Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Muhasabah diri ~ bersyukur ke anda??

  Bismillahirrahmanirahim...   "Aku TAK SELALU MENDAPATKAN apa yang KUSUKAI, Oleh kerana itu AKU SELALU MENYUKAI apapun yang aku DAPATKAN." Kata-Kata Diatas merupakan wujud SYUKUR.  Syukur merupakan kualiti hati yang terpenting.. Dengan BERSYUKUR kita akan sentiasa diliputi rasa damai, tentram dan BAHAGIA . Sebaliknya, perasaan TAK BERSYUKUR akan senantiasa membebani kita. Kita akan selalu merasa kurang dan TAK BAHAGIA. Bersyukurlah bahwa kamu belum siap memiliki segala sesuatu yang kamu inginkan .... Seandainya sudah, apalagi yang harus diINGINkan ? Bersyukurlah apabila kamu tidak tahu sesuatu ... Kerana itu memberimu kesempatan untuk BELAJAR ... Bersyukurlah untuk masa-masa sulit ... Di masa itulah kamu TUMBUH ... Bersyukurlah untuk keterbatasanmu ... Kerana itu memberimu kesempatan untuk BERKEMBANG ... Bersyukurlah untuk setiap tentangan baru ... Kerana itu akan membangun KEKUATAN dan KARAKTER mu ... Bersyukurlah u

Bila nak masuk 2 tahun 3 bulan... Apa yang anda ajarkan ??

  Bismillahirrahmanirahim... Pelbagai ekspresi sepanjang 1 thn - 2 thn ++ sangat selamba, pandai amik hati & penyayang Week 16: Some lessons from Surah Al-Hujuraat pertaining the aadab of a muslim. Teach the children from now, what ALLAH teaches us from this surah... 1. Be very careful with our tongue! DO NOT ridicule ANYONE verbally, either in front of them, nor behind them. 2. DO NOT scoff or make fun of other people, even by mimic or facial expression. 3. DO NOT call other people (especially the ones not particularly favoured!) with bad nicknames that are downgrading or names that they do not like (alqab). Instead, like the Prophet, peace and blessings be upon him, call everyone with nice names with good meanings. 4. DO NOT talk bad things about other people even if he/she is unhappy with them. This is bad-biting and HARAM. If need be, teach them NOT to mention names so nobody knows who the person he

Bila Anak Demam, terkena jangkitan HFMD... apa korang buat

  Bismillahirrahmanirahim... Salam ceria buat semua teman-teman muslimah anggun yang slalu sudi membaca Blog ini, moga kalian sentiasa dilindungi Allah swt, Amin~ *hug* Hari ni nak suntik sedikit kegembiraan kawan-kawan dalam mengatasi cabaran hidup masing-masing...  Perkongsian dari Eppi Aziz ni dikala anaknya demam beliau sponging dengan Basic-H. Alhamdulillah... berguna Basic-H tu dikala kecemasan. Selain itu beliau turut menggunakan Basic-H utk mencuci all toys dan bag sekolah anaknya bila nursery anaknya ada HMFD. HFMD adalah singkatan dari Hand, Foot and Mouth Disease atau nama Melayunya penyakit kuku, tangan dan mulut. Bila dah terkena jangkitan, biasanya ia mengambil masa antara 3 ke 5 hari sebelum nampak tanda-tanda pesakit terkena jangkitan. Bila anak dah terkena jangkitan HFMD ni yang beliau dilakukan untuk membantu tingkatkan kesihatan anaknya... Beliau berikan anaknya MEALSHAKES + OMEGA GUARD + MANDI BASIC-H Buat warga Lembah Keramat, Me

Wordeless Wednesday : Top 10 tips Productive Ramadhan

  Bismillahirrahmanirahim... sumber :: http://productivemuslim.tumblr.com/#   

Apa itu healing crisis??

  Bismillahirrahmanirahim... Apa itu healing crisis?? HEALING CRISIS adalah kesan yang dapat dirasai oleh mereka yang mengambil makanan tambahan. Ini berlaku bila tubuh kita yang yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh, hasil dari pengambilan pemakanan tambahan. Menurut 'Hering's Law of Cure',  ... semua proses penyembuhan bermula dari dalam ke luar, dari kepala ke badan yakni pada keadaan bertentangan sepertimana sesuatu penyakit itu menampakkan tanda -tandanya. Oleh yang demikian, tisu2 dan sel2 mula membuang toksin. Jadi, mereka yang pertama kali mengambil nutrien bermutu ini akan mula berasa tak sedap badan, mungkin nak demam, sakit kepala, sakit pinggang, muntah2 dan sebagainya.  Kenapakah proses pembuangan toksin boleh mendatangkan kesan sedemikian? Sebenarnya ia bukan kesan sampingan atau side effect, sebaliknya tindakbalas normal, dan sekiranya anda menghadapi krisis penyembuhan ia adalah p

What does it mean to be HEALTHY pada korang ?

  Bismillahirrahmanirahim...      Renung2kan apa kata baby tuh yer !!! > _ <    

Q&A Shaklee Advanced Joint Health Tablet

  Bismillahirrahmanirahim... Ramadhan bakal menjelang tiba... apa persiapan anda? Bagi yg belum habis menggantikan puasa... dah kena start yer... bagi yang selalu mengalami masalah sendi utk berterawaih inilah masanya anda bertindak utk mengatasi ketidakselesaan anda tu hanya dengan Shaklee Advanced Joint Health Tablet. Hadiahkan buat ibu & ayah kita agar mereka dapat menjalankan ibadat puasa & berterawih dengan lebih aktif. InsyaAllah ini satu dari usaha kita. Semoga Allah mempermudahkan niat baik kita.  Q : Apakah Shaklee Advanced Joint Health Tablet? A : Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formulasi proprietary yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi. Q: Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee Advanced Joint Health Tablet?

Bagaimana anda me"REWARD" anak-anak ??

Bismillahirrahmanirahim... Salam kecerian di pagi Jumaat... semoga hari ni penuh barakah utk semua & dipermudahkan segala urusan anda.... * hug * Sekadar berkongsi bagaimana nak me"REWARD" anak-anak... Semoga perkongsian kita akan sentiasa mendapat rahmat Allah, InsyaAllah. So anda bagaimana? Do share ek ... kekadang kami layan movies ni bukan selalu pun.. kadang-kadang jer... Kami juga beriadah utk kluarkan peluh-peluh wangi anak-anak tuh.. TAPI... ni yang slalu kami buat , sejak Damia masuk 2nd semester persekolahan nih... me"reward" dengan sticker untuk setiap apa jua kebaikan yang dilakukan Pink board pilihan Dzakirah manakala Purple pilihan Damia Pokok tu simbolik maknanya... Both sangat teruja bila time utk bagi sticker kekadang siap remind momma lagi kekadang sendiri cakap one sticker utk diri masing...  tak caya tuhh cer tengok kat bawah skali tuh....   Tengok aksi Damia tuh.. 2 thumbs up TERBAEKKK lag

Fulltime atau Partime ?? Boleh jer mengejar Impian Jutawan Muslimah

Bismillahirrahmanirahim... Alhamduillah... syukur ya Alllah, tiada diduga  satu demi satu impian tahun lepas tercapai sudah walaupun sekadar membuat Shaklee as part time biz. Million thanks buat semua teman-teman muslimah yang jelitawan ~ tak kira my beloved customers, frens & family yang sentiasa memberikan sokongan dan dorongan sepanjang 1 tahun 7 bulan bersama Shaklee.  Shaklee National Conferences 2012... mencatatkan seribu satu makna buat diri Alin sekeluarga dalam mengejar impian yg "satu" ~ WAHM sebelum anak-anak mula bersekolah. Syukur alhamdulillah, mintak satu, Allah beri 3. Tahun depan, moga Allah makbulkan doa saya utk naik pentas amik award bersama-sama suami & anak-anak serta melihat anak-anak didik shaklee saya, menggapai kejayaan di atas pentas National Conference 2013. Buat anak-anak didik shaklee  "... Have faith in yourselves, Have faith in whatever you do, and most important have faith in Allah !! kerana Allah Maha Pemberi