0

Mengapa penting MAKAN secara SIHAT semasa Mengandung?!
(1) menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi.
(2) mengekalkan kesihatan si ibu.
(3) mengurangkan komplikasi semasa kehamilan.

Percaya atau tidak, ada ibu-ibu yang berkira dengan kesihatan diri sendiri berbanding duit yang dibelanjakan untuk baju, tudung, bag dan keperluan fesyen anak-anak. Tapi kita ibu-ibu sedarkan " A HEALTHY BABY BEGIN WITH MOM !!"

Ramai yang ambil mudah tentang pentingnya menjaga makanan dan pengambilan vitamin. Yang paling popular tekanan darah selalu rendah. Bacaan Hb rendah je. Setiap kali pergi klinik kena marah doktor dan nurse. Berat baby dalam kandungan rendah. Tak cukup zat. 

Kenapa bacaan HB penting? HB ni menunjukkan kemampuan darah membawa oksigen, kalau rendah, anak dalam kandungan tak cukup oksigen. Boleh sebabkan kematian anak dalam rahim. HB ni perlukan zat besi a.k.a iron. 

Jadi, macam mana nak cukup zat kalau tak lalu makan? Mual-mual atau muntah-muntah?? Gaya hidup sibuk juga boleh membataskan, jadi dapatkan Vitamin tambahan bagi memastikan keperluan nutirisi anda tidak terjejas sepanjang perjalanan kehamilan anda. Yang terbaik ibu-ibu yang sedang hamil dapatkan lah


1 ) OsteMatrix (calcium magnesium) :: 120 biji sebotol

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la. Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. 

Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. 

Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis & rongak di usia tua.
Saya quote from babycenter, ya:When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
2 ) Energizing Soy Protein :: 850g setong

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. 

ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

3 ) Omega 3 (Omega Guard) :: 90 Biji sebotol

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. 

Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.
Saya quote kepentingan Omega by BellaOnlineThe benefits for baby are:
- A better brain with higher intelligence- Good nervous system development- Better eyesight from retina formation- Fewer behavioral problems after birth- Better sleep patterns for a new born- Health benefits for mom include:
- Less chance of developing pre-eclampsia- Protection against brain loss during pregnancy- Less chance of pre-term labor and cesarean- Much lower risk of postpartum depression- Greatly reduced incidence of breast cancerDHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)
4 ) B Complex :: 120 biji sebotol

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. 

Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

5 ) Vitamin C :: 180 biji sebotol

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

6 ) Vita-Lea Iron Formula :: 120 biji sebotol

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.


Alangkah bahagia tengok baby sihat dan menggeliat macam tuh setiap pagi kan?
Jadi apa pendapat anda ? Dapatkan KHIDMAT NASIHAT TERBAIK dan INFO PERCUMA hanya dari saya untuk anda.

:: Hubungi saya ::
Azlin
Call / Whatsapp / SMS / Telegram : 019-2682709  
Email : azlin.mohdatan[@]gmail.com
COD Shaklee : Shah Alam . Putra Height . Denai Alam . Bukit Jelutong . HICOM






Post a Comment

 
Top