Wednesday, November 26, 2014

Damia Graduation Day !! The moment a child is graduate, the mother is down with tears of joy :)


MasyaAllah... how  time flys !!
Buat yang mengikut perkembangan blog Miakididdles dari Damia seawal usia 0 bulan sehingga kini dah 6 tahun. Tahun depan Damia dah 7 tahun... huhu cepat jer kan. Tiada kata-kata yang dapat menggambarkan perasaan seorang ibu tatkala melihat anak graduate hatta graduate tadika jer... Huhu ... Mata tak henti bergenang setiap  kali melihat persembahan dari lil genius Khalifah Damia ni. Ya Allah, terima kasih atas nikmat yang Engkau kurniakan ini. 

Buat Damia sayang, Congratulations little genius graduate. No matter where you go or how successful you become, never lose faith in God. Always be humble. Your parents always think about you.

Is true... the moment the a child is born, the mother is also born !! Itu kisah dari kelahiran Damia dulu. Rasanya untuk graduation day ni boleh buat versi "The moment a child is graduate, the mother is down with tears of joy :)"

Jemput layan video untuk Damia ini. I'm a proud momma. 



Wednesday, November 5, 2014

Early morning life saver !!

Paling best dan bonus gunakan sabun ni ...
(1) Bauan baju kekal wangi walau baju lambat sidai atau terlupa sidai. Hihihi baju tak berbau hapak pun!!

(2) Fresh laundry mesra badan untuk yang ada alergi mahupun ekzema. In sha Allah tiada lagi gatal-gatal.

(3) selamat berkesan & mesra alam

--- Hipoalergenik
--- Tanpa klorin
--- Selamat untuk digunakan pada semua fabrik yang boleh dibasuh
--- Tiada bahan kimia berbahaya
--- Tidak toksik
--- Tiada gas beracun
--- Tiada bahan kimia berbahaya
--- Tanpa pewangi
--- Lembut pada tangan anda
pH seimbang
--- Tanpa klorin

(4) jimat sangat. Guna sikit jer dah cukup maka tahan lama, tapi bergantung pada kekerapan anda mencuci setiap hari. Ada yang 2-3 bulan malah ada yang 6 bulan tapi ada juga yang tahan sebulan jer.

Jom tukar sabun dirumah anda. Anda pasti puashati !!!





Tahukah Anda?

Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit - punca lazim berlakunya tindak balas alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang Lain.



Monday, October 27, 2014

Bila anak-anak dapat "adik-adik" angkat

6 Oct 2014 - kami sepakat setuju untuk memenuhi impian anak-anak untuk punya rasa tanggungjawab menjaga sesuatu yang bernyawa.  Huhu... Jenuh gak masa memilih. Kami beri pilihan kepada anak-anak utk memilih A-Z, dari warna, jenis ikan, bentuk akuarium, hiasan dalaman dll, bagaimanapun ada gak yang tak approve so pilih lain. 


     Beli di sini. Kat tepi jalan nak ke sungai buloh. Service pun tip top. Layanan best jer. 

12 anak ikan selamat jadi "adik angkat" Damia

Tenang rasa bila melihat ikan-ikan berenang tau. Setiap pagi rutin Damia sebelum pergi sekolah dan balik sekolah bagi makan ikan. Betul kata orang, melihat ikan berenang satu terapi. Bukan sahaja untuk kita yang dewasa ni, kanak-kanak pun suka siap nak buat art pun depan ikan. Tak percaya tengok tuh aksi mereka. Idea anak-anak mencurah-curah... Hihi





Bagi kita yang sering stress dengan kerja-kerja seharian, sangat disarankan bela laa ikan ni. 

Abah la helper Mia part cuci-cuci dan rescue.

Performance wise, hari ke-2 malam Tetiba tengok air menjadi keruh. Bila check-check jumpa 5 ekor ikan mati. Punca tak tahu. Terlebih makan kot. Sekarang nak masuk sebulan dah so ikan yang bertahan ada 5 ekor lagii. Kelmarin seekor mati. Semoga panjang umur la semua "adik-adik" angkat yang lain itu.




Saturday, October 25, 2014

Brainy Walk #walkForHuminity

Alhamdulillah pagi tadi diizinkan Allah untuk bersama-sama sertai Brainy Walk sejauh 2km di Wetland Park, Putrajaya.

Walk for Huminity ni adalah untuk mencari dana bagi tabung pendidikan saudara-saudara diGaza dan diSyria. Yang best ada aunty dan uncle dari Gaza yang sedang dalam latihan untukmengajar di sekolah Brainy di Gaza nanti. Sekarang pembinaan sekolah diGaza sudah semakin siap. Semoga Allah permudahkan usaha mereka untuk membolehkan anak-anak Gaza meneruskan pembelajaran di Brainy Bunch diGaza.



Walaupun penat, tapi anak-anak seronok. Sambil-sambil jalan dapat main bubble dan jumpa kawan baru. Stick bubble tu satu RM20. Tapi bila pulangkan stick dapat RM10 semula. Lagi RM10 masuk tabung dana. Gerai-gerai yang disediakan semua hasil kutipan akan disumbangkan kedalam tabung dana pendidikan. 


Semoga usaha murni kami yang kecil ni sedikit sebanyak dapat membantu saudara-saudara kita di Gaza & Syria. 

Related Posts with Thumbnails