10
Bismillahirrahmanirahim...


Alhamdulillah satu dr Wishlist mommaMia selepas tamat penyusuan 2 tahun lil Dzakirah dah berjaya ditunaikan... Semalam 29.5.2012, Implanon telah berjaya dikeluarkan ye... huhu the experienc PRICELESS… Doktor Fairuz siap tegur lagi tak bagi momma tengok, but biasa ler momma memang curious. So segala aksi potong & kuarkan implanon disaksikan dengan ngerinya... hahah tak sakit sebab dah diberi ubat tahan sakit

implanon-removal

Procedure remove implanon ni tak sama cam yang alin share before this... Hanya
  1. Kasi bius..inject sekali jek..
  2. Potong sket... Gunting sket.. kecik jek..
  3. Then tarik implanon keluar... Since dah 2 tahun kan... so ada la tisu2 melekat kat implanon tuh... so potong2 sket jer...
  4. Takde jahit pun... dah kuar terus tampal jer & tekan
Cuma semalam aft 8 jam selepas kuarkan, terasa gatal yang amat sangat kat bahagia yang kena potong tuh... so apa yang ku buat, bukak balutan tu & garu la sekeling kawasan tempat potong tuh... huhu sedap, lega. ahaksss... darah masih tak kering sangat tapi lap & biarkan jer... Pagi ni mandi seperti biasa jer, nampak cam dah tertutup kering.

Doktor nasihatkan agar jangan immediately pregnant sebab nak kasi uterus tu stabil semula & kembang cantik... the best after 2 kali period. So doktor Fairuz expect to see momma again dalam bulan September... huhu amin. Moga dimurahkan rezeki kami sekeluarga.

Nak tahu detail tentang Implanon boleh terjah SINI , SITU & SINUN.

Post a Comment

wan nurul hezrina said... May 30, 2012 at 11:42 AM

aduhai seramnyer dengar tang keluar masuk implanon2

ibuhebat said... May 30, 2012 at 3:39 PM

wah wah.. momma dah ready for the third one ya? all the best!! :)

Momma Mia said... May 30, 2012 at 9:57 PM

@ Wan Nurul - niat pakai impplan ni sbb gigih nk menyusu 2 thn so layan jer rasa takut kuar masuk Implan tuh.. anyway, tak sakit pun.. rasa sakit cam gigit smut je tu pun masa nk inject jer…

Momma Mia said... May 30, 2012 at 10:00 PM

@ Ibuhebat Aini ~ hehe InsyaAllah. semoga dipermudahkan urusan kami. nk kejar Aini nih… dah 3 kan? hihi

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... May 30, 2012 at 10:58 PM

arief dah 3 tahun.. alhamdulilah tak lekat lg. next year mcm nak prgnt jugak ..kiki

Salhah Suhot said... May 30, 2012 at 11:37 PM

oh..kat klinik mana ya boleh pasang implanon ni? kat KK ni tengok kat noticeboard cuma ada IUCD..sy pun bercita-cita nak breast feed anak gak nanti..so mmg nak jarakkan anak..

Yaati Nor said... May 31, 2012 at 3:30 PM

abih bila dah kuarkan implan nie still Bf kan Lil ke tak?hihih..mcmn yek klu nak masuk nak ke3 saya tgh pregnant ke 2 nie pun kalang kabut semacam je..hihihi

Momma Mia said... June 1, 2012 at 1:19 PM

@ yaati - a'aah dah tanggal still bf gak.. selagi dia nak bg jer laaa...

hihi InsyaAllah u will manage nnti... happy pregnancy yg ke 2 & take care tau!!!

Xira / Ady said... September 10, 2012 at 8:31 PM

Hebatnye belum cukup haul dh buang. I dh expired sebulanni tgh mencari tempat nk buang pasal dulu masa pasang duduk damansara & now pindah shah alam. Soalannya...berapa kah kos nk bukak tu & dimana kah tempat yg disyorkan di shah alam ni?

Momma Mia said... September 11, 2012 at 6:07 PM

@ Xira/Ady - kalo kat shah alam bleh ke LPPKN kat seksyen 16.. murah sket comare gie swasta like DEMC. cer goodle sbb ramai yg ada share price ni

 
Top