11
Perjalanan DIDIK SOLAT to my adorable daughter... 
Damia


Bermula semasa usia 1 tahun 3 bulan - Damia dah pandai buat aksi baca doa & say Amin! Everytime lepas momma solat Damia akan duduk and buat akis baca doa... Priceless!!


Kemudian apabila berusia 1 Tahun 5 bulan - Everytime momma nak solat, Damia pasti mahu ikut skali especially waktu nak bentangkan sejadah. There must be extra sejadah just for her. Walaupun, tumpuan nyer hanya sementara, its a good start for her kan? Semoga Sayang rajin solat & rajin doakan momma & abah tau!!

Kalo masa 1 Tahun 5 bulan Damia ikut solat gitu jer waktu bentangkan sejadah, terus bersujud. Kali ni masa 1 Tahun 7 bulan, Damia dah pandai tiru aksi-aksi solat yg betul. Thanks to Papa Helmi for lovely tudung ala2 telekung from Mekah. Uols tengok ler sendiri.

  1. Mula2 bersiap bermini telekung & masuk ke bilik nenek utk solat berjemaah.
  2. Berdiri tegak betul lurus
  3. Takbiratul ihram
  4. Pastu lari-lari. Haha jgn tiru aksi nih. Damia dah hilang fokus & start lari-lari keliling atuk & nenek. Susah dah nak rakamkan gambarnya bermini telekung. Mesti Damia akan cabut bukak tudung tuh...



Yang most touching my heart bila Damia masuk usia 1 tahun 8 bulan -  Masa  tu momma berpantang anak ke-2. Damia dah berminat untuk bersolat jemaah with atuk and nenek. Tengok ler uols... terusik hati momma sayang...  


Kejadian pada ISNIN - 17.5.2010 @ Solat Maghrib
Ada ke atuk bagi Damia pakai kopiah. Momma masa nih tengah menyusukan lil Dzakirah. Abis menyusu momma pun zasss mulakan aksi paparazi...  susah nak tangkap gambar dak Damia ni. Asyik lari ke hulur, ke hilir jer.. laju pula tu... She really solat, buat takbir, rukuk, sujud, duduk antara 2 sujud. Tapi tengah-tengah solat tu boleh garu-garu pulak... klakor pun ada. Momma cuba tahan gelak so that Damia boleh fokus bersolat...

Esoknya SELASA - 18.5.2010 @ Solat Maghrib
Masuk jer Maghrib, momma dah carikan telekung kecik yang Uncle Razi bagi untuk Damia. So kali nih no kopiah yer atuk...  Hari nih lagi susah nak snap piccas Damia bersolat. Start jer solat dah lari gie kat TV layan citer UP...


Esoknya lagi, RABU - 19.5.2010 @ Solat Subuh
Alhamdulillah pagi nih Damia bangun awal. Nampak atuk bersiap nak solat, Damia pun mintak tudung kecik dia nak solat skali. 

 Tengok la aksi berdiri tegak and sujud Damia...


Selesai solat, bukak tudung dan lipat yer. Pastu salam atuk and KISS skali. Then gie kat nenek pula, salam, KISS and hug.


Alhamdulillah, skarang Damia dah ada telekung sendiri. Walaupun kejap jer dia akan pakai, tapi its a good startkan? 14hb Aug ni Damia akan masuk 2 tahun. Semoga anak momma rajin solat yer sayang. Rajin-rajin juga doakan Momma, abah, adik Dzakirah, atuk, nenek, tok mak and tok abah sihat selalu dan dimurahkan rezeki.

Bagaimana Didik Solat anak anda??... mari berkongsi dan sambil-sambil boleh join Didik Solat - Muslimcomel Giveaway. Due 15 Aug 2010 

Post a Comment

qasehadam @ nurul said... August 6, 2010 at 8:19 AM

qaseh pung suke pakai songkok or kopiah.paling dia suke klao letak songkok abah dia kat kepala org lain.pastu kalo org dtg umah mesti nk menayang songkok tu saje je ambik songkok abah pastu pakai hik2

nieda said... August 6, 2010 at 8:28 AM

bagus damia..kecil2 didik cara solat..dah besar nanti, insyaallah segala perintah agama akan dituruti..Amin

mekchu said... August 6, 2010 at 11:30 AM

setelah diteliti, di amati betul2... mekchu ingat dah.. alin kan.. kelas mana tak ingat..

wahh... bertemu kita kat sini.. suka tgk stok susu ko.. teruskan usaha.. go go go...

BIONIC WOMEN said... August 6, 2010 at 12:41 PM

alhamdulillah..sukanya tengok damia solat...semoga trus jadi anak solehah...aminnn

Zaidah said... August 6, 2010 at 3:18 PM

alhamdulillah....dari kecik kena didik...nabil pun suka ikut ayahnyer solat...

gewecun said... August 6, 2010 at 5:52 PM

sejuknye hati tengok anak u solat..

allhamdullilah ...

sall said... August 7, 2010 at 12:53 AM

Alalalala.....comeinye damia. Dah besar nnti jadi anak misali ye. Insya allah. Ni ada Tag tu mu http://littlecolourshop.blogspot.com/2010/08/cabutan-bertuah-5-hari.html

Masrina binti Alim said... August 7, 2010 at 5:01 PM

Bagusnya Mia..dah tunjuk minat nak solat..moga besar sok2..rajin solat yer..
anak kite pon same,time baba dia sujud,dia pi amik kopiah n pakai kt kepala sdiri..nakal tol!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... August 7, 2010 at 9:11 PM

amana pun dah tunjuk minat solat..
kena belikan kain sembahyangla macam ne

Wansteddy Tales said... August 9, 2010 at 9:51 AM

alamak cute3 je muncong cik damia ni geram nengoknya ><

ann @ hatiberbunga said... August 10, 2010 at 10:05 AM

huhu.. comelnya damia ngan tudung n telekung baru tu..!

 
Top