22

Merujuk kepada surat di atas...

1stly, syukur alhamdulillah sebab pihak TNB mengeluarkan notis dan memaklumkan awal tentang gangguan bekalan elektrik yang akan berlaku pada 4 Aug 2010, Rabu. Bayangkan kalo mereka tak keluarkan notis... macam mana dengan EBM momma agaknya??? Tak dapat momma bayangkan...

2ndly, nak mintak pendapat kengkawan yang pernah mengalami situasi ni. Macam mana nak buat ek?? Momma pernah baca kalo pintu freezer kita tak bukak, insyaAllah susu tak akan cair. Tapi untuk berapa lama?? 1 hari?? Tapi kalo 4 jam mungkin ok kot.   Bagaimana kalo lebih 4 jam??? Sebab masa anggaran gangguan 10am - 7pm, 9 jam tuh!! Tolong!!!! tolong !!!! Perlu ker transfer ke bekas cooler? Masa bila nak transfer? Bila masa kene check freezer untuk pastikan EBM tak cair....

Ya Allah ni la masalah yang paling ditakuti bila meninggalkan rumahku syurgaku tuh... Tapi skrang dah tau akan ada gangguan cuma cam panik gak la macam mana nak buat?
Pendapat dan nasihat kengkawan semua amat ler dihargai dan momma ucapkan jutaan terima kasih.

- My lovely freezer. Ni bukan gambar yg latest, skarang semua laci tuh dah penuh -

Ya Allah selamatkan lah stok EBM lil Dzakirah. Semoga engkau murahkan rezeki anak-anak ku. Amin!!

Post a Comment

nieda said... August 2, 2010 at 8:48 AM

em, tak expert sangat..mungkin url ni boleh bantu..dari blog sarakids pengalaman dia masa black out..
http://www.sarakids.com/blog/?p=476

BIONIC WOMEN said... August 2, 2010 at 9:21 AM

alamak...x berani nak bagi suggestion ler momma..eily x pernah pam pun dulu..x kerjakan..bagi direct kat Dhiya. Camner ek kalau menda camni jadi..nak tahu ugek, sebagai pengetahuan mane tau pasni, kena wat stock ebm..hehe

Intan Azmira said... August 2, 2010 at 9:49 AM

kalau ikut pada pengalaman, 2door 4-5jam xde cair langsung TAPI jangan sesekali bukak pintu dia sehingga letrik idop semula

kalau DF, 1-2hari mmg susu xkan cair langsung TAPI sama gak jangan sesekali bukak pintu dia

susu ni kalau cair dalam 30% still boleh bekukan semula..tapi kalau dah cair lebih 50% sila gunakan dalam masa 24jam..

aritu intan buang lebih kurang 30 x 8oz jugak sbb balik kg, peti suis umah terbakar..susu yg dalam bungkusan x cair langsung tp yg ada dipermukaan atas, cair la jugak even lom 100% cair...tu yg dalam 2door..yg dalam DF langsung x cair

Zaidah said... August 2, 2010 at 11:12 AM

better jangan bukak pintu...klu kat tempat zai biasanyer bekalan elektrik tak adepun kurang daripada jangkaan...

AshAnas said... August 2, 2010 at 11:29 AM

ada terbaca ttg ni kt dlm blog lin... kak nurul pesan kt dia jgn buka pintu freezer langsung2...

mariaariffbaby.com said... August 2, 2010 at 12:05 PM

huhuhuhuhu..
harap semua bekalan susu tuh dapat diselamatkan..
sayang kan..if semua tak dapat diselamatkan..

MOMMY NADIA said... August 2, 2010 at 12:57 PM

kena buat claim kat TNB ni kalau ebm rosak..heheheh ;)

Dayah said... August 2, 2010 at 10:20 PM

make sure buat ais byk2 letak...saya baru je kena last Sat..tapi 2jam w/o notice..mmg tak bukak DF tu..alhamdulillah tak cair sbb 2 jam je..

kakyong said... August 3, 2010 at 1:51 AM

huhhh.. banyak tu...
kakyong xde pengalaman dgn ebm ni...
hopefully tiada kerosakan yg melampau...

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:08 AM

@nieda - Thanks Nieda for link to blog Farah.. 12 jam tuh. takutnya...

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:09 AM

@BIONIC WOMEN - Takpe Eily. InsyaAllah nnti alin compile pasal pengalaman org lain yg having the same problem.

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:11 AM

@Intan Azmira - Mekaceh Intan... lega sket ada info cam nih...

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:12 AM

@Zaidah - Thanks Zaidah. Tapi bila masa perlu kita check kalo2 ia cair ke... ke kompem tak cair kalo tak bukak dlm 1 hari??? musykilll

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:13 AM

@AshAnas - Thanks Shira... dah terjah blog lin... harap2 tak lama gangguan elektrik tuh

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:14 AM

@MOMMY NADIA - boleh ke TNB ganti dengan fresh EBM jugak??? ahaksss

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:15 AM

@Dayah - ishhh suspen nyer Dayah. Hopefully gangguan tak lama... tp kene pk plan B kan in case berlarutan sampai ke mlm

Momma Mia said... August 3, 2010 at 9:16 AM

@kakyong - terima kasih kak yong. Harap2 begitu la kak Yong. Kene redha la kot kalo itu sudah tersurat bukan rezeki Dzakirah. Tapi b.manapun me nk berusaha menyelamatkan semua EBM tuh. At least me dah berusaha kan Kak Yong??

suria said... August 3, 2010 at 9:38 AM

wow..macam kilang! :) I've never been able to pump that much..terrer betul you

awein said... August 3, 2010 at 3:16 PM

salam nk tanya mommamia freezer tu brand apa? senang namok pintu dia buka mcm tu jer

Momma Mia said... August 5, 2010 at 7:16 AM

@ suria - wakaka macam kilang ke?? 1st time org ckp cam tuh.

Momma Mia said... August 5, 2010 at 7:17 AM

@ Awein - freezer tu Brand Elba. A'ahh memang senang sket.

 
Top