11
 jom belajar cara simpan EBM yang betul...

Entry ulangkaji... Buat yang bertanya... secebis info ~ Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni

Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping.

Panduan untuk menyimpan EBM..

Tempat simpanan
Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan
Suhu bilik
60 degrees F
15 degrees C
24 jam
Suhu bilik
66-72 degrees F
19-22 degrees C
10 jam
Suhu bilik
79 degrees F
25 degrees C
4-6 jam
Dalam peti sejuk
32-39 degrees F
0-4 degrees C
8 hari
Dalam freezer *yg peti sejuk jenis satu pintu)


2 minggu
Dalam tempat beku (compartment asing..ie peti sejuk dua tiga pintu tu)


3-4 bulan
In a separate deep freeze with a constant temperature(ini yang deep freezer)
0 degrees F
-19 degrees C
6 bulan ke atas


Bagaimana dengan EBM yang dah dibuka atau dipanaskan? selebihnya nak disimpan atau dibuang?.. rujuk jadual ni yer

Type of Milk
Simpan atau buang?
Why
Baki susu (EBM) didalam botol yang dah diminum
Guna untuk next feeding (tapi dalam tempoh masa yang x terlalu lama), otherwise discard(buang)
Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long
Susu yang dah dipanaskan
Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Jangan dibekukan semula
Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Susu didalam peti sejuk yang dah berada selama 8hari
Transfer to storage in the freezer, or buang saja
Mungkin masalah pertumbuhan bakteria bukan isunya.. tapi susu tu dah angkut bau2 dan perasa2 luaran dlm petisejuk tu jadi efek kat rasa susu tu.


Post a Comment

Ummi M.I.M said... April 12, 2011 at 8:25 AM

Alin.. cmner plak susu yang beku tapi dikeluarkan untuk di'chill'kan.. tapi tak guna pulak.. tahan baper lama kat peti sejuk.. nak beku blik tak boleh dah kan?

Faryza said... April 12, 2011 at 8:57 AM

mama mia...
klu susu beku yg dipanaskan dah minum oleh baby. lps tu bole simpan peti sejuk blk tak? klu bole berapa lama je tahan.?
macam mn kita nk tahu susu tu bole tahan 3-4 bln.? sy tgk klu susu saya dah 3 bulan ... terus je sy buang.. tak tunggu 4 bln pun. saya guna frige 2 pintu

Momma Mia said... April 12, 2011 at 9:10 AM

@ ummi MIM - hanya tahan 24 jam dari masa selepas cair. bekukan semula tak bleh yang...

[-suziey-] said... April 12, 2011 at 9:19 AM

nnti klu me pregnant n dh bersalin..will review ur blog again n again utk dpt info berguna ni :) thanks for sharing :)

Momma Mia said... April 12, 2011 at 9:22 AM

@ Faryza -
a. Susu yang dipanaskan mesti dihabiskan dalam tempoh 1 jam...

Seandainya diberi fresh EBM dan masih ada baki susu, susu tersebut boleh disimpan semula ke dalam fridge untuk penyusuan berikutnya.

Susu yang telah dipanaskan tidak boleh dibekukan semula.

Elakkan untuk memanaskan susu berulang kali. Ini akan mengurangkan khasiat di dalamnya.

Seeloknya untuk EBM yang dah dicairkan tu katalah ada 4oz dan nak pakai cuma 2oz, kita panaskan 2oz dulu. yang lagi 2oz tu simpan dulu kat fridge so takde la membazir, kan?


b. Susu yang dibekukan, Peti ais 1 pintu : 2 minggu manakala Peti ais 2 pintu : 3 bulan. betul la tuh

Deep freezer/chest freezer : 6 bulan (sebenarnya lebih tapi WABA state just 6 months to maintain the nutrient)

moral of the story, kena plan penggunaan ebm betul2 so that takde yg bakal dibuang... sayang. Ada jer org nak kalo u offer kat ibu2 yg susunya merudum.

Momma Mia said... April 12, 2011 at 9:24 AM

@ suziey - Thanks suziey... Semoga Aqeel cepat2 dapat adik. Amin!!!

ummioked said... April 12, 2011 at 12:13 PM

thanks for the info..mmg berguna sgt2..kadang2 benda2 macam ni kita terlepas pandang

JaSmIn said... April 12, 2011 at 5:40 PM

salam, sori comment ni x berkaitan nk mintak miakiddles tgok satu blog ni kesian kt adik dia pumping susu kt library tmpt kje dia jadi mangsa jantan gile seks yg rakam picture dia tgh memerah susu http://outdoorfreak.blogspot.com/2011/04/sexual-harrasment-di-institut-jantung.html ni crita akak dia n ni blog adik dia http://tulipsgurl87.blogspot.com/ tu.saya btul2 angin laa dgn citer2 cmni mintak2 saya dijauhkn dr perkara2 mcm ni di tmpt kje saya bcoz me also pump susu di tmpt kje for my baby ;((

teratak hati said... March 17, 2012 at 4:30 PM

sy tk bkerja,tapi ade pump susu bile susu penuh n baby tidur, baru ni sy pegi inteview,suami jaga baby,dia panaskan susu ebm tu,tapi baby tak nak minum,dia try rasa susu tu macam dh masam or rase lain,sedangkan baru sebulan lebih susu tu simpan dlm frigde dua pintu,sepatutnye tahan 3 bulan kan..

Momma Mia said... March 19, 2012 at 9:20 AM

@teratak hati hi sis salam perkenalan... panaskan susu guna apa?? suhu kena jaga...

teratak hati said... March 21, 2012 at 1:13 PM

tu la,panaskan kat parking lot,guna air panas dlm termos..

 
Top