7
Entry ini ditujukan khas buat ibu-ibu yang stok susunya kais pagi makan pagi... kais petang makan petang... Nothing is impossible... Semoga perkongsian Ummi Ima nih boleh membossterkan semangat ibu-ibu untuk lebih BERUSAHA dan SEMANGAT untuk kumpul semula stok susu anda untuk sikecil tersayang...

To Ima, salam perkenalan. Sangat kagum dengan Ima. You ibu yang HEBAT!! Bertuah Musa, Isa dan Maryam dapat ibu macam Ima ni... Ngape Alin kata hebat???! Anda baca kisah Ima tu ... stok susu nya yang dikumpul masa berpantang habis rosak... dah la lagi 4-5 hari nak start naik kerja.. tapi beliau bangkit BERJUANG buat stok semula. Nak berkenalan dengan lebih dekat dengan ibu hebat ni klik M.I.M.

 ***
Hari ni ummi nak bercerita pasal breastfeed.

Ntah macam mana.. time ummi pregnankan si Maryam.. ummi terdetik nk breastfeed sepnuhnya kalau terdaya. Musa dgn Isa dulu, ummi cuma campur2 jer.. time dgn babysitter.. susu formula, bila dgn ummi, baru susu badan. Rasa cam rugi pun ada sbb x bf exclusive.. sbbnya mmg susu ummi byk.. cuma masa tu xder kesedaran dn ingt nk senang jer.. mls nak pump susu.

So kali ni, ummi mmg nekad nk breastfeeding secara exclusive. Jenuh ummi pujuk En. Papa.. siap dgn bdget kwangan lagi.. betapa nk tnjuk jimatnya dgn breastfeed nih. Yerla, susu dah x yah beli.. nak2 skrg susu makin lama makin mahal.. pstu, yg psti, susu ibu ni lagi tinnggggi khasiat dia dari susu formula la kan.. So kalau keluar modal besar sikit untuk beli alatan mengepam mmg berbaloi... Finally... lepas discuss apa sumer.. survey merata.. En. Papa setuju la kuarkan modal belikan ummi Medela Freestyle... hehehhe...(saaaayang Papa!!) Tp dengan satu syarat tuuu... kena rajin pump.. xder istilah malas2..... kalau x, jual balik! Huhuhu...

Apalagi, lepas jer bersalin.. masa dlm pantang, mmg ummi dah start sesi mengepam untuk buat stok.. sebelah si maryam nenen.. sebelah lagi mengepam. Hasilnya pun alhamdulillah lumayan lah... Di sebabkan nk simpan stok, En. Papa lagi sekali kuar modal beli peti ais besor sket.. hahahha.. mmg terbaik aar En.Papa nih... Kitorang pilih peti ais yang dua pintu side by side.. mmg besor gedabak la.. smpai x muat pintu nk msuk.. nasib ada sliding door.. hahahaha... alaa, nk beli yg baru mahal sgt.. dpt yg secondhand tp mcm baru.. pun dah syukur.. yg penting boleh simpan susu si Maryam nih.

Nak dijadikan cerita, lepas sebulan pakai peti ais ni, agaknya besar sgt dia nya letrik pakai.. wiring kat umah mcm shock.. asyiklah tertendang.. last2 peti ais tu yg belah freezer x jalan.. ha apa lagi.. abih la stok susu ummi yang berbotol2 dan berplastik2 tu... masa tu.. mmg menangis la ummi.... Yer la, nak masuk keje tinggal lagi 4 ke 5 hari mcm tu.. stok susu sumer dah abih rosak.. mmg risau sgt sbb takut x smpat nk buat stok blik bila dah msuk keje blik nnti.. nak-nak si Maryam makin ler kuat nyusu.. tp ummi nekad jgk.. blnce lagi 4 ke 5 hari tu.. mmg memerah jer la keje dia.. smpai satu tahap tu.. mmg kempis giler.. mana x nya, sebelah Maryam seblah lagi ngepam.. setiap 2 jam..hahahahaha.. tp alhamdulillah satu hari dpt lah 20oz..4 botol.. jd dlm 5 hari tu.. dpt lah 100oz, 10 botol sumernya.

So skrg ummi bila dah keje nih, ummi just make sure kena dptkan satu hari 20oz 4 botol, 3 botol maryam minum, 1 botol buat stok... mcm tu la hari2 ummi skrg.... tp ummi puas hati.. sbbnya bila tgk Maryam yang makin bambam tu... mmg rasa cm berbaloi dn ilang segala penat duk mengepam siang malam.

Stok susu pulak, alhamdulillah dah penuh la rak atas tu.. tp x smpat nk tmbah kt rak baru sbbnya Maryam makin kuat nyusu.. xper la, atleast ada daripada xder langsung kan.

Kenkawan ofis selalu tanya, apa ummi makan smpai byk cm tu susunya.. Kalau ikotkan apa la sgt, byk minum air, byk mkn lobak putih pstu selalu2 minum milo atau horlick.. itu jer laa.. ha lagi satu, disebabkan ummi skrg tgh diet nasik.. (sebab nk kurus menjelang hari adik kawen bulan 3 nanti) ummi takut susu pn kurang, ummi ada jumpa doktor mintak ubat tmbah susu.. so far alhamdulillah, berkesan lagi laa..

Mak aii.. pnjang ler plak citer kali nih.. En. B dah berdenyut2 dah nih.. Okeh la time for pumping session. Gambo stok susu nnti ummi upload.. x smpat2 nk shot.. asal smpai jer umah, dah lupa dah semua..

Kali ni kita layankan jer la si Maryam budak Bambam yg kuat nenen.. heheheheh 




Comel kan?? geramnyaa.. bam bam

p/s: Penyusuan @ Korea day 5 & 6 inysaAllah selepas entry nih. 

Post a Comment

~ As ~ said... December 17, 2010 at 8:05 AM

lebatnya rambut...

lydzar said... December 17, 2010 at 9:12 AM

comel sangat maryam ni, rasa nk gigit2 je pipi dia..

huhu teringat jugak kisahku yg kais pagi makan pagi ni dulu, pastu ada jugak kes berbotol2 susu rosak sbb pintu fridge tak tertutup rapat..uwaaaa!

nieda said... December 17, 2010 at 10:33 AM

hebat wanitia ini...

f a i z a h 's said... December 17, 2010 at 11:12 AM

ya allah bestnyee... alhamdulillah rezeki generasi2 akn dtg...

AziE-rAh said... December 17, 2010 at 11:21 AM

Ya Allah... Mmg seorg ibu yg hebat. Azie kagum.. :)
Seronok sb dia dpt support dr suami & keluarga.
Azie pun syukur sgt suami sokong Azie bf. Just family yg lain dah suruh Azie bg mknan tmbahan buat Alif. So far Azie masih bertahan. Azie nak cuba full BF. Mknan tmbahan bg bila Alif dh 6 bln.. Semoga Azie dpt buat stok mcm nie bila Azie start keje nnt..

Ummi M.I.M said... December 17, 2010 at 11:42 AM

salam mommamia,
alahaiii... apa la sgt kalau dibndingkan dgn mama2 yg lain.. lagi hebat..

ima ni pun baru jer lagi dlm kisah penyusuan ibu nih.. ni pun dah merundum sket pengeluaran.. ingt nk amik shaklee dgn alin la lepas nih.. doakan saya tabah dn cekal yer... aminnn..

senandung hatiku said... December 18, 2010 at 9:43 AM

Salam MommaMia..mama Qaseh teruja sangat nih..bila tgok anak2 yang comei dan tembam hasil dr BF. Cuma mama Qaseh agak hairan, knp ada bby yg BF ttp kurus..nampk x comei je?sbb tu ada yg snggup bg susu cmpuran.Kita patut bnykkan entry BF ni spy diorg besmgt utk BF ni kan?..anyway, TQ momma.Hubby pun teruja tgok stok Dzakirah..

 
Top