7
As salam semua.. salam kecerian...

Hari nih mari kita berkongsi perihal penyusuan ibu-ibu yang hebat ni dalam menjayakan misi penyusuan mereka... Semoga kita dapat mencontohi semangat perjuangan mereka juga... SEMANGAT!! Jangan Give up yer kengkawan!!!

Hasil tendum pumping mommaMia kul 6.30am tadi...
sikit kan? biar sikit dari takde langsung kan??
Saya pun ada turun naik tau tapi sikit-sikit kalo kita kerap pumping...
hasil satu hari campur-campur jadi banyak
renung-renungkan...

Perkongsian -1

Masih ingat entry "Cerita tentang breastfeed" by Ima yang ... stok susu nya yang dikumpul masa berpantang habis rosak... dah la lagi 4-5 hari nak start naik kerja.. tapi beliau bangkit BERJUANG buat stok semula. Skarang si bam bam Maryam dah 7 bulan sudah... Tahniah Ima kerana berjaya melepasi fasa pertama 6 bulan fully Breastfeed Maryam... Bravo!!!

Inilah peti ais yang buat ummi maryam menangis sakan mula2 dulu sebab tak muat pintu nak masuk rumah.. nasib baik lah sliding door boleh bukak.. tu pun kena letak kat hall jer sebab dapur rumah kecik sangat.. huhuhu..

Inilah stok2 susu CekMekYam bambam tu.. Sebelah kiri hanya penuh susu dia jer.. 
Nak tengok gamba2 susu lain terjah blog M.I.M - Musa Isa Maryam.

Photobucket
Ni lah si bam bam & gebu Maryam Zulfa
Geram la tengok pipi tuh
Agaknya badan ummi lambat sikit nak serasi dengan supplement ni.. so effect dia pun lambat sikit lah kot.. Seminggu ummi consumed memang tak ada apa-apa perubahan pun.. tapi lepas tu ummi perasan susu yang dipam makin lama makin pekat dan mcm lemak2 gitu.. agaknya sebab tulah kot.. sesi menyusu Maryam pun makin singkat..kiranya, kejap jer dia dah kenyang.. tak der lah mengempeng jer macam sebelum2 ni..

Pastu satu lagi perkara yang ummi noticed.. alhhamdulillah, Maryam susah nak sakit atau demam lelama.. kalau demam pun sekejap jerla.. agaknya sebab supplemetn tu kot.. (ni berkat susu ibu tau ummi MIM..)
Kemudian lama2 susu pun ummi perasan makin pulih dan stabil macam sebelumnya.. Alhamdullilah.. sampai ke hari ini, ummi bolehlah bawak balik EBM dalam 4 botol sehari.. kira okeh la kan... kira bolehlah ummi buat stok.. 
Perkongsian -2

Masih ingat entry Pza yang sepanjang pantang, BF anaknya Khalish tapi masuk hari ke 50 dah mula cmpurkan FM... beliau rasa mcm kecewa gak... Alhamdulillah sejak dah naik kerja, dah tak guna FM... malah skarang sudah ada anak susuan. Subhanallah!! Kagum kan?? Khalish skarang 3 bulan.
Dulu sebelum ambik shaklee boleh dapat around 8oz  sehari sekarang Average kuantiti yang boleh aku dapat depend jugak tapi average boleh dapat 12 - 16 0z sehari, syukur :)
~ Hasil Perahan pagi ni dapat 8 Oz, Alhamdulillah rezeki si alish :)
Kualiti susu plak aku tgk makin pekat dari dulu dan alish kalau BF dalam 10 minit tapi tahan smpi 3 jam jugak la skrg :)
Dulu susu perahan ibu (SPI) mcm kais pagi makan pagi kais petang makan petang..cukup2 untuk stok esok... sekarang siap boleh simpan dalam peti ais  tapi tak lah semeriah orang lain tapi alhamdulillah cukup sangat untuk khalish dan boleh menyusukan harith dalam masa yang sama (aku mcm tak smpi hati bila mak dia nak bagi FM disebabkan dia rasa susu dia tak cukup so aku membenarkan untuk menggunakan susu yang ada dan pernah direct BF kat harith)... alhamdulillah rezeki allah jangan nak lokek2...

 Si bam bam Khalish & Harith... Kisah penuh boleh terjah blog pza
Perkongsian -3 
Before; ada ibu mengadu masalah Cramp makin teruk plus rasa tulang temulang berbunyi makin kuat dan rasa makin lemah.  Huhu.... utk mengambil melalui fresh milk, anak saya kembung lak. da try 2-3 kali. sampai la ni still kembung. Beliau mmg sgt risau nak amik susu lembu tak kira dlm tepung atau air. sbb baby Qistina mmg sensitif kulit dia. Dulu before kawen lagi ada masalah sampai kene radang tulang cuma amik leceh je. La ni da bertambah lagi menyusu rasa da tak tertahan bila sakit gigi + cramp. Da setiap hari mmg kene la cramp tu. Bab period tu time bulan 1 ada dtg period tapi sikit sgt. Pastu sampai skrg tak de lak. kene hati2 gak. mmg drop sgt2 la susu tu. Terima kasih kerana membantu.
AFTER ; After amik OsteMatrix sekali alhamdulillah berkesan pada kesihatan ... tulang temulang da kurang lenguh2. Da kurang kebas2 tu. rasa bestnyaaaaa... hehehe... terima kasih bagi pandangan hari tu. cramp pon da kurang. la ni intake mcm alin suggest. selang seli dgn vita-lea. terima kasih ya.. :D skrg takde la risau mane pasal sakit2 badan ni. :)

Alhamdulillah ni adalah antara USAHA ibu-ibu yang hebat. Kalian yang MEMILIH dan MENENTUKAN apa yang kalian nak untuk anak-anak kalian. Perlu difahami bahawa bukan supplement yang membanyak kan susu ibu tetapi Usaha si ibu tadi dalam memastikan tubuh ibu sustained sihat bertenaga, ceria dan terus bersemangat untuk membekalkan susu ibu kepada si manja. Konsep asas penyusuan perlu difahami terlebih dahulu iaitu LEBIH KERAP BAYI DISUSUKAN atau LEBIH KERAP SESI PERAHAN MAKA LEBIH BANYAK SUSUIBU DIHASILKAN... Demand & supply.... Pengambilan VITAMIN pula adalah sebagai alternatif dan BONUS untuk menambah susu (jika kitaran supply & demand dijaga) dan untuk kesihatan badan si ibu.

Anda Akan Berjaya Bila Anda Inginkan Yang Terbaik
Anda Akan Menjadi Ibu Yang Cukup Hebat
Anda Boleh! dan Modalnya hanya Semangat,Istiqamah & Doa!
InsyaAllah!

Post a Comment

umi said... March 18, 2011 at 12:27 PM

salam alin, setuju sangat dgn alin. Paling suka kat Tag : babies were born to be breastfed. Bravo!

Tiap kali rasa down mcm agak malas nak buat stok(konon sbb EBM dah penuh fridge), umi mesti jenguk sini tgk stok alin yg lagi bertimbun tu. Alhamdulillah semangat pulih semula, terus buat stok utk masa depan hehe..

Hafiza Abdul Latiff said... March 18, 2011 at 12:58 PM

very sweet post, i likee...semua ni pun sebab kak alin banyak support pza...thanks kak :)

MamaLily said... March 18, 2011 at 1:42 PM

sgt teruja! btul tu,susu sy makin pkat dan byk tuk baby. wpun kdg2 kengkangan masa kt opis bole mbantutkn sesi pumping,sy tetap berusaha. x mo alin rotan :-P

ajumohit said... March 18, 2011 at 5:22 PM

chaiyok2, entry2 mcm nilah yg menaikkan smgt ibu2 menyusu ni hehehe

Sima said... March 20, 2011 at 11:31 AM

terima kasih alin. byk lg nk kene belajar. entry yg menaikkan lagi semangat yg ada. hehehe....

Ummi Salsabila said... March 21, 2011 at 2:02 PM

sukanya entry ni kak.paling geram tgk baby bam bam sihat2 kerana susu ibu.bravo! tahniah semua!

 
Top