8

Esok kita nak masuk bulan Ramadhan. Stok EBM momma semakin berkurang. Sejak Damia demam momma tak leh nk pam sbb nk bg Damia minum byk. Apa yg momma buat hanya kerapkan direct feeding Damia. Harap by the time momma bleh start buat EBM Damia momma takde lg masalah low milk supply.

Last week tak tau la Y terasa drop sgt... skali pump dpt 2 oz jer each breast so kira 4 oz 1 kali pump. W/pun sket momma slalu buat2 happykan diri, x nak layan mood swing yg bertiup... kang stress plak kan, lagi la drop. Slalu balik dr opis momma hanya ada 2 botol 4 oz, Damia minum 1 hari 4-5 botol penuh. Tulah skrg nih tengah CAIYOK!! CAIYOK!! untuk bangkit semula & selami apa faktor2 penyebab "working mother ni drop milk supply "nyer.
  • Mungkin momma tak cukup berusaha???!
  • Stress kerja??!
  • Kurang jaga pemakanan i.e skip b/fast
  • Kurang minum air waktu kerja
  • Leka???! or sibuk???!! tah la... yg pasti always terbabas waktu pam
  • masalah pump i.e valve koyak, pump rosak
Abah sampai kata kalo x cukup nak macam maner. Abah risau momma terlalu push sampai pengsan utk buat stok EBM Damia. Kata Abah dah dpt sampai 1 tahun pun kira bertuah Damia. Ada org lain tak dpt macam Damia. Tapi momma tak nak give-up. Salah ke apa yg momma buat nih???!! Momma kalo bleh x nak bg FM kat Damia lagi... not NOW la sayang. So ari nih momma nak tanamkan AURA LUAR BIASA punyer semangat untuk momma BANGKIT!! Byk momma baca from "my breastfeeding journal" by mummy Qaisara, from Hanz and from NurulDhia on how to booster back my milk supply. Thanx dear. You oulls now my inspiration.

So antara rutin2 yg MESTI momma buat


Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya. Yang nih actually momma dah beli cuma tersimpan bak pekasam jer dlm freight tak buat2. Dok la layan longan yg dlm tin. Momma da baca org kata tak elok sangat. Ramai ibu menyusu memberikan testimoni yang positif tentang kesan air longan kering dalam menambahkan susu badan. Longan kering momma jumpa kat GIANT. Kemarin momma dah rebus & simpan sejuk kat freight. Siap campur madu sket. Bila minum tekak rasa best sgt tapi lelama tuh tekak rasa kering sgt... so kene minum air lain after that.

Pil herba ni a.k.a Halba. Since tak sume masakan momma bleh letak halba so momma rasa elok telan pil fenugreek nih. Momma baru beli ni 1 week ago kat GNC store di Jaya33. So far tak nampak lagi kesannya. MamaMiya ada bgtau fenugreek nih bleh buat bau badan. So sesiapa rasa bdn momma nih bau after this, faham2 jer laa. Momma ada mission nih. huhuhuu...

Air tin Sengkuang Cina nih momma baru tau 3days ago from Nurul Dhia. So lepas kerja terus g beli kat HERO. Kata Nurul air tu sedap & dlmnya ade serpihan2 sengkuang cincang. Detail uolss clik kat nama Nurul tuh. Siap bagi resepi sendiri buat air longan & sengkuan cina. Salute laaa. Nanti momma update hasilnya.

Holicks. Yang nih memang disarankan oleh doktor paed Damia a.k.a Dr Roliza. So momma pilih yg Cereal Drink as my b/fast. Rasa memang best. Not too sweet & tak muak bila minum... Rasa nak lagi ada la...hihih... Nanti momma update hasilnya.

So ni antara makanan pilihan momma utk increase milk supply & persediaan Ramadan. Ada lagi nak cari cuma tak jumpa lagi. Gamba kat bawah tuh. Info dapat dari bolg Hanz - Charm Chameleon Chatterbox. Cubalah uolss terjah.



p/s: So to all, selamat menyambut bulan Ramadan & happy breastfeeding!!

Post a Comment

nieda said... August 21, 2009 at 2:24 PM

jgn stress momma damia...Insyaallah usaha keras mu itu akan berjaya increase BF..I doakan..
Of course kita nak yang terbaik untuk anak kita kan...Chayok..chayok...
Salam Ramadhan...

Momma Mia said... August 21, 2009 at 2:31 PM

[To nieda] huhuu nieda thanks so much for ur doa. Salam Ramadhan to u too... Take care!!

Ummi Salsabila said... August 21, 2009 at 3:15 PM

chayok2 kak alin..

nnt nk tryla wat air longan tu.
horlick n oat mmg bagus.

pil fenugrek tu mhl x? nk try gak.

kite just ready susu soya jer.beli kat fabulousmom ritu:)

Momma Mia said... August 21, 2009 at 5:46 PM

[To US] Mekaceh dear! Buat jgn tak buat US!

Pil fenugreek tu harga jual rm62.90. Momma terus jadi member so ade discount 20%. Member Rm30. Pastu ade discount benefit lg for members.

Sedap ker susu soya tu? cam nk try tapi eheheh tkt x sedap.

aisyahumaira said... August 22, 2009 at 12:12 PM

slm kenal..

sya slalu minum soya & holick.. pastu, mak sya suh makan sawi jepun(batang kaler putih)..jantun pisang pun b'kesan gak..

tp, yg longan kering sya xpernah try lagik..em, klu kat Giant tu kat area mn dorg letak bnd ni?

Momma Mia said... August 22, 2009 at 8:36 PM

[to aisyahumaira] Salam aisyahumaira
sawi jepun yer.. hhhmmm kene cari nnti nih. Jantung pisang tak leh masuk la..

Kalo nk cari kat GIANT 13 shah Alam, cari kat bhgn rempah ratus. Memang tak perasan.. kene godek2 sket. Dia tulis longan kering dgn jelas cuma kene belek tau.

Slamat berpuasa & BF dear!!

asmieyra said... August 24, 2009 at 1:55 PM

bagusler sis,berusaha sehingga jaya..good mom....sukenyer baca kisah mommies yg BF nie...

nadnye said... August 26, 2009 at 11:27 AM

Usaha tangga kejayaan... inysallah .. terbaca kat mana dah lupa kene kerap pump especially malam untuk top up stok

 
Top