5
 sumber google

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  • Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  • Barangsiapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang; dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
  • Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.
  • Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan.
Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium". Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."
  • Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? "
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."



Post a Comment

nurulazham said... March 9, 2011 at 8:19 PM

momma...mohon share ye.. :)
terharunya membacanya... :)

BIONIC WOMEN said... March 9, 2011 at 9:57 PM

Ya Allah, sangat indah nikmatnya menjaga amanah Allah ni kan..
Semoga kita sentiasa mendapat ganjarannya..

Eily memang suka cium Dhiya, suka bau kulit dia dari dia baby sampai skang, sampai dia plak naik rimas

transformed housewife said... March 9, 2011 at 9:58 PM

salam Alin,
lama tak singgah sini. thanks for the article.

AshAnas said... March 10, 2011 at 9:12 AM

mudah kan kita nak kutip pahala... mudah juga nk terpalit dosa... moga Allah melindungi kita...

Ummi Salsabila said... March 10, 2011 at 8:56 PM

thanks for sharing sis.suka entry ni.sayu pun ada.hope inilah jln terbaik utk mereka dan odah....

 
Top