0
Buat teman-teman yang pernah diserang cyst dan fibroid, renung2kan... Semua maklum cyst dan fibroid mudah untuk berulang (kerana sel ketumbuhannya pernah wujud dalam badan pesakit) maka  pengambilan set ACE utk mencegah dari kejadian ini berulang boleh diamalkan.. Jom kita ikuti kisah Kak N :

"Bagi yang mengikuti kisah penulisan blog saya dari awal, pasti pernah terbaca kisah saya yang mengalami ketumbuhan di ovari yang lebih spesifik kes saya ialah twisted cyst. Masa tu saya mengandungkan Addin 2 bulan. Terpaksa juga melalui operation sebab cyst tu berpintal dengan ovari. Alhamdulillah kandungan pun selamat dan Addin selamat dilahirkan secara c-section. Apa yang saya belajar tentang cyst ni ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Sama juga dengan fibroid. Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Masih ingat lagi dengan seorang kawan yang melalui 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh terjadi jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi. "
Apa dia radikal bebas?
Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain. Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.
Untuk bahasa mudah yang saya fahami, pertumbuhan sel yang tidak normal boleh mengakibatkan ketumbuhan atau lebih teruk dikenali sebaga kanser kerana ianya merebak dengan sangat cepat.
Bagaimana nak kawal radikal bebas ini? Ianya boleh dikawal melalui pengambilan antioksidan yang boleh didapati dalam makanan harian kita. Antara makanan yang kaya dengan antioksidan ialah anggur hitam, vitamin C, buah beri, strawberi dan banyak lagi. Namun kandungan antioksidan dalam setiap buah adalah berbeza antara setiap satunya.
Apakah antioksidan?
Antioksidan menangkap radikal bebas dengan menderma elektron kepada mereka untuk membuat radikal bebas yang lebih stabil dan bukan reaktif. Vitamin C dan E adalah dua antioksidan yang paling biasa dan terkenal yang bekerja dengan satu sama lain untuk memerangi radikal bebas. gabungan vitamin A, zinc and selenium juga penting untuk memerangi radikal bebas.
"Apabila saya ditemukan ALLAH dengan seorang wanita yang melalui pembedahan sebanyak 3 kali untuk membuang cyst, maka saya mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengamalkan pengambilan supplement yang tinggi antioksidan. Apakah vitamin yang kaya dengan antioksidan? Saya gunakan formula ACE iaitu vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E. Selain itu pengambilan GLA juga sangat membantu.
Seorang ibu yang menyusu yang pernah mengalami Mastitis juga saya saya nasihatkan mengambil vitamin yang kaya dengan antioksidan agar perkara yang sama tidak berulang. Adakah benar ibu yang menyusu yang mengambil vitamin E tidak mudah mendapat Mastitis? Ianya hanya sebagai langkah berjaga-jaga kerana penyakit itu datangnya dari ALLAH jua.
Seorang ibu yang juga menyusu pernah meminta saya memberikan panduan untuk mengurangkan bengkak ( ketumbuhan kecil) di bahagian alat sulitnya kerana tidak mahu menjalani pembedahan, alhamdulillah atas sifat istiqamah dan yakin dengan pertolongan Allah, beliau tidak perlu menjalani pembedahan untk membuang ketumbuhan di bahagian alat sulitnya.
Syukur sangat. selama 11 tahun bersama Shaklee saya dah jumpa ramai pesakit kanser dan ianya buat saya insaf dan istiqamah dengan pengambilan antioksidan. Pemakanan kita mempengaruhi kesihatan kita. Sebab tu kena berjaga-jaga dan pastikan pengambilan vitamin dan zat galian dititikberatkan. Penyakit sebenarnya tidak datang serta merta, ianya berada dalam tubuh cuma ianya tidak aktif. Untuk pastikan ia tidak aktif, pastikan antioksidan kita mencukupi."

oohh... insaf sungguh dengan kisah yang kak N kongsikan. kita mmg tidak terlepas dari serangan radikal bebas lebih2 lagi yang terdedah dengan asap rokok sang suami, kawan-kawan, adik beradik dan persekitaran yang kurang sihat. semoga dari perkongsian ini kita sama2 ambil iktibar dan berusaha menjaga kesihatan agar dapat menikmati kehidupan yang lebih baik. sesungguhnya tiada yang lebih berharga selain dari dikurniakan oleh Allah dengan kesihatan yang baik. semoga setelah segala usaha yang kita lakukan, Allah akan sentiasa melindungi hamba2Nya dari ditimpa penyakit dan dikurniakan kesihatan yang baik bagi memudahkan kita utk beribadat dan bersyukur atas setiap kurnianNya... insya-Allah....


Berminat? 
Call.SMS :: 019-2682709
Email: azlin.mohdatan@gmail.com


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Post a Comment

 
Top