0


Apakah itu fiber?
Fiber merupakan gentian serabut yang terkandung dalam tumbuh-tumbuhan. Fiber membentuk dan menawarkan kekuatan serta struktur bagi tumbuh-tumbuhan. Gentian berkenaan merupakan salah satu gizi penting untuk mengekalkan kesihatan sungguhpun ia tidak dapat dicerna secara langsung oleh tubuh badan manusia. Fiber banyak terkandung dalam semua bijirin seperti beras, gandum, oat, psyllium husk , buah-buahan, sayur-sayuran dan kekacang seperti soya, kacang tanah, dhal, pea, guava dan sebagainya. Fiber hanya terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan tidak terkandung dalam daging haiwan, ikan dan bahan tenusu.

Apakah kepentingan Fiber terhadap kesihatan manusia?
Menurut pakar-pakar kesihatan, pengamalan kesihatan bermula dari penjagaan bahagian usus. (rumah penyakit ialah perut) Pengambilan fiber yang mencukupi setiap hari dapat memperkuat pengendalian bahagian usus secara berkesan. Fiber membantu meransang sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit. Selain daripada itu, ia membuatkan anda merasa kenyang lalu mengurangkan kuantiti makanan yang diambil dan dengan demikian membantu mengawal berat badan.

Benarkah fiber dapat membantu mengawal berat badan?
Fiber berupaya memanjangkan waktu kekalan makanan dalam bahagian perut dan membuatkan anda berasa kenyang. Hal demikian dapat membantu anda mengurangkan pengambilan makanan dan kalori . Selain daripada itu, tabiat pemakanan yang baik dan rajin bersenam juga membantu dalam pengawalan berat badan.

Berapakah jumlah pengambilan fiber yang sesuai bagi seseorang setiap hari dan apakah cara pengambilannya?
Menurut cadangan pakar pemakanan, jumlah pengambilan fiber yang disyorkan bagi seseorang setiap hari adalah di antara 20-35 gram. Anda dicadangkan untuk menambah kuantiti pengambilan sedikit demi sedikit. Minumlah lebih banyak air apabila kuantiti pengambilan fiber kian menambah . 8 gelas air dicadangkan untuk diminum setiap hari.

extract from here

Jelas fiber sgt penting dalam mengekalkan kesihatan badan sama seperti vitamin yang lain.. jadi jangan sekali kali kita mengabaikan pengambilan serat dalam diet harian kita, bnykkan makan sayur, buah, oat dll... untuk saya? saya pilih Fiber unflavoured dari Shaklee :) senang dan sedap hehe
Serbuk serat semulajadi yang tidak berperisa .. kaya dgn vitamin C.. Setiap hidangan mengandungi 4 gm serat larut air. It is fat free and Cholestrol Free.
Directions: Mix 1 teaspoon with 8oz fluid of anyjuice, milk..or stir into any flavor of nonfat yogurt..
 
Siapa yang perlukan Fiber ni?
  • Individu yang mengalami masalah sistem penghadaman spt sembelit, mulut berbau, perut berangin, kembung >>Tahukah anda bahawa sistem penghadaman yg tak sihat mengakibatkan perut buncit,naik berat bdn,kanser usus,sistem imun yg lemah...
  • individu yang nak kurus @ nak maintain berat bdn ideal >> Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya.
  • jemaah haji /umrah (especialy yg menghidap diabetes atau darah tinggi)>> mlm tadi I msg Mariam (rakan maya saya)...last week she bought Fiber Unflavor and Performance Drink for her mother sebagai persediaan nak ke umrah...and she msg me happily... katanya :"my mom kata okay..Fiber tu dah nampak kesan dia. sebelum ni my mum susah pi toilet.. sekarang ni senang sangat.. dah tak sembelit."...........alhamdulillah...
  • Individu yang mempunyai masalah sakit jantung/high blood pressure/high kolestrol. >> mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, mengekalkan tahap kolestrol yang sihat..klik here
  • pesakit kencing manis >> Fiber mengekalkan paras gula dalam darah... melegakan rasa kebas dan semut2
secara ringkasnya, inilah antara fungsi fiber:
  1. Boleh mengelakkan kanser usus
  2. Bertindak mengurangkan tahap kolesterol
  3. Mengeluarkan racun dari badan dengan mempercepatkan proses pembuangan najis
  4. Dapat mengurangkan gula dalam darah
  5. Baik utk mereka yang dalam proses pelansingan badan kerana serat akan berada lama dalam perut dan memberikan rasa kenyang
  6. menggalakkan bakteria yang baik dalam usus besar
  7. mengurangkan sembelit yang akan menyebabkan masalah buasir, angin pasang dan penyakit diverticular
credit to adda & cery

Berminat? 
Call.SMS :: 019-2682709
Email: azlin.mohdatan@gmail.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Post a Comment

 
Top