Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Healing crisis - apa sebenarnya tu?

Pernah dengar tak kiasan ini? Penyakit ni datangnya seperti ribut tetapi ianya pulang seperti siput. Bermaksud penyakit ni datangnya sepantas kilat tapi untuk pulih cukup makan masa. Begitu juga mereka yang ingin sembuh, ingin cantik, ingin sihat dan sebagainya. Ini semua memerlukan masa dan kesabaran. Mak saya selalu kata, penyakit ini satu kifarah, Allah mengampunkan segala dosa2 kecil kita. Memerlukan kesabaran kerana hasilnya di kemudian hari sungguh lumayan. sumber goggle Healing crisis atau dengan nama lain krisis pemulihan. Jika anda biasa dengar.."kenapa ya lepas try vitamin ni kepala saya jadi pening?" atau "kenapa ya lepas makan vitamin ni saya kena sembelit? Sebelum ni rasanya tak de la pulak." Selalunya orang akan cakap "Oh tahniah! Anda sedang membaiki badan anda!" Ye ke? Lojik ke? Sebenarnya apa yang boleh saya katakan di sini bukan semua atau apa jua perubahan itu disebabkan oleh kesan vitamin atau supplement. P

Perlukah Makan Supplements Sewaktu Mengandung ke?

Dalam kehidupan seorang wanita biasa, walau bagaimana sekali pun cara hidupnya, saya yakin, sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya beliau akan mengambil supplements. Bilakah waktu tersebut? Anda boleh agak jawapannya? Ya, waktu mengandung. Sebab apa? Tidak dinafikan, kita pasti risau akan kesihatan & perkembangan bayi di dalam perut. Di peringkat awal terutama trimester 1 , vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat-sangat penting ialah asid folik . Bila masuk trimester 2 , fokus pada kalsium pulak. Bila masuk trimester 3 , sibuk tambah Omega (Fish Oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain, nak anak jadi bijak!), sesambil kawal kolesterol dalam badan sendiri. Saya sendiri mengambil asid folik sebelum cuba untuk mengandung. Seelok-eloknya 3 bulan sebelum cuba untuk mengandung, tapi, saya ambil sebulan sebelum sahaja. Boleh dapatkan di klinik, rm10 untuk kegunaan 30 hari. Owh, ini cerita sebelum saya mengenal Shaklee. H

Kesan Sampingan, Krisis Pemulihan dan Petanda Ketidaksesuaian

Credit to MommyLina. Ramai yang mencuba Shaklee, dan macam2 result diperolehi. Ada yang sekali ambil sudah rasai perubahan, ada yang lepas sebulan baru nampak, ada yang siap demam2, ada yang muntah2, ada yang naik ruam dan sebagainya. Apakah Shaklee mempunyai kesan sampingan? Jawapannya TIDAK. Shaklee adalah produk dari bahan2 semulajadi yang tidak mengandungi sebarang dadah atau bahan perangsang, jadi ia tidak meninggalkan kesan sampingan. Akan tetapi, pengguna mungkin mengalami perkara2 seperti kelesuan, pening, muntah2, demam dan sebagainya. Ini adalah disebabkan KRISIS PEMULIHAN atau healing krisis. Namun sayangnya ramai yang salah anggap, menganggapnya sebagai kesan sampingan. Apakah yang menyebabkan krisis pemulihan? 1. Krisis pemulihan adalah petanda yang baik kerana ia menunjukkan tubuh badan anda bertindak ke atas vitamin yang anda ambil. 2. Krisis pemulihan adalah tanda sel badan dan organ dalaman anda sedang dirawat. 3. Ia adalah proses

TIPS Breastfeeding for Travelling Mom - Overseas

Penyusuan semasa travel overseas bukan suatu yang mustahil... Alhamdulillah dengan izin Allah momma berkesempatan melaluinya dan Momma nak share pengalaman momma memerah susu ibu dan membawa pulang EBM ke Malaysia form overseas trip - KOREA dengan kalian semua...  Peringatan yer!!! setiap negara yang dilawati berbeza-beza procedurenya. Setahu momma antara negara yang strick Australia, Europe, US. Tapi untuk negara-negara like Taiwan, Laos, Thailand, Indonesia and Singapore boleh rujuk SINI . Manakala kalau ke negara yang lebih jauh perjalanannya like New Zealand boleh rujuk SINI . 1. Apa yang diperlukan ??! 3 major items a. Coolerbox Coolerbox - besar ( Cooling performance: 32h with Freez’Pack) dan kecil ( Cooling performance: 9h with Freez’Pack) Chiller dan ais pack Tuala tebal - utk cover EBM dgn ais Garam - ni guna masa travel back dengan ais  Loy tape coklat - untuk seal coolerbox masa travel back to Malaysia b. Bag Penyusuan Storage bag - simpan susu Botol susu - 2 bo

Eczema semakin berkurangan ~hasil makan ESP (soy protein)

jom baca te stimoni Pn Fizanu r .. Sejak lahir, Aisyah dah diserang Ekzema. Apa yang pasti, pasti dia akan menangis sambil menggaru kepala, leher dan bahagian lampin. Saya notice kawasan yang kerap jadi merah-merah ialah di kawasan leher, sekitar bahu dan bahagian lampin. Yang paling teruk ialah 2-3 minggu lepas, setiap malam dia bangun, mengamuk2..atai!atai!. Heran, hari tak panas, badan tak berpeluh pun apsal jadi jugak.  Apa nak buat ek. Aisyah jenis yang tidak suka telan ubat.Sebenarnya, saya dah beberapa kali bawa Aisyah berjumpa doktor. Tapi kali ini saya tidak berbuat demikian kerana, saya tahu, masalah ini akan terus berulang dan berulang, setakat sapu krim, bagi makan ubat, gatal-gatalnya tak hilang-hilang pun.  Bila tanya doktor, sebab apa dan sampai bila, doktor jawab, biasalah ekzema ni terjadi di kalangan budak-budak, tak bahaya pun, jangan risau... Emak memberi petua agar disapukan air garam pada bahagian yang gatal-gatal tu terutama di bahagia

Bolehkah ambil Alfafa sahaja untuk tambah susu?

B aru-baru ini seorang kenalan saya bertanyakan tentang alfalfa..Persoalan dari nya, bolehkan hanya mengambil alfalfa sahaja? Yup...boleh..Alfalfa tu kan penggalak susu. Kalau kawan-kawan konsisten mengambil alfalfa memang production susu akan bertambah. Namun harus di ingat  3 point penting ni harus diikuti: Sessi perahan yang konsisten-jgn malas2 okay.. Minum 3L air sehari-Banyak?Mmg la bnyk DOA yang berterusan-ohh ini penting tau.Rezeki tu kan datang dari ALLAH. Namun demikian, ada risikonya sekiranya kawan-kawan makan alfalfa sahaja . Antaranya: merasa keletihan yang melampau moody mudah mengantuk dingin seks Kenapa? Kerana kawan-kawan telah memaksa tubuh kawan-kawan untuk bekerja menghasilkan susu dengan sebanyak-banyaknya, tanpa mengira keadaan tubuh samada mampu ataupun tidak . Kesannya adalah seperti di atas, malah lebih teruk, bila susu dan banyak, kawan-kawan sendiri tidak mampu untuk mengosongkan breast seperti sepatutnya - menjur

Perlu ke Makan Supplements sewaktu Mngandung?

 sumber google Sejujurnya, memang satu keperluan.  Lagi2 jika anda tak mampu memenuhi diet harian yang seimbang.. Apatah lagi kalau tak lalu nak makan, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun, akan makan lauk yang sedap di tekak sahaja, walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatnya. Di sinilah peranan pemakanan tambahan (supplements) . Supplements yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah: Vita-Lea Iron Formula B-Complex (Lengkap dengan 8 kumpulan B, termasuk Asid Folik) Vitamin-C OsteMatrix (Calcium-Magnesium) OmegaGuard ESP(t erutama jika selalu lemah dan tidak bertenaga) Anyway ni nak share pengakuan seorang pregnant mommies yang membeli supplemen shaklee... salam akak, sy syuhada..x tahulah akak ingat lg ke x..sy just nk bgtahu, since beli pack A+ESP dulu, lama jugaklah br sy start guna sbb before tuh sy morning sickness teruk..so skang dh hampir 3 minggu rsnye sy consume..n alhamdulillah

Power Pumping - Single pump dan manual pun bleh buat

Apa itu Power Pumping? Well a few days a go, one of my old friend mengadu yg hasil tenusu nya drop..Dah mkn n minum mcm2 masih jugak drop...So i suggest to her to make power pumping or hyperstimulation..Sbnr nya dah lama jugak saya tak buat power pumping.Thanks to my fren, sbb dia saya pun rajin jugak buat power pumping. Setelah buat 2x power pumping hasil tenusu saya pun meningkat dan boleh tambah stock frozen. My old friend tu pun ade bgtau production dia pun back to normal..Syukur Alhamdulillah...So ape dia power pumping ni??? Power Pumping Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth s

Power pumping dan Hyperstimulation - Cepatkan proses pengeluaran susu

Hyperstimulation dan power pumping sebenarnya adalah satu kaedah atau teknik yang intensif untuk mempercepatkan proses pengeluaran susu .  Ramai ibu-ibu baru kurang faham apakah power-pumping sebenarnya.   My best friend - Ameda Daripada beberapa pembacaan aku dan juga pengalaman aku sendiri ia adalah di mana kita mengepam kedua-dua payudara serentak atau dipanggil kaedah double-pumping selama 60 minit . Caranya ialah 1 0 minit mengepam-10 minit berehat-10 minit mengepam-10 minit berehat dan dilakukan selama 60  minit .  Kaedah ini sangatlah aku sarankan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah susu sedikit, di datangi period, apabila bayi menghadapi growth spurt (beralih bulan di mana bayi akan consume lebih banyak dari biasa) dan boleh buat seminggu sekali dan jika ada banyak masa lapang boleh buat hari-hari.  Sebaiknya lakukan kerana ketika itu hormon prolaktin kita sangatlah tinggi dan kandungan susu kita pada waktu 12 tengah malam- 6 pagi (kalau raji

Perisai @ " immune booster

Siapa Yang Perlu Mengambil Nutriferon atau " immune booster?? Momma sendiri mengambil nutriferon ini apabila momma selsema melebihi 1 minggu.. dan ingin sembuh sebelum trip ke Korea baru-baru nih. Alhamdulillah ianya berhasil.. Walaubagaimanapun terdapat beberapa kes ibu2 yang menyusu anak yang mempunyai masalah anak sakit melebihi seminggu hatta pengambilan vitamin C ditingkatkan pengambilannya. Apabila ini berlaku saya akan sarankan si ibu mengambil "immune booster" iaitu Nutriferon . ini kerana pengambilan sepeket seminggu insyaAllah membantu antibodi anak menjadi lebih kuat dalam menghadapi cabaran pelbagai virus penyakit yang dibawa oleh kanak2 lain di pusat penjagaan kanak2 tadi Begitu juga dengan antibodi...ada ibu memerlukan makanan tambahan demi memastikan susuibu tadi mempunyai antibodi yang tinggi. Walaupun kita sedia maklum bahawa susuibu itu sudah mengandungi antibodi tersendiri namun masih terdapat ibu2 yang mengalami masalah