi.

♥S@R@♥ said... April 24, 2011 at 5:58 PM

tq mamaMia..
hope saya lebih yakin & tolak ketepi apa yg -ve.

 
Top