12
Momma dah masuk 36 weeks now. Huhu kalo ikut "kalender Damia" next week momma akan bersalin. So i guess its time to close the 3rd Trimester journey... Pergghhhh 3rd Trimester nih lagi lain & luar biasa from Damia's nyer time, hingga momma kuar air mata tahap sadis yg melampau. Saksi was Abah ler!! Sakit kan abang?! Hope sangat tak kene lagi for my next.. next.. next pregnancy.

My 3rd Trimester (27-36 Weeks : Feb10 ~ Apr10)

  • Smalam check-up doktor - Weight momma dah 67kg. Wallah..., before pregnant dulu berat momma berkat menyusu Damia 47kg. 1st Trimester 51kg - 2nd Trimester 58kg - 3rd Trimester 67kg. Naik 20kg tuh. Dulu time Damia naik 15kg jer, so uols boleh tau ler "adik D" nih cane kan? Ke momma yg bagai johan?? ahaksss...
  • Kaki kejang agak kerap berlaku masuk jer Trimester 3 nih. Terbalik masa time Damia. Dalam tgh syok-syok tido pun bleh tetiba jer kaki & betis jadi kejang & momma tak bleh gerak. Kene kejutkan hubby or nenek untuk tolak jemari2 kaki nih baru ok. Alhamdulillah towards end of Trimester 3 nih jarang sket berlaku.
  • Masalah pedih ulu hati towards end of Trimester 3 nih agak teruk hingga terasa asid dlm perut naik sampai kuar kat hidung & mulut. Macam kalo kite minum air gas & biler sedawa dia kluar. Tapi momma punyer terasa asid panas yg kluar hingga rasa pedih di dada, tak selesa yg amat.
  • Pertengahan Trimester 3 nih momma kene Kencing Kotor or a.k.a Discharge/Keputihan. Pengalaman nih yg nightmare buat momma. Dulu masa Damia tak kene. Orang kata its normal during pregnancy kene tapi bg momma its not normal. now its been more than 3 weeks but keputihan tuh still ada. on-off. Mula2 kene agak gatal kat bawah tuh then amik treatment for 7 days. Ubat nyer spt gambar 1 kat bawah tuh. MasyaAllah, Tuhan shj yg tahu betapa pedih nya ubat tuh biler letak. Guling2 momma menahan sakit u. Its like cream yg kene sumbat kat bhgn vaginal kite. Its not easy to put. Maybe sebab tuh mommanya tak baik2. Next check-up bgtau doktor yg keputihan tuh dah tak gatal but momma rasa macam ada luka & pedih kat area bawah tuh. Then doktor bg ubat gambar no-2 & 3 tuh. Its 1 day treatment & kene masuk kan dlm vaginal betul2. Ya Allah yg nih lagi sakit tahap "gaban giler" (kan dah guna perkataan bombastik, so pepaham jer camner sakitnya). Ubat no 2 tuh buat momma alami kesakitan yg melampau sampai nangis teresak2nya.... Sakit giler daaaaa. Ubat no3 tuh just buat sapu luaran jer so tak sakit sgt. So after 2 weeks, semalam momma ngadu lagi kat doktor masalah keputihan tuh masih ada (warna kuning) w/pun tak gatal. Stress sgt ke momma ni or ada kaitan dengan kencing manis ketika hamil ke?? Blood test patut buat smalam terpaksa di tunda sbb momma terlupa nak puasa. Sok lusa kene g amik darah utk test. So, doktor suh lagi amik 7 days treatment macam mula2 & doktor suh dtg klinik hari2 suh nurse tolong masukkan ubat tuh. Ya Allah, pedih lagi !!!! Smalam pagi nurse tolong tapi ptg momma tak dan nak lari so blajar sungguh2 dgn adik nurse tuh cane nk buat. Mlmnya momma try & SUCCESS!! tapi yaAllah guling2 lagi atas katil kesakitan u. Sib baik dak comel Damia tuh ada teman kan saat sakit guling2 atas katil tuh... so luahan prasan pun terjadi antara kami berdua... "momma sakit la kakak" kerut2 muka dak Damia tuh ikut merasai apa yg momma rasa... Doakan ler masalah nih cepat sembuh before kelahiran anak momma. Momma takut berjangkit kat baby plak nnti. Ya Allah, jauhkan la, Amin!!

  • Masalah lelain tuh cam normal la i.e masalah susah tido, sakit bhgn bawah abdomen biler nak bangun, bengkak kaki, kerap kencing & sakit blakang

Next week check-up, 30.3.2010 - Doktor suh terus g tingkat 2... pergghhh tuh dah dekat2 bahagian labour room tuh. Doktor nak suh buat CTG. Kalo ok nak suh bersalin. Ishhhh mintak2 jangan di induce, sbb org kata sakit. If not pun mungkin dorang pecahkan air ketuban. tuh sama jer ke macam induce??? sesape ade experience sharing sket.


Post a Comment

firahadifa said... March 24, 2010 at 8:45 AM

owh.. sakitnya kencing kotor , btw ade ubah gak untuk sakit luluhati for pregnancy mom, Gyne kite bagi dulu , makan sekali jer da ok..

Mama_Aqish said... March 24, 2010 at 8:53 AM

banyak dugaan & cabaran masa mengandung ni kan...kena banyak bersabar k...banyakkan makan buah2an k

Ummi Salsabila said... March 24, 2010 at 9:54 AM

kite pun kn gak pedih ulu hati tu.doc trgkan sama cmtu.sbb asid naik.doc suh tido naikkan bantal.n mkn ubt b4 tido.

ish,akak..tkut nseramnye bc about skt kncing kotor tu.ekceli,1st time thu psl ni..sian akak.smg akak cpt sembuh.siannye..thn skt smpi nangis2...:(

Siti said... March 24, 2010 at 10:18 AM

Waa..tak lama lagi la yer..mesti taak sabar kan..
kena kencing kotor yer..bykkan minum air k..bahye gak ni tuk baby..apepun siti doakan semoga semuanya selamat.

CRAZYBEAUTIFUL88 said... March 24, 2010 at 1:03 PM

tahniah, coz bakal dapat baby

Momma Mia said... March 24, 2010 at 3:11 PM

Afidah Arif >> sakit dek non. jgn ler sesapa kene. Utk pedih ulu hati tuh momma terpaksa elak makan benda2 pedas...

Momma Mia said... March 24, 2010 at 3:12 PM

MamaAqish >> Thanks dear. Ya tu la kata2 perangsang en hubby ku setiap kali ku mengadu. :)

Momma Mia said... March 24, 2010 at 3:15 PM

US >> Jgn ler kene US. Kene byk minum air. kt nih biler dah buat keje slalu terlupa nk minum air byk, tu one of the reason yg kene kot.

Momma Mia said... March 24, 2010 at 3:16 PM

Siti >> Tak sabar tuh ada tp takut & berdebar2 pun ada... cane ler nnti. Mekaseh doakan yer. Amin!!

Momma Mia said... March 24, 2010 at 3:19 PM

crazybeautiful88 >> thanks dear. salam perkenalan yer! wah sronok anak dah besar2 ek.

h4ni3 said... March 24, 2010 at 5:11 PM

3rd trimester paling tak larat kan..
dgn perut yg besar.. pedih ulu hati.. prone to get infection lagi.. dugaan tul
papepun.. semoga alin selamat menempuh segalanya k :)

Momma Mia said... March 25, 2010 at 4:49 PM

Hanie >> Thanks hanie. InsyaAllah berkat doa uols sume.

 
Top