Monday, March 30, 2009

Homeschool Introduction & FAQ @SARAKIDS


Dear Mommies... Walaupun dah nak masul April, mommaMia thrilled sangat to share with you an update regarding to Homeschool Module 1: Introduction & FAQ at SaraKids, Shah Alam... Actually why mommaMia so interested to join the session is because :-
  1. teruja sangat tengok mamaFiza... how she manage to tandem nurse keempat-empat anaknye secara eksklusif DIRECT FEEDING (no EBM, no pumping)
  2. Homeschool empat-empat anaknyer... bukan sorang tuh. For her "ibu adalah guru terbaik utk anak-anak dan rumah adalah sekolah yang terbaik utk anak-anak belajar"... mommaMia suke dengan ayat nih. Tabit spring to mamaFiza!!
  3. mommaMia nak belajar bagaimana mommaMia - yang berkerja 8-5 nih can relate homeschool to Mia daily life
Thanks also to Farah a.k.a cause kalo tak kerana her blogpost dated 21 Feb 2009 about homeshcool, mommaMia tak tau ape itu homeschool.


Sunday 22nd March 2009 - Homeschool Module 1: Introduction & FAQ at SaraKids

Pukul 10 pagi, kami baru nak bertolak dari rumah, abislaaa... "kami" {Momma + Mia + Ayah} dah lambat... tapi mommaMia puas jugak sbb dapat masak sarapan utk ayah, nasi goreng Tom Yam... yum..yum... tambah lega sebab mamaFiza bagi green light for Mia to join the session. support direct feeding!! Sampai kat SaraKids 10.30 pagi & alhamdulillah tak start lagi.
FYI, we’re open for mother whom still breastfeed their baby to bring along their lil angel in our event/programme as we’re here to support direct feeding :) - mamafiza

Tak caya cuba tengok gambar bawah nih,
mommaMia buat ape tuh... nampak macam Mia tido jer kan...rahsia... :)
Our Speaker is Miss Fiza a.k.a mamaFiza from littlekittle.com. Mother yg superb, great mom, unique, creative person & very energetic plus extra bonus, she’s still young... Jeles u...

Anyway, banyak tips-tips dan tunjuk ajar yg diutarakan dan boleh diikuti. Antaranya paling utama :-
  1. Parents kene think creative to have FUN with your kids.
  2. Bagaimana utk positif kan perkara yang negatif supaya tak mempengaruhi anak2
  3. Bagaimana untuk mendidik anak menjadi ketua yg baik,penyayang dengan adik2
  4. Bagaimana untuk mendidik anak2 jika ada ramai anak yang berlainan umur.

1st - Parents kene think creative to have FUN with your kids. Caranya...
  • Parents perlu gain knowledge - so that setiap soalan anak2 dapat dijawap dengan mudah, ringkas , padat dan betul. Kalo ada yg kata tak cukup masa... sibuk ler... well tepuk dada tanya selera, tapi kene ingat your KIDS are growing! Tips mamaFiza, if we are in doubt, just ask "uncle google" at http://www.google.com.my/ InsyaAllah segala kemusykilan akan terjawap. Dgn cara nih secara tak langsung parents pun boleh mengeducatekan and mengupdatekan ilmu + skills.
  • 2nd - education not just on a paper. It’s indirect learning. mamaFiza believes that if we give fun and love to our children, education also will comes along. So, education anak-anak not just at school. Its anywhere! Bila bermain, memasak, mengemas, makan, tengok TV, go charity with family at orphanage, do shopping list and even shopping time!
  • Walaupun untuk parents yang bekerja 8-5 atau anak-anak yang bersekolah pagi-petang (bukan fully homeschool) still can have FUN together2 with family... remember be creative!
  • Peranan ayah - The King, Kid’s Hero and Decision Maker
    Peranan ibu-Queen of Kid’s Heart, The Manager, Home Organizer
    Leader of the week - Anak anda SUKA menjadi ketua
2nd - Bagaimana utk positif kan perkara yang negatif supaya tak mempengaruhi anak2
  • mamaFiza ingatkan to all parents that mesti ingat 2 perkara Hubby is always no 1... 2nd your kids... not your jobs or other activity. If anak menangis jangan marahkan dia or hulukan mereka dia dengan toys2. Menangislah cara how baby express their feelings, sleepy, lapar, nguk-nguk, or kembung perut. Just layan mereka dulu before kita buat kerja kita and explain kat dia kita ada kerja nak buat. Ingatlah! kids are smart... They have feeling... They understand...
  • Antara yang mommaMia and others momma akui pandang remeh ialah kata mamafiza, “bila phone ringing, tapi kita sdg bersama anak, biarkan saja phone ringing. The phone can wait for you. But your children growing” MasyaAllah... Kdg2 mommaMia akui sibuk layan phone call dr customers, friends and from office hingga kadang2 like telefon lebih utama berbanding anak2 yg ingin menepek manja, duduk di atas riba & rasa secure. Ya Allah berdisiplin sungguh kan. Remember, the children growing up. They will absorb anything, everything they saw, heard and touched. Anak2 umpama kain putih. Bagaimana kita warnakan & corakkan mereka bergantung kepada pendidikan masa keciknya & persekitarannya.
  • Antara perkara yg mommaMia cuba untuk berubah is now untuk pulang awal after tamat office hour (idak ler duk lelama sgt kat opis) + avoid to say words "SIBUK" or "TENGOKLAH" or "banyak KERJA" la. Yes kerja sampai bila pun tak akan abis. So kite kena gunakan masa yg ada sebaik2nya dengan bijak. Jgn sampai bila anak2 dah besar nanti mereka melakukan perkara yg sama seperti yg kita buat masa mereka kecil... " Tengokla nanti, saya sibuk lah...” eee mintak-mintak anak momma dijauhkan... ampun & maaf juga kpd mama & baba saya jika sebelum ini ada terlepas kata & menyusahkan sepanjang mama & baba menjaga & melayan keletah Damia di rumah - ampun ma, ba!
3rd - Bagaimana untuk mendidik anak2 jika ada ramai anak yang berlainan umur.
  • Untuk berjaya buat 3rd nih berbalik kepada item 1st di atas... Be Creative! Paling utama kita perlu terapkan & mendidik anak kita menjadi ketua yg baik, penyayang, rajin membantu & menjaga adik2nya.
  • Ajarkan yang sulung cara-cara berdoa, merecycle, berkawan, membasuh tangan before pegang food so that he/she can teach pula kat adik2 dia.

Nampak semua FUN kan... Uih kalo nak sambung memang tak abis, you all kene join the session.
Trust me! just get to know first, later you decide! Also yg best about the session is dapat meet & gather2 with all BF mommies.
Thanks a lot mommies... Nice meeting you all!!

To read more review from mommies yang attend, jenguk ler kat:

missfarahnmamafiza.png
Thank you so much to Farah and MamaFiza!

2thumbs up!!


2 comments:

Ummi Salsabila [Reply to comment]

wa..bestla momma mia nyer review.sgt2 padat.2 thumbs up to u pulak! u r the best mom for mia.gambate momma mia! muahhh..

Momma Mia [Reply to comment]

2day mommaMia applied to ask Q dgn Uncle google what is "Gambate"... and the answer is Means 'Good luck! / Keep it up' in Japanese...
Thanks UmmiSalsalbila... new word for today!

Related Posts with Thumbnails