2
Entry kali ni nak cerita tentang pil antibiotik dan kesan ke atas penghasilan susu ibu... Kebiasaannya kita dengar setiap ibu yang mengambil antibiotik, after seminggu mesti susu dia drop... betuk ker antibiotik sebabkan susu drop??!! Secara umumnya pil antibiotik memberi kesan secara tak langsung, menjejaskan milk production. mungkin ada yg OK..tapi ada beberapa cases yang jumpa mmg susu drop teruk..

Since baru-baru nih Alin demam + batuk + selsema Alin tanya doktor sebab Doktor ada menyarankan untuk mengambil antibiotik... since Alin ada alahan dgn ubat so tak amik ler. Kata doktor Antibiotik TAK mengganggu penyusuan!! Kena tengok apa antibiotik yang diambil... Apa kata mommies pula?!! jom share!!!
 
Sedikit sharing dari teman-teman... credit to cery
 
case 1 : ni case last month..Pn Yenny dari langkawi...saya dpat sms darinya...katanya dia baru nak sembuh dari demam panas yang kuat sehingga masuk ward, dan doktor memberikannya pil antibiotik...then dia mengadu.. dia stress .. sampai menangis.. sbb susunya terus stop.. saya kata SABAR..itu sebahagian dari ujian Allah....insyaAllah...susu pasti masih masih ada.. cuma perlu gandakan usaha..more stimulation..kene rangsang lebih.
cth mcm kereta lama dah tak tersadai tak di start enjin..jadi surelah amik masa nak panaskan enjin..bukan boleh masuk terus gear 5... kan?      
Jadi jika susu tiba2 drop terukk selepas mkn pil antibiotik, jangan panik... lakukan langkah berikut:
  1. mulakan kembali - PUMP secara efektif..if possible setiap 2 jam..(walau kluar 0.5 oz atau angin saje...pun kene teruskan pump..hari2 ye..ni namanya untuk stimulate/rangsang kembali....HARI2..insyaAllah lepas 1-2 minggu..flow will back to normal...)
  2. mkn supplemen - bancuh ESP 3x sehari, dan yang lain2 (alfalfa(3x sehari, bcomplex,vitalea,vita C..mkn mcm biasa)
  3. kerap minum air - 2-3liter sehari
  4. doa dan istigfar. dan selawat.
  5. baca surah Al-Waqiah..doa agar murah rezeki susu untuk anak kita...
  6. RILEKS..feel happy....
insyaAllah... selepas 1-2 minggu.. pasti flow susu akan kembali normal..... Alhamdulillah... selepas seminggu, SMS dari yenny - the milk back to normal.. itulah ganjaran buat ibu2 yang bersabar..dan saya mmg yakin pun yang yenny seorang ibu yang mempunyai semangat juang yang tinggi...mujur dia berfikir positif dan tak mudah putus asa...

Kawan-kawan bagaimana pula??

Case 2 - ini another true story. luahan puan has... yang saya ambil dari blog kak N... buat renungan untuk ibu2 sekalian... mungkin selama ni kita cuma dengar kejayaan ibu2 yang menyusukan anak sehingga 2tahun tapi untuk capai kejayaan itu bukan mudah...dugaan demi dugaan kita hadapi..sesungguhnya Allah itu maha pengasih dan penyayang..


Salam,
Pekaba Kak N? saya harap Kak N sentiasa sihat dan ceria2 selalu...
Kak N, tujuan email ni saya layangkan buat tatapan Kak N bukanlah utk mengganggu tetapi untuk berkongsi kegembiaraan...walaupun kadang2 saya hampr putus asa tetapi kata2 semangat dari kak N membuatkan saya bangkit kembali...

selepas seminggu saya kene bengkak breast dan terpaksa makan antibiotik susu saya drop... saya stress sgt mase tu tp kepala ni sentiasa set yg stress akan menyebabkan susu saya makin kurang.. tetapi saya teruskan juga makan b complex dan vitamin2 lain seperti biasa...air masak 3liter sehari...doa dan zikir yang tidak putus2 saya amalkan...pesanan kak N sentiasa saya ingat dan pesanan itulah yg membuatkan saya bangkit kembali...walaupun masa yang diambil utk susu pulih kembali sediakala agak lama juga...tapi saya tabahkan hati dan kuatkan semangat..jadual mengepam saya 1 hari sampai 5kali...kalau sebelum ni 3kali sehari...kadang2 sedih juga bila pam hanya dapat susu sedikit shj...tapi saya percaya dan yakin yang susu saya sentiasa cukup untuk Haikal..

Saya up kan alfalfa dari 2biji sehari sehingga 6biji sehari...pagi lepas sarapan 2biji,tengahari 2biji dan malam 2biji sehari...dan hasilnya bukan ambil masa sehari susu terus up tetapi ambil masa seminggu juga untuk susu saya kembali banyak dan boleh buat stok EBM untuk bulan puasa...apa yang nak saya kongsikan dengan kak N satu hari tu jadual pam saya seperti ni..
5.30am = 7oz
10.15am = 7oz
1.00pm = 5oz
4.00pm = 5oz
6.00pm = 4oz
total 28oz

Syukur sgt masa hari tu saya dpt susu yang agak meriah...selalunya 1hari hanya 20oz sahaja...saya percaya Usaha dan Istiqamah itu penting...doa dan solat 5 waktu mesti jaga..itu yang saya pegang sehingga hari ini..bulan Julai ni Haikal dah 1tahun bermakna saya dah beri dia susu ibu selama 1tahun dan perjuangan saya masih berbaki 1tahun lagi... mungkin selama ini saya cuma dengar kejayaan ibu2 yang menyusukan anak sehingga 2tahun tapi untuk capai kejayaan itu bukan mudah...duagaan demi dugaan kita hadapi..sesungguhnya Allah itu maha pengasih dan penyayang...
 So selepas ni kalo ada yang susu drop anda tahu apa perlu buatkan?!!!  
BERUSAHA yer!!
Never.. never.. never.. Give-up !!

Post a Comment

Afne said... June 9, 2011 at 8:55 AM

dlm kes afne bkn antibiotik. masa haziq br bbrp bln, afne kena chicken pox & antiviral yg doctor prescribe tak sesuai utk bf mom. so afne stop direct feeding & haziq on bottle feed ebm selama seminggu. selama seminggu tu juga afne pam & buang to make sure hormon prolaktin sentiasa aktif. kemudian afne continue derect feed mcm biasa. mcm tak percaya pernah lalui semua ni. nsb baik masa tu frozen ebm byk. alhamdulillah, Allah permudahkan semuanya.

 
Top