Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2010

Teknik Penyusuan & Lekapan yg Betul

KUNCI untuk berjaya menyusukan anak dlm tempoh yg lame ialah mengetahui teknik posisi penyusuan (POSITIONING) dan lekapan (LATCHING) yg betul. Cara nak pegang baby semasa nak mulakan proses penyusuan :- Pastikan anda duduk dengan selesa. Betul-betul selesa ye....sbb proses menyusukan baby ni amik mase yg lame (kalau saya 20-minit ke 45 minit) Pegang baby rapat2 dan pastikan badan baby menghadap ke arah kite Perut baby kena bersentuhan dengan perut kite (ade skin to skin contact) Kepala, leher dan belakang badan baby kite ampu elok2 and make sure badannye lurus Jangan membongkok coz ini akak menyebabkan kite rase tak selesa and sakit belakang. Next, cara yg betul untuk melekapkan/latching baby ke payudara untuk disusukan :- Sentuh bibir bayi dan tunggu mulutnye terbuka luas. From my reading, ade teknik nak bagi baby buka mulut luas2. Caranye, kite gesel-geselkan nipple kite kat bahagian atas mulut baby, antara hidung dan mulut. So, baby kite akan mendongak sedikit dan menganga

Posisi-posisi penyusuan

Ade pelbagai posisi yg boleh kita aplikasikan mengikut KEADAAN & KESELESAAN kite. Mengikut KEADAAN means di mana kita sedang berada (rumah, shopping mall, kenduri kawen etc) dan KESELESAAN means posisi bagaimanakah kite rasa lebih mudah, selesa dan tidak memenatkan or menyakitkan mana-mana bahagian badan kite seperti terpaksa membongkok, menyenget dsb. Basically, terdapat 5 posisi yang lazim di praktikkan oleh mommies yg menyusukan baby. Di sini saya sertakan ilustrasi bergambar untuk memudahkan pemahaman kawan-kawan sekelian... 1) Cradle hold / mendukung CRADLE HOLD This is the the most common way of holding your baby while nursing. Kire bg saya cara ni adalah cara paling natural seseorang ibu akan pegang baby utk disusukan. Sebab ape sy kate natural ialah masa 1st time saya susukan Danish, tanpa perlu diajar saya terus angkat die and pegang die cara ni. Tapi misi kat hospital tu ade la jugak la betul-betulkan sket cara saya dukung di supaya lebih secure. Dan cara n

'FUNNIEST KIDS PHOTO"

Tajuk Contest : 'FUNNIEST KIDS PHOTO" Tarikh Tutup: 31 Mar 2010 Anjuran: MOBS & LuvableKids Store @ http://malaysianonlinebabyshops.blogspot.com/2010/03/mobs-luvable-kids-store-funniest-kids.html Nama : Damia Binti Azlan Umur : 1 Tahun 8 Bulan

Beautiful Blogger Award

On 25 Mar lepas momma dpt award from YANANUAR fr Kuantan Pahang. Terima kasih yer Yana. Nak copy award tuh kena jawab soklan dulu.... kat bawah ni soklan2 nya beserta jawapannya... 1. Thank & link the person that gave you award. Terima kasih skali lagi buat YANANUAR sbb sudi menghulurkan award ni tuk momma... lain kali jemput datang & singgah ke blog momma yer (^_^)... 2 - Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic. Siti @ http://teratakibu.blogspot.com/ Nuradyani @ http://nuradyanirosly.blogspot.com/ Kak Mai @ http://mazatulazura.blogspot.com/ Kak Engku @ http://bidanbersalin.blogspot.com/ Mardziah @ http://mardziah.blogspot.com/ Harlinda @ http://harlindahalim.blogspot.com/ Ummumishkah @ http://littlemishkah.blogspot.com/ Afidah Arif @ http://firahadifa.blogspot.com/ Nurul Azham @ http://nurulazhamsfamily.blogspot.com/ Im @ http://mamababahworld.blogspot.com/ Malia @ http://syafalia.blogspot.com Cik Fa @ http://b

Kata-Kata Motivasi untuk Diri Sendiri sebelum Bersalin

- Damia masa 11 hari - Walaupun 3rd Trimester momma penuh cabaran & dugaan, tapi bila difikir-fikirkan semula, momma rasa bersyukur sangat. Ape pun yang berlaku dalam hidup kita, semuanya datang dari Allah. Jika ianya berbentuk nikmat, kita kena syukur & sabar.  Jika ianya berbentuk dugaan, kita kena ingat yang dugaan akan datang berkali-kali tanda Allah sayangkan kita dan mahu kita kembali kepadaNya . (kata-kata motivasi from Mardziah , thanks dear). Maklumlah, besar pahalanya apabila seseorang wanita itu hamil kan? 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari dan pahala beribadat pada malam hari. Wanita yang bersalin pula akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakannya satu pahala haji. So to momma, usahlah berasa risau atau tertekan menghadapi saat-saat kehamilan ini mahupun masa nak bersalin

.::FanTaGHiROLyNN CONTeST AKSi TePuNG GOMAK Si MaNJA::.

Tajuk Contest : FanTaGHiROLyNN CONTeST ~ AKSi TePuNG GOMAK Si MaNJA ~ Tarikh Tutup: 17 Mar - 14 Apr 2010 Anjuran: Azlynn Talib @ http://fantaghirolynn.blogspot.com/2010/03/fantaghirolynn-contest-aksi-tepung.html Hadiah : utk 3 pemenang dgn aksi tepung gomak yg paling menarik Nama anak : Damia Binti Azlan Umur anak (semasa gambar diambil) : 1 Tahun 6 Bulan

Cabutan Bertuah MYBABYSHOPONLINE

Tajuk Contest : Cabutan Bertuah MYBABYSHOPONLINE Tarikh Tutup: 4 Apr 2010 Anjuran: mama Syuhada @ http://mybabyshoponline.blogspot.com/2010/03/cabutan-bertuah-mybabyshoponline.html Cabutan Bertuah : fuhhh moga2 naik nama momma... ahaksss Nota kaki : bercontest sakan before deliver... cam sronok jer!!! cuba lahh mak buyong sekalian... kalo bertuah hadiah tu Damia punyer tau!!

Kakyong’s shoppe 1st Giveaway@Cabutan bertuah

Tajuk Contest : Kakyong’s shoppe 1st Giveaway@Cabutan bertuah Tarikh Tutup: 22-28 Mar 2010 Anjuran: Kak Yong @ http://kakyongshoppe.wordpress.com/2010/03/21/kakyongs-shoppe-1st-giveawaycabutan-bertuah/ Cabutan hadiah giveaway akan dibuat menggunakan Mr Random!!!

Detik-Detik Berharga

Tajuk Contest : Detik-Detik Berharga Tarikh Tutup: 25 Mar 2010 - jam 5pm Anjuran: Aishah Megahasz @ http://megahasz.blogspot.com/2010/03/contest-detik-detik-berharga.html Hadiah : 1-3, saguhati 1-3, cabutan bertuah Nama anak : Damia Binti Azlan Tarikh lahir anak : 14/8/2008 Umur anak (semasa gambar diambil) : 1 Tahun 3 Bulan DETIK-DETIK BERHARGA tersebut : Damia start walking at the age 1 year 3 month. Waktu nih we ouls bercuti di Penang. Sejak dapat kaki Damia semakin sronok mengexplore. Tapi masa di Penang seronoknya melampau. Mungkin masa tuh kami beri sepenuhnya kebebasan untuk Damia berjalan. Lihat la kesoronokan dia kat gambar tu jelas tergambar kan?? Priceless sesangat!!Bahagia rasanya bile tengok anak kite seronok kan? Proudly sponsored by : http://ammarstreehouse.blogspot.com/ http://www.snuggbaby.com/ http://meistai.wordpress.com/ http://saleathoneybunch.blogspot.com/ http://coachandsuch.blogspot.com/ http://uminjrshoppe.blogspot.com/ Pn. Raudzah A

My 2nd Pregnancy Journey - 3rd Trimester

Momma dah masuk 36 weeks now. Huhu kalo ikut "kalender Damia" next week momma akan bersalin. So i guess its time to close the 3rd Trimester journey... Pergghhhh 3rd Trimester nih lagi lain & luar biasa from Damia's nyer time, hingga momma kuar air mata tahap sadis yg melampau. Saksi was Abah ler!! Sakit kan abang?! Hope sangat tak kene lagi for my next.. next.. next pregnancy. My 3rd Trimester (27-36 Weeks : Feb10 ~ Apr10) Smalam check-up doktor - Weight momma dah 67kg. Wallah..., before pregnant dulu berat momma berkat menyusu Damia 47kg. 1st Trimester 51kg - 2nd Trimester 58kg - 3rd Trimester 67kg. Naik 20kg tuh. Dulu time Damia naik 15kg jer, so uols boleh tau ler "adik D" nih cane kan? Ke momma yg bagai johan?? ahaksss... Kaki kejang agak kerap berlaku masuk jer Trimester 3 nih. Terbalik masa time Damia. Dalam tgh syok-syok tido pun bleh tetiba jer kaki & betis jadi kejang & momma tak bleh gerak. Kene kejutkan hubby or nenek untuk tolak jemari2

Giveway Contest B'day Blog Cik Fa

Tajuk Contest : Giveway Contest B'day Blog Cik Fa Tarikh Tutup: 26 Mar 2010 Anjuran: Cik Fa @ http://buxxszmania.blogspot.com/2010/03/giveway-contest-bday-blog-cik-fa.html Cabutan Bertuah : akan dibuat on 27hb Mar 2010 " Happy 1st bufday to Cik Fa blog. Semoga ceria2 selalu "

::Cabutan Bertuah Malia & Hubby MAC 2010::

Tajuk Contest : ::Cabutan Bertuah Malia & Hubby MAC 2010:: Tarikh Tutup: 31 Mar 2010 Anjuran: Malia & Hubby @ http://syafalia.blogspot.com/2010/03/cabutan-bertuah-malia-hubby-mac-2010.html Hadiah : Tunggu!! katanyer something yg menarik, tertarik & pasti teruja !!! wallahhhhh Semperna Anniversary Malia & Hubby yg ke-2thn akan tiba pada 8 MAC 2010 ni, Malia & Hubby dengan ini mengadakan Cabutan Bertuah utk kawan2 blogger yg mempunyai blognye yg tersendiri... Congrat to both of you yer Malia. Semoga berbahagia ke akhir hayat & dimurahkan rezeki !!

Contest: You & Me - Love Forever

Tajuk Contest : Contest You & Me - Love Forever Tarikh Tutup: 23 Mar 2010 Anjuran: Siti @ http://teratakibu.blogspot.com/2010/03/contest-you-me-love-forever.html Sempena ANNIVERSARY siti & papa yang KE-5 pada 26/3/2010 maka wujud ler contest u & me nih!! Congrat yer Siti. Semoga berbahagia ke akhir hayat!! * * * * Amacam romatik & loving tak gambr tuh??? ahaksss ...... Aksi ni after wedding reception kat umah momma. Sejak masuk pregnancy trimester ke-3 nih momma cepat emo la plak setiap kali teringat kat abah . Rindu ker momma?? Abang... Andai abang baca entry nih, Momma nk amik kesempatan memohon ampun & maaf atas segala salah & silap sepanjang perkenalan & perkahwinan kita... Halal kan segala makan & minum momma yer Terima kasih abang sbb menjadi kawan, suami & abah kepada anak-anak momma Terima kasih juga atas segala sokongan, kesabaran & kepercayaan abang kepada momma selama ni momma sayang abang!!! Doakan momma selamat m

" Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway"

Tajuk Contest : " Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway" Tarikh Tutup: 18 - 31 Mar 2010 Anjuran: CatlinaFly @ http://catlinaflybaby.blogspot.com/2010/03/catlinaflybaby-presents-nur-dayana.html Hadiah : Supprise but from Snuggbaby.com Kategori: B First skali nak wish HAPPY BUFDAY to E-EIN... dah satu tahun E-Ein today (18.3.2010). So mama E-ein rasa bermurah hati nak anjurkan give away ni, sebagai penghargaan buat pengunjung blog nya dan E-ein. So aksi "babywearing" mommaMia bersama Damia. .. * * * * * Nama anak : Damia Azlan Tarikh Lahir : 14 /8 / 2008

Mandi Wiladah

Semasa momma browse internet, momma jumpa byk pendapat tentang hukum mandi wiladah. Thus, momma nak sharing ler finding momma. Hope mommies2 dapat berkongsi pendapat. Ada 2 pendapat : Kebanyakannya beranggapan mereka mesti mandi dua kali selepas bersalin (mandi wiladah and mandi nifas). Mandi hanya sekali sahaja selepas kering darah nifas Moga jawapan ini dapat memberi penerangan yang lebih jelas kepada kita semua. Wallahu a’lam. ****** Wiladah (beranak) adalah antara perkara yang menyebabkan wajib mandi atau kita biasa sebut sebagai mengangkat hadas besar. Selain daripada wiladah, berjimak (bersetubuh), haid dan nifas adalah antara perkara yang diwajibkan mandi. Ada perbezaan antara wiladah dan nifas. Nifas ialah darah yang keluar daripada rahim wanita yang baru bersalin manakala wiladah pula ialah bagi wanita yang bersalin tanpa keluar darah nifas. Keadaan ini boleh berlaku. Mandi Wiladah adalah mandi janabah (mandi wajib) bagi perempuan yang melahirkan anak tanpa keluar

The Honeybunch Giveaway Best Birthday Ever

Tajuk Contest : The Honeybunch Giveaway Best Birthday Ever Tarikh Tutup: 15 Mar 2010 Anjuran: Hanz @ http://thehoneybunch.blogspot.com/2010/02/thehoneybunch-2010-giveaway-1-best.html Hadiah : vitamin kanak-kanak, supplement u ntuk kaum ibu, lampin kain moden (cloth diaper) , voucher sessi fotografi, baju 'inner' khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak-anak, voucher restoran, wet bag, laundry cleanser, body scrub dan lakaran potret Sponsor giveaway : http://saleathoneybunch.blogspot.com http://zizitots.blogspot.com http://kedaigambarkami.blogspot.com http://www.crazymomy.com/ http://myshakleestore.blogspot.com http://myhealthystore.blogspot.com http://www.adrinis.com *** *** *** Gambar dipertaruhkan Nama anak : Damia Azlan Tarikh Lahir : 14 /8 / 2008 Bila sambutan birthday : 14 / 8 / 2008 Kami buat kecik2 jer & close to family member terdekat jer kat rumah bonda di Gombak Setia. Selain Damia ada lagi yg turut diraikan. Kira 6 in 1 bufday celeb

Tip 'Meneran' Waktu Bersalin

Semasa blog hop utk set bersalin momma jumpa entry yg sangat menarik & pasti akan berguna di waktu bersalin from Blog Kak Engku . Ni bukan kak engku Raja Azura tuh tau tapi kak Engku bidan bersalin. - Gambar hiasan -  Momma speechless bila baby Damia berada dlm dakapan  momma selepas bersalin Meneran? Pasti yang terbayang di benak Ibu hamil adalah perjuangan hidup dan mati di bilik bersalin. Bagaimanapun meneran ketika proses melahirkan bayi tidaklah seseram yang digambarkan terutama jika ibu yang bersalin menguasai cara meneran yang baik dan betul.   Waktu Mula Meneran Sebaiknya dilakukan setelah pembukaan lengkap berlaku (10cm) iaitu ketika kepala janin sudahpun turun ke dasar pinggul. Ia ditandakan dengan anus (dubur) mula terbuka sewaktu kontraksi. Posisi Meneran Yang Tepat Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.Kedua tangan memeluk paha dengan cara melingkarkannya ke bawah paha. Meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring sama ada sebelah

My 2nd Pregnancy Journey - Tips memilih Set Bersalin

gambar ihsan www.bengkungmoden.com 1. Dapatkan Info Produk cuba cari atau dapatkan info produk (kalau boleh dapatkan info dari pelbagai jenama). Info ini boleh didapati dalam internet (web ataupun blog) ataupun boleh bertanya ngan tokey kedai ubat. Cuba kumpul info sebanyak mungkin. 2. Budgetnye berape? Nak murah boleh nak mahalpun boleh....kalau set yang murah selalunya brg didlmnye tak la byk sgt....tapi masih menepati rawatan selepas bersalin. Kalau yang mahal lak...paham-paham je la....semuanye complete....cthnye ade bengkung, tungku, gel peramping body dan macam-macam lagi la. Kalau anda dah set budget anda berape, jadi senanglah nak dijadikan panduan. Sebab ngan budget yang anda dah peruntukan serta info yang telah anda perolehi, ini mungkin dapat membantu dalam menentukan jenama mana yang hendak dibeli nanti....Haaa yang tu citer pasal bab budget... 3. Jenama Produk Adakah anda membeli sesuatu produk berdasarkan nama produk tersebut ataupun setelah meneliti i

My Pregnancy Journey - Hospital Checklist

Ahad ni momma dah masuk 35 minggu. Huhu, cepatnya. Harap adik masih bersabar yer nk jumpa momma & abah. Sayang adik! mmmuuaaahhss.  Kali nih momma takmo prepare bag hospital awal sbb masa Damia after momma start berkemas bag mlm hari, tup tup... esok dah kene g hospital. Hihih. Tu masa 37 minggu. Kira lesson learnt tuh. Momma akan kemas bag bila abah ada di rumah, tapi will not last minute. Lagipun ada lagi brg baby & momma yg masih blom dibeli,   so kira ada alasan ler. Ahaksss!! HOSPITAL CHECKLIST   1. Untuk Ibu:  >>> Pra-kelahiran: Kad lawatan Hospital I/C Guarantee Letter from Company H/P Buat santai : Buku / majalah / notebook Makanan ringan i.e buah kurma / biskut / milo 3 in 1 / air selusuh / air zam-zam >>> Pasca Kelahiran: Kain batik Sweater Selipar Stokin Peralatan Mandi i.e Tuala mandi, Berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, sabun mandi Baju Nursing yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusu