Thursday, February 23, 2012

Gout - kaki still bengkak tapi dah boleh jalan without complaining sakit....

Last months customer momma from Philippine yang sedang sibuk berFAT projek Korea, diserang Gout.. Sian sampai kaki bengkak.. Nak jalan pun susah... So rasa terpanggil nak share tentang Gout & cara yang boleh diatasi... (sebelum tuh just nk bgtau semua... sy tak preggy yer... smlm tuh sekadar berkongsi utk kengkawan... Doakan ada rezeki baby tahun ni, tapi after mission 2 tahun Penyusuan Dzakirah complete la yer... hug & kissess... mmmmuahahhh)

APAKAH GOUT ? Gout adalah penyakit yang disebabkan oleh kelebihan Asid Urik (uric acid) dalam tubuh. Kelebihan ini mengakibatkan pembentukan kristal kecil uric acid yang boleh terkumpul dalam tisu badan terutamanya sendi yang akhirnya boleh mengakibatkan arthritis.

Ia kerapkali disebabkan oleh ketidaknormalan tubuh untuk memproses uric acid.  Keadaan ini menyebabkan serangan paiful arthritis (gout attack), kidney stones dan masalah tubul ginjal tersumbat  dengan kristal asid urik (blockage of kidney-filtering tubules)

APAKAH ASID URIK (URIC ACID)
Asid urik adalah produk yang terhasil daripada pemecahan (breakdown) amino asid purine. Ia sepatutnya dikumuhkan melalui ginjal ke urin. Namun, disebabkan ketidaknormalan, ianya terkumpul di dalam tubuh.


RISIKO DAN FAKTOR PENYEBAB

  • Faktor keturunan
  • Obesiti (terutamanya pada usia muda)
  • Pengambilan alkohol yang sederhana hingga tegar
  • Penghidap darah tinggi
  • Pesakit buah pinggang (abnormal kidney function)
  • pengambilan ubat-ubatan spt : thiazide diuretics (hydrochlorothiazide [Dyazide]), low-dose aspirinniacincyclosporinetuberculosis medications (pyrazinamide and ethambutol)
  • Penghidap sesetengah penyakit seperti leukemia, lymphomas & hemoglobin disorder

RAWATAN GOUT
Dua perkara asas rawatan Gout adalah memberhentikan serta-merta serangan gout & mengelakkan serangan di masa akan datang.

Untuk memberhentikan serangan gout, ubat-ubatan akan diberikan untuk meredakan inflamasi. Untuk mengelakkan serangan di masa akan datang, pesakit hendaklah:

  • Minum air yang mencukupi membantu mengelakkan serangan gout dan merendahkan risiko kidney stones formation
  • Mengurangkan berat badan
  • Mengubah corak diet
  • Mengelakkan makanan tinggi purines seperti makanan laut, kerang-kerangan, hati, otak, ginjal, sweetbreads, alkohol, fruktosa (dari sirap jagung dan minuman ringan),durian,petai, santan, sardin, bayam
  • Mengurangkan atau memberhentikan pengambilan alkohol  
  • Alkohol dipercayai mempunyai kesan diuretik (meningkatkan penyingkiran air dari tubuh). Alkohol juga memberikan kesan kepada metabolisma uric acid. Lantas, meningkatkan paras uric acid dalam tubuh terutamanya sendi
  • Pengambilan ubatan untuk merendahkan paras asid urik dalam tubuh 
  • Senaman yang konsisten
Kajian melaporkan pada umumnya, pengambilan daging dan makanan laut boleh meningkatkan risiko gout manakala produk tenusu mengurangkan risiko gout. Pengambilan protein tumbuhan tidak mempunyai kaitan dalam meningkatkan risiko gout.

credit : surijunior

Kali ini saya kongsikan pengalaman puan aula merawat gout bondanya... kita ikuti kisahnya.
Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry...

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..
Alhamdulilah with GOD's will... AFTER 1 WEEK taking shaklee... she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!
* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.
alhamdulillah... Pn Saidah ada anak yang sangat prihatin terhadap keperluan  ibunya. apa yang Pn Saidah makan untuk merawat goutnya ialah
  • 1. Alfalfauntuk menyingkirkan toksin secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

  • 2. Performance drinkmemastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.


  • 3. Fiber unflavored - menyerap semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.


  • 4. Omega guardIni sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk


Menurut Pn. Aula lagi, ada satu bonus yang ibunya dapat iaitu nafas yang tidak lagi berbau. Masalah nafas berbau ini berpunca daripada penggunaan ubat2an untuk merawat penyakit gout ibunya, dan kini telah dihapuskan denganpenggunaan alfalfa. disamping itu, Pn. Saidah boleh bercakap tanpa mencungap2lagi... Sungguh menakjubkan!!!

credit : Aula 
Saya rasa teruja dengan testimoni pn. aula kerana gout kini menyerang tak mengira usia akibat daripada amalan pemakanan yang kurang dititik beratkan. berikut saya sertakan panduan pemilihan makanan bagi permasalahan gout.
Semoga permasalahan gout akan terungkai dengan penggunaan vitamin shaklee. walaupun kita mengambil supplement, kita masih perlu mengawal pemakanan kita. sama seperti orang gemuk yang ingin kurus. walaupun mengambil ubat atau pil kurus tetapi tidak menjaga pemakanan dan kurang bersenam, misi mengurangkan berat badan tidak akan berjaya. so untuk anda yang ingin mendapatkan supplement shaklee sila buat pesanan secepat mungkin. hargai kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. 

Jom sihat... Kami Prihatin!!


Berminat? 
Call.SMS :: 019-2682709
Email: azlin.mohdatan@gmail.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  

** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 

0 comments:

Related Posts with Thumbnails