13
Ahad ni momma dah masuk 35 minggu. Huhu.. cepatnya. Harap adik masih bersabar yer nk jumpa momma & abah. Sayang adik!! mmmuuaaahhss. Kali nih momma takmo prepare bag hospital awal sbb masa Damia after momma start berkemas bag mlm hari, tup tup... esok dah kene g hospital. Tu masa 37 minggu. Kira lesson learnt tuh. Momma akan kemas bag bila abah ada di rumah, tapi will not last minute. Lagipun ada lagi brg baby & momma yg masih blom dibeli... so kira ada alasan ler. Ahaksss!!


HOSPITAL CHECKLIST
1. Untuk Ibu:
>>> Pra-kelahiran:
  • Kad lawatan Hospital
  • I/C
  • Guarantee Letter from Company
  • H/P
  • Buat santai : Buku / majalah / notebook
  • Makanan ringan i.e buah kurma / biskut / milo 3 in 1 / air selusuh / air zam-zam
>>> Pasca Kelahiran:
  • Kain batik
  • Sweater
  • Selipar
  • Stokin
  • Peralatan Mandi i.e Tuala mandi, Berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, sabun mandi
  • Baju Nursing yang akan digunakan untuk pulang (pilih yang longgar dan butang di depan agar mudah untuk menyusukan bayi) + tudung sarung yg sesuai
  • Pakaian dalam i.e nursing bra / disposable panty
  • Maternity pad
  • Breast Pad
  • Bag Plastik
  • Sikat / bedak
  • Breast Pump + botol storage (** yg ni tak sure lg. ada sesiapa yg start pump ke masa di hospital?)
  • Bengkung

2. Untuk Bayi:
  • Baby Diapers + Cloth Diaper (ni 1st time nk cuba)
  • Baju lengan Panjang + Sluar panjang
  • Baju Lengan pendek + Sluar
  • Romper
  • Sarung tangan & stokin
  • Barut
  • Topi
  • Baby Wipes
  • Tuala kecik
  • Minyak Telon
  • Selimut/Bedung

3. Untuk Abah:
  • Kamera
  • Kamera Bateri Charger
  • Pakaian i.e T-Shirt, sluar, kain pelikat, Selipar
  • Makanan ringan
  • Buku atau majalah sebagai bahan bacaan saat istirehat.

Post a Comment

Sidratul Muntaha said... March 11, 2010 at 4:08 PM

samlah kita
ahad ni genap 35 minggu
hmmm..
just crossfinger if manage to get normal labor rather than c sect
sebab>?
bp tinggi n this pregnanacy tak smpai 2 tahun pas abang dia..
so..
doc bg 6 hours jer kat labor then proceed c sect or c sect once bp naik mendadak.

nadnye said... March 11, 2010 at 9:54 PM

dah nak beranak dah yea...
rasanya bawak jea BP,in case apa2 hal bole jea pump, walaupun susu takde

Ummi Salsabila said... March 12, 2010 at 8:42 AM

akak dah dkt dah ni..hehe.
kite byk lg xshopping kak.

baguslah list pi hospital.kite nyer xde yg for abah tuh.kn tmbh ni.kihkih.take care.:)

Mama_Aqish said... March 12, 2010 at 9:40 AM

wah good info ni...sharing is cring...kalo kiter dah ptregnan leh jadikan sumber rujukan ni

Momma Mia said... March 12, 2010 at 4:34 PM

ida rahayu >> InsyaAllah. Semoga kt be-2 dapat bersalin normal. Amin!!

Salam Perkenalan!

Momma Mia said... March 12, 2010 at 4:35 PM

Nadnye >> huhu thanks Nad. tulah masuk gak dlm list. setiap waktu tuh emas kan utk buat stok. hehe.. nak berguru dgn nad nih.

Momma Mia said... March 12, 2010 at 4:36 PM

Raudhah @ US >> hihi cam sama jer. kt pun tak abis shoping lg sbb duk uruskan umah jer. minggu nih kene pulun. u too take care tau!!

Momma Mia said... March 12, 2010 at 4:37 PM

Mama Miya >> Amin! Thanks dear for the doa. Need that!! lagi nk dekat nih macam berdebar2 la plak!

Momma Mia said... March 12, 2010 at 4:38 PM

Mama Aqish >> ayuh la buat baby tahun 2010 nih. sempat lagi. hihihi

bionic women said... March 12, 2010 at 6:43 PM

wahhh...gud luck.Bersalin kat hos maner nih?Dulu masa nak lahirkan Dhiya mcm2 jugak bawak dalam beg..last2 masa checkin hospital, dia ada sedia towel, towel muka, toiletries, baju baby, socks for mom n baby, selimut baby...napelah x pernah check package dulu.penat jer bawak.huhu.tapi xper..itukan namanya preparation...hehe

Momma Mia said... March 17, 2010 at 11:28 AM

Mama Dhiya @ Bionic women >> Hiihi takpe biar berlebih dr takde langsung kan? InsyaAllah bersalin kat DEMC. Thanks dear!!

atie @ ejay said... November 24, 2010 at 4:58 PM

alin,bleh atie copy en3 nih?

 
Top