3
As salam to gorgeous supermommies!! Semoga anda sentiasa dibawah lindungan dan rahmat Allah s.w.t...

Masih ingat pada entry "Kami Sekeluarga diPenjarakan"??? ok skarang ni nak cer lagi kisah kami sekeluarga beryofe-yofe and yemba-yemba di Korea seminggu selepas Raya lepas... ni pun request buat kengkawan yang akan ke Korea next year... 

Actually tak rancang pun, last minute dapat instruction from client untuk progress meeting, so demi tugas terpaksa la pergi... since terasa cam this will be kali terakhir gie Korea, so propose ler to hubby... tak sangka plak proposal diterima & approved... Maka bermulalah perjalanan kami sekeluarga ke Korea... untung anak-anak, kecik2 dah naik aeroplane & ke luar negara (haaa.. ini ayat encik imigresen masa cop passport kami di KLIA)... Alhamdulillah rezeki anak-anak...

 Anak-anak excited naik train di KLIA
pastu Damia jumpa bestfriends dia car - Lightning McQueen dan truck Mater

 Teruja anak-anak lihat Aeroplane... "banyaknya Aeroplane" kata Mia...
Alhamdulillah anak-anak tak meragam dalam flight Mas Airline...
Kami bertolak dari KLIA 11.30pm dan sampai ke Incheon Airport, Korea pada 7am...
perjalanan dalam 6 jam... 

Tips travel with kid & baby via flight... (thanks to Mievee from mummyreview... berguna juga akhirnya ur notes...)
Flight
  1. For babies who sleep well anywhere, choose a night flight so that you can rest during the flight. For fussy sleepers, choose a day flight so that baby won’t be screaming the plane down when everyone’s trying to sleep.
  2. Book a bassinet seat in advance.
  3. If the ticket’s at a good price and budget allows, get an extra ticket for baby and get more space. This is especially useful when Mummy’s travelling alone with baby. (Interestingly, on a few flights, getting an extra ticket is CHEAPER than the admin fee for baby travellers. So check beforehand.)
  4. During take-off and landing, let baby suckle at the breasts, drink from a bottle / sippy cup or suck a pacifier. This reduces possibility of ear pain.
  5. If you’d like to breastfeed baby during flight (and are travelling alone with baby), consider getting a window seat for more privacy.
  6. Check customs’ and airline’s restrictions for bringing baby food and fluids on board. Some allow bringing baby food, milk, water, medication and medicated creams.
  7. Check if airline allows bringing stroller until just before boarding flight. For JetStar Airways S’pore-KL route: the answer is yes. If the stroller must be checked in, some airports provide rental strollers. (Give the rented stroller a GOOD wipe before using though.)
Kali ni takde angkut tong biru cooler box bagai, sebab dah bawak genius lil Dzakirah skali... tapi bestfriend "Bag mengepam" turut follow sebab nak sediakan stok dikala sedang bermeeting buat dak genius Dzakirah tuh... Dalam flight tak mengepam pun just direct feed jer sekerap boleh sbb risau lil Dzakirah meragam dlm flight... kita yang besar ni pun kalo kena tekanan dlm flight tak selesa, apatah lagi budak-budak ni... Alhamdulilah semua ok!


Nantikan sambungannya...

Post a Comment

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... November 3, 2011 at 1:55 PM

wahhhhhhhhhh pg korea lagi..untung anak2..hehe

Liza said... November 3, 2011 at 5:56 PM

Kerap jugak Alin ke Korea. Bestnya!!!

Momma Mia said... November 4, 2011 at 7:53 AM

@ Donut % Liza - projek tak abis lagi tuh yg masih ulang alik... kebetulan. Ya untung sesgt anak2...

 
Top