Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

EBM - Bagaimana nak cairkan? / Thawing frozen breast milk

1.  Pilih botol frozen EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku. 2 .  Turunkan frozen EBM ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan semalaman. keesokkan harinya susu akan cair… InsyaAllah ATAU.... 3. ... lalukan frozen EBM di bawah aliran air paip. 4. Bila dah cair, panaskan dengan cara merendam di dalam mangkuk berisi air panas/suam.   5. AMARAN KERAS !!! JANGAN cairkan frozen EBM at room temperature JANGAN gunakan microwave untuk mencairkan frozen EBM kerana ia akan merosakkan khasiat susu ibu. JANGAN masak frozen EBM di atas api, ini juga akan memusnahkan khasiat susu ibu. Elakkan memanaskan susu diawal pagi dan memasukkan ke dalam termos… kerana susu yang dipanaskan perlu dihabiskan dalam masa 1-2 jam sahaja. Susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula, so kene pandai budget supaya tak membazir. TIPS Seelok-eloknya panaskan susu sejurus sebelum memberi bayi minum. Hold your baby when feeding EBM Jadikan feedings an enjoyable time for you and your bab

Dzakirah - 2 bulan

27.5.2010, Khamis - Hari nih lil Dzakirah dah berusia 1 bulan 3 minggu 5 hari. So today kami ke DEMC untuk lil Dzakirah imunisasi 3 serangkai injection untuk 2 bulan. Alhamdulillah berat dan panjang bertambah. Berat dari 3.5 kg - masa lahir >>> ke 4.5 kg -  hari ke 26 >>> ke 5.1 kg - 1 bulan 3 minggu 5 hari >>> ....  Panjang dari 49 cm - masa lahir >>> to 53 cm -  hari ke 26 >>>to 57 cm - 1 bulan 3 minggu 5 hari >>> ....  **** Antara milestone development lil Dzakirah... Pandai pandang-pandang jeling-jeling bila namanya dipanggil Suka jelir-jelir lidah Kuat berfikir... siap berkerut-kerut lagi anak momma nih... sambil tu mulut membebel-bebel dalam bahasa baby Memberi respon bila kita borak-borak dan senyum-senyum dengannya Most of all, lil Dzakirah dah pandai senyum-senyum dan gelak ketawa dengan momma especially bila momma kiss lil Dzakirah... kami suka bermain bersama-sama...  arrghhh cane nak gie kerja nih

EBM - Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu

Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama. ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH  EBM = Expressed Breast Milk Fresh EBM = Susu yg baru diperah Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi hokey Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI bekas plastik atau botol susu bebas BPA ( Bisphenol-A ) bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware) breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang. Pastikan setiap bekas pen

Dzakirah - Won 1st season cutest baby in BLUE contest

Masuk blog jer terus tengok recent comments ... Ternampak comment Suziey from 1st season cutest baby in BLUE contest meng'congrat' Dzakirah and inform that she won the contest... Alhamdulillah... Huhu... Yippieee!! Terima kasih pada puan -puan penganjur dan cik-cik juri semua kerana memilih lil Dzakirah. Details click SINI

Damia - HomeSchool Session

After Crayon , we introduce Damia with water color. As usual, she so excited and keep exploring, thinking and be creative while doing the coloring. She keep asking to add more color again and again... huhuhu... Really hard to stop her to wash her hand and stop coloring. So let her enjoy!!! But remember!! Make sure the water color is non-toxic and safe for our children. Zassss.. layan her piccas Damia also enjoy Falsh card session very much. Normally momma buat Flash card session early in the morning sebab waktu nih moood Damia sangat ler sporting. Lepas bangun tido la katakan... hihi dengan tak gosok gigi... hahaha... Damia nih momma tengok fast learner orangnya. Ajar skali jer each of the card + buat ler bunyi-bunyian for each character in the cards. Then bila suruh tunjuk maner Apple, bear, chicken, duck, elephant, fish.. etc she can show the crad correctly. Good gal ler sayang!!! Momma so proud of you. Cuma few words Damia tak dapat bezakan antaranya cow dengan car, banana

Lil Dzakirah dan Miakididdles ConWay

Perghhhh... lama tak update piccas lil Dzakirah... Asyik kisah penyusuan jer momma citer ek. Mesti ada yg nak termuntah baca ek.. hihi ape kisah... Sharing is caring kan?!! Caring is loving...   - Lil Dzakirah 1 bulan 20 hari - Momma, Abah dan akak Damia sayang Dzakirah...mmmmmuuuuaaahhhh Dulu slalu momma update piccas anak-anak biler join contest. Tapi  lately nih momma dah buat blog baru untuk contest anak-anak momma... senang sket nak maraton bercontest... ahaksss.... So pada sesiapa yang sudi atau crazy about contest sila-sila la singgah ke blog contest kami yang diberi nama MIAKIDIDDLES ConWay . Why ConWay??? combination from contest and Giveaway... 

EBM - Tahukah Anda??!

TAHUKAH ANDA??! Susu Perahan Susu Ibu yang diperah pada waktu yang berlainan BOLEH dicampur !! Cara-caranya : Jika mahu dicampur, susu perahan yang diperah pada setiap sessi perlu berada pada SUHU yang SAMA... **** 1. Hasil perahan Susu Ibu setiap sessi.  Bagi hasil perahan yang penuh simpan di bahagian beku manakala hasil perahan yang sedikit simpan di bahagian sejuk bahagian bawah (utk peti sejuk 2 pintu) - sessi 1 - - sessi 2 - - sessi 3 - 2. Hasil perahan Susu Ibu yang akan dicampur di simpan dibahagian sejuk bahagian bawah (utk peti sejuk 2 pintu). Semua disimpan pada suhu yang sama dulu sebelum dicampur - sessi ke3 tiada dlm gambar...lupa nk amik. 3. Bila rasa semua hasil perahan setiap sessi sudah cukup untuk dicampur, uols campurkan ler... contoh kat bawah. Kalo ada lebihan lagi, ulang step 1-2 di atas. - Sebelum dicampur-   - Selepas dicampur-

TOP 5 - 1st season cutest baby in BLUE contest

Alhamdulillah lil Dzakirah among the top 5 for 1st season cutest baby in BLUE contest . Paling best lil Dzakirah dapat bergambar dengan akak Dalila. Congrat Min @ IbuArifa !!! Kepada pihak penganjur ( Suziey and Ina ), terima kasih daun keladi, ada rezeki kami join lagi!! Untuk senarai penuh Top-5 gals & boys click SINI

EBM - Bagaimana nak ‘packing’ EBM jika tiada ice pack

Last Friday kami bermalam di rumah my Parent. Tak lama 1 mlm jer.. cuak ler tinggal kan rumah lama-lama bila kita ada harta yang so precious dlm fridge... apa lagi kalo bukan EBM lil Dzakirah...  Sejak beranak 2 nih lain sket preparation nye bila nak travel... tak kisah ler jauh atau dekat... Si Damia kena make sure bekalan susu nya, mainan  dan buku/flash card  nya mesti ada selain pakaian dan pempers. Lil Dzakirah pula selain pakaian dan pempers yang secukupnya, momma kena bawa bestpren momma si Ameda tuh (breast pump la...), botol and storage bag. Tapi dua benda momma lupa... cooler bag dan ice pack . Macam maner nak bawa EBM momma nanti... Cuak ler juga. Penat-penat pump tak kan nak buang gitu jer. Untuk 1 malam nih dapat ler jugak EBM seperti kat bawah tuh. Rezeki tuh. Boleh buat minuman Lil Dzakirah untuk 3x-4x tuh... Seeloknya jangan kasi beku EBM tuh sebab mudah untuk bawa travel balik... kalo beku takut cair. Tapi kalo stay lebih dari 3 hari kene la buat beku yer. Sib baik

Creative Blogger Award

Award from gorgeous Ibu Arifa .  Gizillion thanks dear!! Nak share award ni dengan .. Ica Mama. Yanie budak Gebu Ummi Aisyah faheem anak cik min Nurul   

Damia - Crayon Art session

Antara aktiviti Homeschool Damia. Sejak gie school Damia suka buat art session... Mommies rasa kalo Damia masuk coloring contest bleh menang tak??? Tengok la tuh betapa khusyuknya dia mewarna... bersungguh-sunguh kan? Layan her piccas hokey. Nanti momma update lagi. ...

Milk Booster = Membanyakkan Air Susu = Increase milk supply

Dalam memastikan pengeluaran susu momma sentiasa ada dan semakin bertambah, berikut antara amalan yang momma praktikkan. Mostly list nih momma kumpul daripada website-website ibu yang menyusu, majalah-majalah dan sumber-sumber mulut orang yang boleh diguna pakai untuk menambah ASI. Tidak semua senarai ni serasi dgn semua ibu hokey. Ia depend pada badan kita gak. Boleh try and error, yang mana berkesan dan serasi amalkan dan kongsikan dengan rakan lain. InsyaAllah, ia akan lagi membantu meningkatkan pengeluaran ASI anda. Tanda (*) ini antara yang berkesan pada momma. Selamat mencuba!!! - Hasil double pumping semalam, Alhamdulillah - PEMAKANAN (*) Lobak putih -  orang kata rasanya pelik, tak sedap dan pahit, tapi sedap jer bagi momma. Masa Damia momma tak pernah amik pun. So bagi yg baru nak makan di nasihatkan potong kecik-kecik lobak tuh dan masak sup or sayur campur. SEDAP.  Kesannya mmg terasa. Dan ia mmg membantu utk membayakkan susu. (*) Bayam - masak air pun sedap dah. ada o

EBM - Jom Kira stok momma

Wah tinggal lagi 10 hari jer cuti-cuti "subsidi" momma nak berakhir... "Bos, mintak sambung cuti  lagi boleh?" Korang rasa agak-agak bos momma nak bagi ke??? Sib baik baik cuti tak banyak, kalo tak pasti momma sambung lagi 1 bulan... nak kene sparekan cuti tuk Raya dan kecemasan. Andai bos baca my entry nih... Salam Bos,   Macam maner hari nih? Hope everything under control. Jangan stress-stress, nanti susu effect. Jangan lupa gie pam susu tau. Ni nak mintak izin, nak mintak sambung cuti lagi boleh???.... tak lama... 1 hari jer, boleh kan?? Please please please........... Boleh ler yer? So momma akan kembali report duty kat opis pada 1 hb June 2010 instead of pada 31 May 2010. Momma tahu, macam-macam berlaku kat opis tuh sepanjang ketiadaan momma... Ni nak prepare mental dan fizikal gak nih before start kerja. Huhu... semoga momma pandai uruskan masa and tak stress-stress bila start kerja. most important  susu momma bertambah banyak lagi ler untuk lil Dzakirah,

Mari solat Berjemaah dengan Damia

Ya Allah, sejak masuk 21 bulan nih, macam-macam aksi yang Damia tonjolkan. Yang most touching my heart adalah aksi Damia bersolat jemaah with atuk and nenek. Tengok ler uols... terusik hati momma sayang...   Semoga Damia rajin solat yer sayang. Rajin-rajin juga doakan Momma, abah, adik Dzakirah, atuk, nenek, tok mak and tok abah sihat selalu dan dimurahkan rezeki. ISNIN - 17.5.2010 @ Solat Maghrib Yang pakai kopiah nih aksi solat kelmarin. Ada ke atuk bagi Damia pakai kopiah. Momma masa nih tengah menyusukan lil Dzakirah. Abis menyusu momma pun zasss mulakan aksi paparazi...  susah nak tangkap gambar dak Damia ni. Asyik lari ke hulur, ke hilir jer.. laju pula tu... She really solat, buat takbir, rukuk, sujud, duduk antara 2 sujud. Tapi tengah-tengah solat tu boleh garu-garu pulak... klakor pun ada. Momma cuba tahan gelak so that Damia boleh fokus bersolat... tapi satu yang momma tak tahan pecah perut guling-guling gelak bila tengah solat tuh tetiba Damia lari kat momma dan bagitau