0
As salam mommies....

May you have a great time, lots of fun and be full of energy, Amin~ *cuddles*... Perkongsian motivasi yang sangat menyuntik inspirasi... Semoga anda juga terbooster dengan semangat juang Azlydia ini... Kita ikuti rentetan email beliau.
Tanggal 19 April - detik perkenalan mommaMia dgn Azlydia yang katanya baru merangkak utk mengumpul EBM utk anak ke-3nya yang baru berusia 3 bulan.  Bermacam2 usaha beliau - amik pil asi, instant longan read dates tea, oat  + aier 3 liter... hasilnya tak menentu kadang pg dpt 4-6oz tetiba tghari jd 2 oz.. mlm baru 3-4 oz. beliau pam ever 2 1/2 jam - 3 jam... masa 1st chil buta BF... Maka beliau mencuba Set B + ESP + Osteomatrix/Kalsium
After 2 weeks 4 May 2011 - 
Beliau mengadu susah hati sbb susu makin kurang, makin kurang... sebelum makan shaklee kebiasaan hasil pumping beliau...
  • 5-6am : 4-7oz
  • 8-9am : 3-4oz
  • 11-12pm: 2.5oz
  • 2-3pm : 2-4oz
  • 5pm : 2.5oz
  • 11pm : 3oz
  • Total ----> ~average 17oz - 23oz   
Sy perasan kuantiti macam makin hari makin kurang walaupun jadual pump tetap sama!! Sy dah 2 minggu lbh mkn vit ni. lani dpt dlm 1.5-3 je tiapkali pam..sy risaula kak.nape sy makin kurang lak ye? Susu nmpk kuning khijauan pun cuma lps mkn alfalfa je.lps tu susu putih smula,smpaila mkn alfalfa sterusnya. apa pdpt akak ye? Tlg sy kak.huu..
Ya Allah mencabar sungguh dugaan Azlydia ni kan... So, Alin minta beliau reducekan dulu intake alfalfa sebab kepekatan darah beliau mungkin tak sekata. Just mintak beliau continue jer & bersabar... tapi akhirnya terbongkar juga punca sebenar yang membuatkan susu beliau drop...
May 6, 2011 8:16 AM
Akum kak lin..gd mrng! Hukhuk,akak smlm pam dpt average 2oz je kak. subuh td kul 3 dpt 1oz.kul 530 pun 1oz.. kak, adakah pil prancang regividon mpengaruhi productn susu? sy br 3 mgu mkn pil tu. mlm td last mkn pastu rehat 7 hr. pg td sy spot mcm dtg period. adakah dtg period juga mpengaruhi productn susu? Pls advise kak.thanks ye..
Tu dia... Punca segala masalah susu beliau drop!!! YES pil perancang + period sgt2 membantu dlm mengurangkan production susu. Tahukah anda pil perancang yg ada estrogen sangat mengganggu penyusuan... progestron tak ganggu penyusuan. So far hanya 3 jenis je yang tak mengganggu... iaitu noriday, depo injection dan implan. yang lain tu tak sure...
Sent: May 6, 2011 1:30 PM
Dh 3 mgu since pil tu utk 21 hr.exactly lastnite was d 21th. b4 sy mmg amik noriday,tp misi tu ckp sy kna tukar ke regividon sbb sy dh penah mixed susu bdn & susu fm masa pntg dulu. tu pun sbb desakan parents (biasala tu,orgtua kita,rite?)..misi ckp hormon noriday ada 1 je & 1 lg dbntu oleh bf. dh x ckup kuat utk sy sbb sy bg fm kt anak. sy pun xfhm nape dia ckp cmtu sbb sy tetap gak pam ikut jdual & direct bf. hormon regi lg kuat katanya.but now im 100% bf..so sy rasa ok je klu amik noriday. tul x kak? anyway next week sy ada apointmt utk fmily planing ni.nti nk bincg lg dgn misi.
Hormon Regividon lebih kuat!! MasyaAllah no wonder la susu beliau semakin drop & drop walaupun beliau seorang yang sangat disiplin dalam mengepam... Maaf sebab alin kurang pakar ttg regividon ni tp better get doktor advice drp misi advice sbb kekadang misi suke buat judgment sendiri base on experience. To me pernah campur fm & susuibu x bermakna u x bleh bf 100% semula. Kalo bb on fm 100% tu lain citer. Alin pun merancang pakai implanon. Alhamdulillah so far ok cuma kalo pakai pil mmg kene pilih betul2. So far hanya 3 jenis jer yg dikatakan tidak mengganggu penyusuan iaitu noriday, depo injection dan implan. 

After lebih 3 minggu beliau stop Regivedon & konsinten consume Set B = ESP + Osteomatrix/Kalsium... ni feedback yang Alin terima dari beliau...
26 May 2011
A'kum akak....Akak apa kbr? Hehe...Akak, sy mood happy 2,3 hr ni..Alhamdulillah syukur sgt pd Allah, production susu sy dh bertambah skit..
Contohnya pumping session pg td kt ofis sy dpt almost 6oz..!! Sy notice pertambahan ni dh 2,3 hr.. 23/5 total ebm 18.7oz dgn 4x pumping.. 24/5 16.5oz dgn 5x pumping..Smlm total ebm sy 20oz dgn 7x pumping..
Ni lebih kurang jadual  & type pumping sy.
  •  5.30am tendum pumping 3oz
  •  830-930am double pumping 3.5-5oz
  •  11-12pm double pumping 3.5-4oz
  •  2.30-3pm double pumping 3oz
  •  5-530pm double pumping 2-3oz
  •  9pm tendum pumping 2oz1 
  • 2am double pumping 2-3oz
Sbnrnya sy br je trjumpa entry kak lin psl tendum pumping yg kerap akan membantu menambah lg production.. dan juga every pumping session selama 20-30 minit tu,kita bahagi2kan kpd 2 subsession lak.. Bila buat cmni, sy leh dpt letdown lebih..1st subsession, pump 10min, letdown..rehat 1 or 2 min,sambung pump 10-15min leh dpt letdown lg.. Sy dh try 3 hr.. Alhamdulillah dua2 teknik ni menjadi kak..Sy sukaaaaaaa sgt!!! Sy terima ksih sgt2 sgt2 kt akak sbb byk membantu sy secara directly juga indirectly...
Sy juga amalkan bc surah alkauthar & tambahan kpd doa sblm ni iaitu mohon diprbykkan pengaliran susu sepertimana byknya aliran air dlm sungai kauthar..juga wirid ya matin... Syukur alhamdulillah sgt2...Moga perjalanan sy dlm berjuang utk breastfeed anak sy ni berjaya hingga ke 2 tahun..
Salam syg,Lydia...
Dan lagi testemoni beliau.. semoga dapat kita mengambil iktibar & pengajaran dari pengalaman beliau... So tiada alasan malas untuk mengepam during weekend kalo anda tahu caranya... kan?
30May 2011
A'kum kak lin..
Ni perkembangan terbaru lg..hehe..biasanya weekends,sy mmg x dpt langsung nk simpan stok atau simpan ebm utk digunakan hr isnin.. Biasanya mmg kena amik frozen ebm la.. TETAPI, disbbkn oleh teknik tendum pumping yg kak lin suggest tu, sy berjaya simpan 5 botol x 3oz utk digunakan hr isnin.. Hehe..happy sgt2 ;) Syukur alhamdulillah sgt2..

Psl nk sharing journey sy kt blog akak tu, sy ok je kak..Sy pun suka gak cite sy dpt jd pedoman  bg semangat pd ibu2 lain utk terus berusaha gigih tanpa penat & tanpa putus asa..
Sekurang2nya sy dpt buktikan frasa 'keturunan xde susu..', 'susu xde' & mcm2 lg tu adalah tidak betul sama sekali melainkan kita malas & xde usaha.. Dulu masa anak pertama, sejak tempoh berpantang lg sy dh campur dgn susu formula sbbnya masa tu sy cetek ilmu penyusuan..Juga disbbkan sy percayakan kata2 frasa td tu..
Bila kurang direct breastfeeding & juga kurang mengepam, mmg susu kurang.. pam pun cuma leh dpt 4oz dlm sehari utk 4-5 kali session.. bila masuk bulan ke 5,susu mmg terus kering.. Itulah kesilapan sy..
Alhamdulillah, utk anak kedua ni, dr mula mengandungkan dia lg sy dh mula mencari2 ilmu penyusuan yg betul, mengumpul gadget2 utk breastfeeding, menyimpan duit utk beli pam spectra3 selengkapnya dgn accesoriesnya (backpack, cooler bag, icepack, storage bottles,etc)..Walaupun hanya spectra3 yg sy mampu, alhamdulillah amat berjasa pd sy..

Sehingga hr ini, parents sy masih lg berkata 'Kamu kena ajar anak kamu tu minum juga susu formula tu, takut2 nti bila susu kamu tu kurang or kering, baby x meragam & x reject susu formula tu'. Sedih sgt bila dgr ayat2 mcm tu..Mmg menghiris sgt2 hati sy..Tp xpe, sy kuatkan jugak semangat & katakan dlm hati yg mungkin parents sy tu x tahu ilmu penyusuan yg betul..

Oklah kak lin..Smpai sini je dulu perkongsian sy..Harap dptlah kak lin sebarkan juga pengalaman sy ni bersama kawan2 lain.. Terima kasih kak lin ye..

Salam sayang,
Lydia..
Tears... Speechless... Lihatlah betapa kuat & gigihnya semangat beliau dalam menjayakan penyusuan susuibu kepada anaknya... Anda ibu hebat Azlydia... Bertuah anak-anak beribukan Azlydia... Yes, siapa kata breastfeeding itu mudah??! Bercakap mmg mudah, tapi hanya ibu yang dah melaluinya faham betapa sukar sebenarnye sebab tu kita panggil penyusuan ni PERJUANGAN... Pengorbanan…. Ala2 berjuang di medan perang. Yang tak mengalaminya mungkin tak faham… Memang cabaran ibu-ibu menyusu nih macam-macam... i.e bengkak susu, stress, kurang support, keliru puting, susu drop etc... Bagaimana kita tackle situasi masalah tu?? Berbalik pada proses. So jangan lupa kepada 3 teras proses kejayaan penyusuan

1. Bayi disusukan sekerap mungkin atau sesi perahan yang sentiasa konsisten....jangan TIDAK PAM hanya kerana payudara tidak bengkak. Pastikan pam sehingga payudara kosong untuk mengelakkan BENGKAK SUSU atau clog duct.

2. Minum 3 L sehari. Cuba sediakan indicator. Kalau tak minum banyak dan tak mengepam dengan konsisten...memang takkan nampak impak yang hebat.


3. Doa yang berterusan bukan sekadar dari niat dari hati atau tadah tangan semata-mata. Perlu ada amalan yang mendekatkan diri kita denganNya. Membaca Al Waqiah setiap malam, berzikir memuji kebesaranNya. Bersedekah dan berbuat baik sesama manusia di mana di samping itu membersihkan hati dari siap wasangka terhadap ALLAH. Bila ada wasangka itu lah kekadang membuatkan rezeki kita terbantut. Kita kena yakin dengan amalan kita dengan ALLAH. Sesungguhnya ALLAH itu MAHA PEMBERI. Mintalah nescaya DIA memperkenankan.

Kajian psaikologi mengatakan bahawa orang yang ada fokus kemudian dia memfokus pada proses, pada usaha, pada langkah-langkah tindakan menuju kepada satu matlamat, akhirnya dia akan dapat juga apa yang dia mahu (hasil). Syaratnya, dia tidak boleh berganjak dari matlamat asal, dia tidak boleh menjadi orang yang merubah-ubah matlamat.
 
Tahukah anda???
Anda yang MEMILIH dan MENENTUKAN apa yang anda nak !!
Setiap cabaran itu pula pasti ada JALAN penyelesaian  
jika kita punya KEMAHUAN untuk berjaya. 






Master Azlin Mohd Atan
Call / Whatsapp / SMS : 019-2682709  
Email : azlin.mohdatan[@]gmail.com
COD Shaklee : Shah Alam . Putra Height . Denai Alam . Bukit Jelutong . HICOM



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Post a Comment

 
Top