10
Alhamdulillah sudah masuk minggu ke-3 dibulan Januari 2012 dan so far Damia masih rajin ke school. Buat yang pernah mengikuti perkembangan Damia dari kecil, momma pernah nak hantar Damia school masa usia 1 tahun 8 bulan, kononnya nak mudahkan nenek nanti jaga adik Dzakirah... hehe sian Damia. Endup Damia siap nak lari dari school lagi... hehe. Habis pintu grill digegar-gegarnya... Akhirnya teacher hantar balik rumah lagi... hihi.  Siapa nk baca boleh terjah sini >> Bila Damia Pergi School

Itu pengalaman 2 tahun lepas. This year Damia 4 tahun dah.. so semua yang dalam class Damia mostly sebaya... so takdela jadi perhatian cam dulu. 2 minggu sebelum start sekolah momma dah confirmkan registration Damia. siap bawa dia skali so that dia excited nak gie school... Alhamdulillah.. seronok dia momma tengok. Since dah fully paid, hari-hari momma berdoa agar Damia suka gie school & tak akan cranky lagi... yang penting kena fikir positif kan??! Sebab setiap apa yang kita fikir juga adalah satu doa, so jangan fikir benda negatif... sebab nnti tu la yang anda dapat...

Hari yang ditunggukan pun tiba... 4 Jan 2012, Damia mula bersekolah... Saje jer register sekolah dekat dengan opis momma, mudah nak amik & tak rushing.

Damia dah ready to go to school
Huhu touching nenek... Damia dah start sekolah
Nenek pasti rindu Damia
Nak jugak dipakainya bag upin ipin bank rakyat dia tuh.. dah ler besar gedabak
si lil Dzakirah plak yang terlebih excited.. tengok ler tuh...

 Sesampai class teacher suh buat art
cam tau tau jer butterfly in their stomach

 Mia pilih nak pink...  now dah start jadi pink lover 

 Lepas morning break, its time to play
yippie gie playground
 main sampai peluh-peluh...

 Anak momma dah besar laaa... 
emo jap...

 Then masuk class semula...
Tipu la kalo kata Damia tak nangis...
bila tak nampak kelibat momma mula la Damia berdrama queen
Ada la gak dlm 2 jam momma join class Damia dari pagi..
bila dia leka sesorang jer cam gambar di atas tu, momma cabutttt....
Dalam hati memang ada taman... tapi nk cane kene hati kering, orang kata
Maafkan momma yer sayang...
Belajar rajin-rajin tau!!

 Tepat jam 12pm momma amik Damia
Lihat ler betapa suka nya dak kecik tuh...
Teacher kata ada la 1jam dia duk atas lap teacher sambil minum susu 
lepas momma cabutt dari class...
pastu buat aksi kuak lentang sesuka dia dengan teacher sampai abis class..
haisshhhh... Damia.. Damia.. 
malu momma dengan teacher... hehehe.. TQ teacher

Bagaimana pengalaman hari pertama anak anda???
Pastinya hari ke-2, ke-3, ke-4 dan seterusnya lagi mencabar kan??!


Post a Comment

Liza said... January 16, 2012 at 4:36 PM

Hehe.. Damia dah besar.. kena behave kat school kay..

Ida Rahayu Yahya said... January 16, 2012 at 5:10 PM

sampai sekarang maish mencabar..
tapi kutabahkan ati..
aqil..lagi sekolah lagi la manja..
sedu sean bila kena tinggal..
adoyaii

SuZiE said... January 16, 2012 at 5:23 PM

Alhamdulillah... Ainin g solah xde masalah... xpyh htr sampai dalam skolah/nk kene tgu. htr sampai pagar jer. dia laju masuk xtgk blakang dah..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said... January 16, 2012 at 7:06 PM

alahai cutenye damia dh sekolah,
zaquan blom sekolah lagi, insyaallah thn depan br nak hantar dia g taska.

Momma Mia said... January 17, 2012 at 8:41 AM

@ Liza - thanks dear. start smlm & today bangun cakap Mia nak duduk umah... pening mak.. hehe

Momma Mia said... January 17, 2012 at 8:43 AM

Ayu - betul la ayu.. setiap minggu semakin mencabaran jadinya. Hati mau kering, if not nnti terkalah plak dgn prasaan kesian... Teacher kata mia nangis kejap jer... bila jmpa kwn2 dah x nangis.

Momma Mia said... January 17, 2012 at 8:44 AM

@ suzie - oo bagus la camtu. ni doa gk agar mia pun camtu.. Tak nangis bila otw to classroom. ade tips??

Momma Mia said... January 17, 2012 at 8:47 AM

@ Eija - Damia g school skali dgn day care. kalo ikut mmg kesian. ptg amik b4 smpai umah dia siap cakap... Mia penat la momma... huhu sian plak, tp bila bermain dia tak ingat plak, susu pun lupa minum... perlu kah diteruskan day care itu??

SuZiE said... January 17, 2012 at 12:26 PM

Ainin mlm tido awal dlm kul 10 sb senang nk kejut kan dia g skolah esoknyer & ainin mmg jenis suke berkawan. bila tgk ramai2 dia la yg suke menyibuk hehehe.... mlm nk ajak tdo selalu ckp ngan dia esok nk skolah, mcm2 cikgu nak ajar. nt bole jd pandai...kata2 motivasi so that dia seronok nk g skolah...

Momma Mia said... January 18, 2012 at 9:18 AM

@ suzie - Thanks dear for the tips... kena gali ilmu lagi ni how nak influence her with +ve minded so that pagi2 tak rasa berat nk g school

 
Top