Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

Love World. Love Sloggi.

Hai Hoo World ... What do i love about world?  World is lovable because...  i have my family with me a kind & understanding husband a friend to share my sadness & laughter a father to my 2 lil daughters   World is lovable because...  my lil daughter can have her world too enjoy swimming in the clean river picnic at the green garden playing outside the house with a fresh air enjoy the beach feel the sand beach  do gardening & cloth diapering... So, to make sure my next generation  have the same "lovable" feelings about world... Lets together make up this world so special & meaningful  spread the one world love live to love the world     then start your engine for  RECYCLE REUSE REDUCE & RESPECT Talking about RESPECT...  That's why i love SLOGGI... Hai Hoo Sloggi ... Lingerie that is Eco friendly Made from recycled material You couldn’t believe it? But it’s true... The Love World Spring collection is made from 100% recycled plastic bottles Y

Cuba teka maner satu Damia & Dzakirah??!

Cuba teka gambar-gambar nih siapa antara mereka Damia & Dzakirah... Both piccas mempunyai gaya posing yang serupa tapi tak sama tau. Momma tak ajar and suruh pun mereka posing ala-ala gitu tau. Adik beradik kan... chemistry kuat... Gambar no.1 :: ???       Gambar no.2 :: ???      * * * * * * * p/s: No. 1 ::  Damia @ 1 month & 10 days old p/s: No. 2 ::  Dzakirah @ 23 days old p/s: huhu.. prasan tak ada watermark kat piccas tuh. kami tempah kat EYBIZZONLINE  @ http://eybizzonline.blogspot.com/ Berbaloi-baloi... dapat tau dari Blog LIL ADAM . Thanks for sharing!  

Damia - Tantrums ke Jeles??!

What is TANTRUMS ???? A tantrum is an emotional outburst of ill humor or a fit of bad temper wherein the 'higher' cognitive functions are unable to stop the emotional expression of the putative 'lower' (emotional and physical) functions. It can be categorized by an irrational fit of crying, screaming, defiance, angry ranting and a resistance to every attempt at pacification in which even physical control is lost. The person may not stand or sit on their own. Even when the "goal" of the person is met, he or she is not calmed. Lately nih, pe'el Damia agak berlainan sket. Ada masa nampak macam TANTRUMS and kekadang macam kakak yg keJELESan. Sbb... Setiap kali bangun pagi mesti nangis if tak nampak nenek kat sbelah.  Siap dia meraba-raba kat sbleh dia to make sure nenek ada. Momma pujuk pun tak jalan. Kene pimpin tangan dia sampai jumpa nenek. Malam-malam nak tido lewat jer... jadi cam hyperactive Asyik nak nenek dukong pakai baby wearing jer. Siap a

Dzakirah - 1 bulan

- Gelagat anak-anak sebelum bersiap. Suka tengok aksi-aksi dua beradik nih - Smalam lil Dzakirah and Momma ada appointment dengan Gene & paed dr Roliza di DEMC untuk monthly check-up dan 2nd hepatitis injection. Alhamdulillah, perkembangan lil Dzakirah adalah normal... perut  & usus  pun normal. Lega hati Momma, sbb lately nih lil Dzakirah muntah yang agak banyak ler jugak after menyusu... Berat pun dah naik dari 3.5 kg masa lahir ke 4.5 kg pada hari ke 26.... panjang pun bertambah dr 49 cm to 53 cm... Masa Dr inject, lil Dzakirah menangis la juga tp sekejap  jer lepas tu dah boleh senyum-senyum... Good gal la anak Momma nih. As for Momma, Dr. Fairuz cakap jahitan Momma tiada masalah... cantik jer. Rasa ngilu2 di bahagian perut Dr. kata biasa for C-Section. Amik masa untuk dalaman tuh sembuh. Momma dah boleh start buat senaman untuk naik kan rahim. Next appointment 27 May 2010 nih. Untuk lil Dzakirah imunisasi 3 serangkai and untuk Momma pap-smear. ushhhh.... p/s: Dah bes

Tag Untuk Blogger Award Friendship

  Momma dapat TAG plus Blogger AWARD Friendship.... Huhu... Cik Teddy Bear lagi... Comey, suke-suke.  Copy Award Ini Macam Terima Grammy Award.  Grammy award?? Huhuhu.. Terima Kasih diucapkan kepada yang sudi menjelajah blog ini  tanpe jemu-jemu sehingga mendapat Grammy Award ni yer.. Beritahu Siapa Dan Link Pemberi Award Ini. Award ini diterima dari kawan baru momma " Nur Azlina Aris" yg momma kenal masa join contest  Muka Garang Si Kecil. Link blognya, http://mylittleone-danish.blogspot.com/ Apa yang perlu dibuat?? 1. Tajuk Post Korang Mesti Ada Lima Perkataan. Ada 10 Soalan, Setiap Satu Dengan Lima Jawapan. 2. 5 Name That People Call You Azlin (panggilan sejak kecil di kalangan ahli keluarga) Alin (panggilan oleh kawan-kawan) Lin MommaMia missbudak 3. 5 Important Dates In Your Life 12 Feb 1979 (my birthday) 1 Jan 1979 (birthday my hubby) 7 Disember 2007 (tarikh nikah)   14 Aug 2008 (tarikh lahir Damia) 1 May 2010 (tarikh lahir Dzakirah) 4. 5 Things Y

Hadiah from INTAN @ My Baby Blog

Last week 23 Apr 2010, kami dpt hadiah from INTAN @ My Baby Blog untuk Giveaway - Teka Cepat & Menang. Details history seperti di bawah or bleh clik SINI : - Intan kata hanya dua orang sahaja yg berjaya meneka nya… 1) Peneka yg paling cepat dan tepat meneka…ekekeke…apa punya ayat daaa :D - Isya (meneka pada jam 10.39 am) 2) Peneka yg lambat sikit meneka… - Momma Mia (meneka pada jam 3.34 pm) Tahniah pada Isya kerana berjaya meneka dengan cepat dan tepat dan memenangi beg Sean John itew :) Di sebabkan Intan HAPPY … Momma Mia pon bakal menerima hadiah dari Intan berupa…emmm…tak tau lagi :D Tunggu ye Alin (dun worry tak lama) coz tak plan pon nak bagi hadiah extra nie. Once Intan dah beli maybe next week kot insya’Allah then I’ll update you kay dear :) Hadiah yg kami dapat!   Thanks Intan for lovely Pressie tu. Confirm momma letak piccas my two princess & dah plan baik punye nk letak atas meja Opis biler masuk kerja after pantang nih. Mesti budak opis ku jeles me

Kesihatan Bayi Melalui Warna Najis

Pernahkah anda bimbang bila najis bayi bertukar warna daripada kebiasaannya warna kekuningan bertukar kelabu ataupun hijau? Apakah perubahan ini normal atau sebaliknya? Umumnya, najis bayi mungkin berubah-ubah kepada warna-warna seperti kuning, coklat, hijau, merah dan kelabu. Melalui warna-warna inilah anda mengetahui sistem pencernaan bayi normal ataupun tidak. Berikut anda boleh mengenali najis bayi melalui warnanya:- Kuning Warna ini adalah normal jika bayi hanya mendapat penyusuan ibu semata-mata, tiada campuran dengan susu formula. Warna kuning disebabkan bayi mendapat susu ibu sepenuhnya dari foremik (susu bahagian hadapan payudara ibu) dan hindmik (susu dari payudara belakang ibu). cth Najis after 16 jam di bawah fototerapi light. Utk bayi yg kene jaundis Hijau Masih dikategorikan normal tetapi jika warna ini berterusan ia menunjukkan anda menyusukan bayi dengan cara tidak betul (yang dihisap oleh bayi hanya foremik). Keadaan ini berlaku kerana pengeluaran su

"Irdina Saffiyah's Birthday Giveaway"

Tajuk Contest :   "Irdina Saffiyah's Birthday Giveaway" Tarikh Tutup :  6 May 2010 Anjuran : Nurul Azham's Family @ http://nurulazhamsfamily.blogspot.com/2010/04/irdina-saffiyahs-birthday-giveaway.html 3 Cabutan : Bufday Gal sendiri yang akan mencabut nama untuk giveaway ni

Cabutan bertuah versi tAk adE perasaaN

Lucky Draw by Takde Perasaan Due  1 May 2010 pemenang bertuah tempat petama, kedua, ketiga dan ke-empat akan dipilih

JL Bunch Cafe's Giveaway

Tajuk Contest :  JL Bunch Cafe's Giveaway Tarikh Tutup :  20 May 2010 Anjuran : ummumishkah @ http://littlemishkah.blogspot.com/2010/04/jl-bunch-cafes-giveaway.html Hadiah : Jangan TIDAK tidak & Nak ke TAK nak ' Saya suka membaca kerana ....' (tidak melebihi 20 perkataan yer!) membaca menyuntik sumber makanan  minda. Dengan membaca mendorong kita berfikir &  melonjak lebih tinggi dalam mengejar maklumat dan pengetahuan. p/s: Selamat Hari Buku Sedunia - 23 April 2010

Dzakirah @ 3 weeks

Ya Allah sekejap jer dah 3 minggu berlalu. Rasa cam baru jer smalam bersalin. ahakssss ngados jer la mommaMia nih ek... hihi.. Hari nih tak leh nk buat n3 sbb akak Damia kongker lappy tuk tgk CD dia... nih baru jer layan citer Walle... Tadi baru jer merajuk dgn momma sbb tak bg mkn Vitamin C. Org mkn 1 biji sekali, dia nak byk kali, maner bleh... nampak macam Damia dah start TANTRUMS kan? kan ?? Next week momma update ttg nih. InsyaAllah. p/s: sesiapa yg terasa nk pening2 review n3 momma, pandai2 ler cari Panadol ek sbb bulan nih sampai momma abis pantang adalah minggu-minggu berkaitan kelahiran Dzakirah, Penyusuan untuk Dzakirah, stok EBM Dzakirah & perkembangan Damia sejak dpt gelaran KAKAK!! Mari layan piccas Dzakirah. Next week akak Damia plak.  - From 1st Day to 9 Days old -  - After 16hours under phototheraphy light @ 9 Days -    - After 16hours under phototheraphy light @ 9 Days -  - From birth to 3 weeks old -

Susu sedikit?!! - Kaedah untuk menambah pengeluaran susu

(1) Tambahkan kekerapan dan masa mengepam Pengeluaran susu ibu adalah berasaskan demand-supply, bermaksud semakin banyak demand semakin banyak supply yang dihasilkan. Tambah kekerapan menyusukan bayi secara terus sewaktu berada bersama bayi. Setiap kali selepas menyusukan, perah susu bagi menghantar mesej kepada badan untuk menghasilkan susu yang lebih banyak. Jangan kecewa sekiranya susu yang berjaya diperah tidak banyak, kerana tujuan asal adalah untuk menambahkan pengeluaran susu. Menurut kajian, susu lebih banyak dihasilkan pada waktu pagi. Oleh yang demikian, bangun pada pukul 3:00 atau 5:00 pagi untuk memerah susu. (2) Menggunakan kaedah double-pumping Sekiranya hanya mempunyai single-pump, anda boleh menyusukan bayi sambil memerah susu. Ramai ibu-ibu yang telah berjaya setelah mencuba kaedah ini. Kesabaran adalah penting kerana biasanya kesan hanya dapat dilihat selepas 2 minggu. (3) Melalui pemakanan Minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari Air soya Air barli Jus pegaga Air

Jelajah Blog Ibu oleh Ben Ashaari

Salam Ben , Huhu terlambat kah momma? Semua orang dah selamat dijelajah blognya oleh Ben momma plak baru nak buat entry. Rasa masih tak terlambat kan Ben, sebab Q pun masih panjang tuh. Memula momma tau pasal segmen Jelajah Blog Ibu nih from Blog Intan @ My baby Blog . Since masa tuh baru jer selamat melahirkan my sweetiebaby Dzakirah, so tarikan nak dijelajah idak leh begitu ketara, sbb momma tak begitu mengenali Ben  (ampun la yer), Ben-10 momma kenal... tapi orang kata Ben nih orang glamor yg famous dlm dunia blogger gitu... sapa la momma nih... TETAPI  selepas terjahan Ben ke blog Kak Yong @ Catatan Ibu and entry I bu Ariffa berjaya memujuk momma untuk bersama-sama join segmen Jelajah nih. Sebab nya mudah jer Nak tau gak ulasan/pandangan orang yg "Genius" dunia blogger ttg blog momma nih. segala komen2 membina/teguran amat ler dihargai Nak tambah kenalan baru sbb Ben kata dlm Blog kak Yong tujuan dia menjelajah ni untuk menyatukan semua blogger blogger bergelar ibu di

Punca Bekalan Susu Ibu Tak Cukup

Ramai ibu ingin mengetahui bagaimana memastikan bayi mendapatkan susu yang cukup. Mereka juga khuatir sama ada mereka mampu memenuhi keperluan bayi dengan secukupnya. Kuantiti susu yang dihasilkan bergantung kepada kekerapan bayi menyusu. Apabila bayi menghisap puting ibu, hujung saraf deria di dalam payudara ibu akan dirangsangkan oleh kilang pituitari yang terletak di bawah otak. Hormon prolaktin akan dikeluarkan ke dalam saluran darah. Hormon ini akan merangsang payudara untuk menghasilkan susu. Oleh itu semakin kerap bayi menghisap semakin banyak susu akan dihasilkan.Hormon yang kedua ialah oksitosin dan homon ini membuat sel-sel di sekeliling alveoli dan salur kecil susu mengecut. Pengecutan sel-sel susu ini akan menyebabkan pancutan susu melalui puting. Ibu akan berasa tegang dan perit pada puting payudara. Perasaan sedemikian disebut rangsangan pengaliran susu. - sumber fr susuibu.com - Benarkah Susu Ibu Tidak Mencukupi? Ada ibu yang berasakan bekalan susunya tida

ConTest "Tidur Paling Comel" by InfantiaHouse

Tajuk Contest :  ConTest "Tidur Paling Comel" by InfantiaHouse Tarikh Tutup :  31 MAY 2010 Anjuran : InfantiaHouse @ http://infantiahouse.blogspot.com/2010/03/contest-tidur-paling-comel-by.html Hadiah : Hadiah 1 - Set Tilam Bayi Bersarung   Hadiah 2 - Golek Kanak2 Beserta Sarung               - Bantal Kanak2 Beserta Sarung  Hadiah 3 - Bantal Bayi Beserta sarung               - Golek Bayi Beserta sarung  Hadiah Saguhati ( untuk 3 orang ) Produk Bayi ( antaranya Tungku Bayi , Minyak Bayi, Barut Bayi , selimut bayi )     - Posing atas bantal peluk Pooh- Nama : Dzakirah Binti Azlan D.O.B : 1. 4. 2010 Umur : 2 weeks & 6 days old Suka warna : Pink

Dzakirah - Selamat disunatkan @ Berkhatan

Dzakirah selamat disunatkan semasa genap 11 hari. Dulu Damia selepas lahir terus disunatkan. Since Dzakirah last minute C-section, kami terlepas pandang untuk remind staff nurse. Lepas kluar hospital momma tengok Dzakirah nyer area kat bawah tuh nampak lain, tak macam masa Damia. Baru tergerak nk tanya, dah disunatkan ke blom. So masa last check-up utk Jaundis hari tuh tanya doktor and confirm blom. So momma pun mintak doktor suh buat skali.  Process nya pun tak lama. Kejap sangat. Doktor Roliza kata utk bayi perempuan kt hanya koyakkan sket jer kat bhgn atas vagina tuh. Darah pun tak byk, sket jer. 1st time tgk baby gal sunat. Dzakirah masa tuh menangis gak spt gambar bwh tuh tapi bila selesai jer terus diam. Good gal la anak momma ni.   Kat bawah nih sedikit info tentang hukum berkhatan bagi lelaki & perempuan from Ust Zaharuddin @ http://www.zaharuddin.net/content/view/234/90/ Dalil utama berkaitan 'Khatan' adalah خمس من الفطرة : الختان والإستحداد وتقليم الأظاف

Everything For U From Me 1st ANNIVESARY CONTEST

Tajuk Contest :  EVERYTHING FOR U FROM ME 1st ANNIVESARY CONTEST Tarikh Tutup :  31 MAY 2010 (11.59pm waktu UK) Anjuran : Nur Hanani Mansor @ http://nani-pojan-hanifatihah.blogspot.com/ @ http://nani-pojan.blogspot.com/ Prezennya : Grand prize (sila lihat gambar di http://nani-pojan-hanifatihah.blogspot.com/ worth nearlyRM120) Voucher membeli belah Souvenirs from UK Soklan cepumas : brg pertama jual di blog ==>> Vincent Shoes Pink Stripe   Damia posing dgn birthday cake. After semua finish nyanyi happy bufday song, Damia makin excited & teruja. It seems she understand that was her big day!! Lagipun ramai bebenor paparazi depan Damia. Glam gitu... utk aksi2 menarik yg lain bleh click SINI .   Nama : Damia Bt Azlan  D.o.B : 14.8.2008 Umur : 1 tahun 8 Bulan

Bagaimana Produksi Susu Berlaku

Penyusuan ibu akan menjadi lebih lancar apabila ibu lebih memahami anatomi payudara yang menghasilkan susu itu sendiri. Bagaimana susu ibu itu dihasilkan? Berikut adalah proses penghasilan susu yang mudah kita fahami. 1) Susu dihasilkan dalam kalenjar susu yang dipanggil alveoli. 2) Daripada alveoli, sebahagian susu akan mengalir keluar melalui duktus (duct) menuju ke takungan susu (sac). Takungan ini terletak di bawah aerola. 3) Aerola adalah kawasan berpigmen gelap yang mengelilingi puting payudara. Aerola juga yang perlu kita pastikan masuk sepenuhnya (sebaik-baiknya) ke dalam mulut bayi. Aerola ini juga yang perlu dihisap oleh bayi untuk menerima susu (bukan puting payudara semata-mata). Faktor ini adalah faktor asas yang tidak menjayakan penyusuan kerana perletakan aerola yang tidak betul membuatkan ibu merasa sakit, puting juga boleh luka. 4) Apabila bayi mula menghisap, mesej akan dihantar ke otak ibu dan dihantar semula kepada sel-sel mamari supaya susu dapat diremb

~ BaBy's SpECiaL pOSe CoNTesT ~

Tajuk Contest :  ~ BaBy's SpECiaL pOSe CoNTesT ~  Tarikh Tutup :  26 March - 25 April 2010 Anjuran : Aqilah Heaven @ http://aqilahheaven.blogspot.com/2010/03/babys-special-pose-contest.html   Pose ni momma rasa menarik sebab waktu ni Damia begitu teruja sbb dapat pegang botol tuh sambil minum sendiri macam orang besao... Bukan sedikit dia minum, ada la gak hampir setengah botol abis diminum tanpa tumpah kat baju tuh. Kejadian nih sewaktu celebrate bufday abah Mia di Sunway Lagoon. Details aksi Mia bleh click SINI . Nama : Damia Bt Azlan  D.o.B : 14.8.2008 Nama Ibu  : Azlin Email : azlin.mohdatan@gmail.com