3

Khamis 140808 - Seperti biasa jam 4.00am Alin akan terjaga dr tido & menunaikan hajat kecik, nature call… rutin org mengandung. Sesudah itu Alin tanye baby nak posa tak ari nih?? heheh… tapi… baby dlm perut tak bagi respond. Tido agaknyer baby nih. Semasa nak baring semula kat katil tetiba perut ni terasa mc mencucuk2 sket sbelah kiri. Without syak2 pape alin terus layan bantal yg dah memanggil2 tido.


Tepat 5.30am, Alin terjaga lagi kali nih bukan ler nk menunaikan hajat kecik sgt2, kira bleh tahan ler sbb mama ade dlm bilik air. 5.45am, mama tak kluar2 lagi, Alin makin tak tahan dah nih… rasa macam nak kuar dah ni… tapi rasa macam ok kot sbb biasa sket jer air yg kluar. Al-kisah kluar gak ler air tuh… sket jer… aaarrgh. Tetiba, rasa nak kluar lagi…dan lagi… dan lagi… hah udah… berlari-lari ler Alin ke toilet bilik blakang… Ya Allah, ngape byk sgt air yg kluar… musykil2… pastu macam ade tanda “coklat2 sket” kat sluar… Ermm terdetik gak kat hati nih, air ketuban ke ????? tapi tak mungkin… due lambat lagi. Patut 070908… Ada 3 minggu lagi. Then Alin pun bersih2 ler ape yg patut.


Kluar dari toilet Alin bergegas la bertanye kat mama yg masih dlm toilet. Tanpa malu siap tunjuk sluar kat mama lagi… heheheh. (Fyi, selama sangat2 akhir bulan mengandung nih mama & baba ler yg teman Alin kat umah, skali skala ade gak Irfan & Amir anak buah kecayangan meneman skali). Mama dengan coolnyer menjawap iyer ler tu. Alin pun dgn cool juga sambung baring kat katil semula, sementara mama amik air sembahyang. Tiba-tiba…. alamak rasa macam nak “berak”… Alin pun cakap dgn mama. Terus mama panik… “Udah, ko nih macam mama nih, bersalin awal tuh… gie mandi cepat” kata mama. Terus mama kejutkan baba. Then kejutkan anak2 buah yg kebetulan ade kat umah. Punyer la payah nak kezutkan anak buah aku yg sorg nih… sape lagi Amir ler… abangnyer irfan ok jer & faham yg ucu dia kene g spital.


Tepat 6.30am, kami gerak kluar umah sambil angkut si Amir nih yg tak nak pakai baju… (Amir nih mat semat, baju dia yg kene pilih. Kalo tak berkenan kat mata dia, tak mau dia pakai). Pagi2 kat area Hicom nih memang terkenal dgn traffic jam nyer sbb traffic light depan F&N tuh… Setiap 5 minit Alin akan rasa sakit. Nasib baik ler malam smalam dah kemas bag baju utk berjaga2. Ghupa2nyer esoknyer nak pakai… On time sungguh! Macam tau2 jer anak mama nih… Bijak2!!


Dalam 7.05am, kami sampai di Darul Ehsan Medical Centre (DEMC)kat seksyen 9. Kami masuk dgn coolnyer & recept suh g terus tingkat 3. Lif kat DEMC nih memang la slow bebenor… akhirnye sampai gak kat tingkat 3. Lengang jer… macam takde orang… Nasib baik jumpa sorng akak nurse nih.


7.20am, Nurse suh masuk bilik menunggu & baring. Then dia ikat satu alat kat perut… utk ape tak ku tau la plak… Then tetiba dengar bunyi macam org main drum… Dum…dum..dum.. Eh tak kan perut bunyi macam tuh lak…. hehehe ghupanye tu alat mengesan contraction or sakit nak bersalin. Ya, Allah setiap 5 minit Alin rasa macam nak guling2 rasanyer… sbb rasa sakit.


7.45am, Nurse jenguk… akhirnyer. Then dia check la alat tu. Dia compem that contraction Alin memang dah kerap every 5 minit. Then dia check bawah… aduih sakit laaa… Dia bgtau dah buka 4-5 cm… Mak aih terkezut siot…macam cepat la plak. Biasa org baru buka 2cm. Alin siap bawa notebook lagi, takut menunggu lama nak bersalin… kui kui kui…


8.00am, Alin di transferkan ke labour room. Alamak takutnyer… Alan masih otw back dr Bkt Mertajam, Penang… dalam bas agaknyer tuh… Mama lak kat luar temankan Amir & Irfan. Skali lagi dalam labour room alin dipakaikan alat yg bunyi dia macam drum tuh… Nurse pun ade bg suh sedut gas kalo rasa sakit. Lagi satu nurse bagi tip kata kalo sakit tarik nafas & hembus dgn mulut… (baik akak nurse nih, sabao jer dia melayan kerenah sakitku nih…) Ya Allah, Tuhan saja yg tahu betapa takut & berdebarnyer hati nih… Sakit tuh tak yah nak kata… tak leh nk digambarkan cuma kalo korang nak tau jugak cuba korang tahan kalo rasa nk “berak” jgn kasi keluar…

Abang, ampun sgala salah silap ek.. luv u!


8.30am, Nurse check and seluk tangan lagi. Sakit tuh…. arrghhh. Kompem dah bukak 10cm. Ya Allah lagi la Alin terkezut… cepatnyer. Doktor tak sampai2 lagi…


8.40am, Doktor sampai gak. Dr. Fairuz namanyer. Memang dah biasa check-up dgn dia. Doktor check2 & bgtau bila rasa nk berak, teran & push. Caranye tangan pegang pergelangan kaki, badan dinaik kan ke depan & dagu bawa ke dada. Ya Allah, selamatkanlah aku dan anakku, Amin!!! Mudahkan lah segalanye Ya Allah…


8.52am, Alin selamat melahirkan baby gal selepas 4-5 kali meneran. Doktor kata baby kene vaccum sbb kepala dia dah senget sket masa nak lahir. Tuhan sahaja yg tau macam mane perasaan nih… speechless!! Baby ku diselaputi keputihan (doktor kate tu ler lemak2 dalam perut menyelaputi baby dlm perut)… ooooo…. Lawanyer anak mama… Alhamdulillah syukur ke hadratmu Ya Allah, kerana mempermudahkan & selamat segalanya.

Baby Damia tau mama sorang2 tuh baby cepat2 nak kluar kan??? Terima kasih sayang… Semoga Damia membesar dgn sihat, ceria & jadi anak yang solehah… Amin!! Dengar kata mama & ayah tau!

Damia - Buah hati Mama & Ayah

Next
Newer Post
Previous
This is the last post.

Post a Comment

Ummi Salsabila said... March 30, 2009 at 2:06 PM

comeinyer damia..ok x bersalin kat DEMC,kak?sj survey..for 2nd one nnt..hehe

Momma Mia said... March 30, 2009 at 5:45 PM

Bersalin DEMC ok cume DEMC bukan hospital rakan bayi. As advice by Farah, walaupun g swasta kite still bleh request room-in dgn baby utk start breasfeeding. cuba la, nnti update ek. Salsabila nk dapat adik dah ke? :)

Ummi Salsabila said... April 1, 2009 at 3:14 PM

Eh xdela kak..belum lg..sj jer tanya.hehe.btul jugak advice kak farah tu.if x prob susu xkua n prob nipple confusion cam aufa dulu..

 
Top