2
Salam kecerian semua...

Huhu puasa baru 5 hari dah bercerita tentang balik kampung!! Setiap apa yang kita lakukan, persediaan awal amat ler penting sebab yang kita nak nak bawa ni umpama "EMAS" mahupun "MUTIARA", harta yang sangat bernilai buat simanja kita.. apa lagi kalo bukan Express Breast Milk (EBM).

Since ada yang bertanya, jom kita buat ulangkaji & senarai semak yer. Supaya anda tidak panik mahupun stress bila nak berhadapan dengannnya nanti... Tak pasal-pasal susu drop. 


Buat yang akan travel balik kampung dlm 3-5 hari boleh cuba cara di entry ni...

Boleh juga cuba tips di entry ni untuk cara packing EBM. Juga boleh gunakan tip lesson learnt...


Buat yang travel dengan kapal terbang juga no worries... InsyaAllah anda boleh beraya sambil buat EBM tanpa perlu risau bagaimana nak travel dengan EBM beku...

Huhu semua perkongsian dia atas tu masa baby tiada dengan kita... so since masa raya baby akan 24-7 dengan kita, maka utamakan Direct Feed. Selebihnya anda pump jika anda rasa stok anda dah tak cukup bila naik kerja nanti... Bagi baby yang hanya menyusu sbelah jer, amik peluang buat tendum pumping, senang-senang anda dapat buat stok. Trust me!! Moral of the story, jangan ponteng mengepam walaupun kita beraya/bercuti...

Semoga setiap apa yang anda lakukan akan dipermudahkan.. happy breastfeeding!! Tak faham bleh tanya la ek... Sesama kita sharing & caring!!!

Post a Comment

Ummi M.I.M said... August 5, 2011 at 3:08 PM

ikotkan memang tak sabo nak balik raya nih.. hehehehe

tapi rasanya ummi takder nak risau pasal nak travel dengan EBM. Sebab direct bf terus jer dengan Mek Bambam tu. Kalau ada nak perah pun.. untuk guna time-time kena tinggal dia dengan bibik kejap la kot.. hehehe

Liza said... August 5, 2011 at 4:54 PM

Dulu selalu direct BF je dgn Adam sampai lenguh sebab 24 ja meriba dia.. Huhu..

 
Top