17
1.  Pilih botol frozen EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku.

2Turunkan frozen EBM ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan semalaman. keesokkan harinya susu akan cair… InsyaAllah ATAU....


3. ... lalukan frozen EBM di bawah aliran air paip.

4. Bila dah cair, panaskan dengan cara merendam di dalam mangkuk berisi air panas/suam.
 
5. AMARAN KERAS !!!
  • JANGAN cairkan frozen EBM at room temperature
  • JANGAN gunakan microwave untuk mencairkan frozen EBM kerana ia akan merosakkan khasiat susu ibu.
  • JANGAN masak frozen EBM di atas api, ini juga akan memusnahkan khasiat susu ibu.
  • Elakkan memanaskan susu diawal pagi dan memasukkan ke dalam termos… kerana susu yang dipanaskan perlu dihabiskan dalam masa 1-2 jam sahaja.
  • Susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula, so kene pandai budget supaya tak membazir.
TIPS
  • Seelok-eloknya panaskan susu sejurus sebelum memberi bayi minum.
  • Hold your baby when feeding EBM
  • Jadikan feedings an enjoyable time for you and your baby. Rangsang bayi anda dengan berborak bersama baby dan berikan banyak senyuman.
  • Sesudah minum, BURP kan baby anda.
INFO... INFO...


Chilled EBM (Susu yg dah perah, disejukkan dibahagian sejuk (bukan beku)) normally akan terbahagi kepada 2 lapisan… atas dia bhgn lemak, bwh dia air.. this is perfectly normal, jangan pulak korang ingat susu tu basi and buang plak. Wat u need to do, is masa panaskan susu tu, GENTLY SWIRL the bottle to mix the lapisan.


Rujukan : 
Gambar dari http://mom2muzz.blogspot.com/2009/12/storing-breast-milkthawing-frozen.html
http://sweetstory.yuitsumuni.com/2010/03/bagaimana-nak-cairkan-ebm/

Post a Comment

MeL MikaiL said... May 31, 2010 at 5:35 PM

good info. dulu i guna bottle warmer utk cairkan frozen ebm. huhu cara yg salah. skg dah tau hehe :)

Ummi Salsabila said... June 1, 2010 at 12:15 AM

bagusnya info ni..baguslah byk info bout bf kat blog akak.

akak,bila susu kita nak jd byk mcm akak.pam2 habis adam mnum.blum smpan stok lg..

Sharini aka Ummi Khayra said... June 1, 2010 at 12:25 PM

alin bagus info2 nih... buat kan nini refresh balik.. hehehhehe

aiDieNa said... June 2, 2010 at 11:49 AM

Info yg sangat bermanfaat untuk dikongsikan bersama.. mmg ramai yg tak paham cara nak panaskan EBM nieh!

Ummi Aisyah said... June 3, 2010 at 1:59 AM

thanx alot for the good sharing

mariaariffbaby.com said... June 3, 2010 at 1:55 PM

iyala..
great info! really useful!

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:45 AM

@MeL MikaiL - Sama ler Mel. Alin dulu pun buat macam Mel

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:47 AM

@Ummi Salsabila - Sesama kita sharing & caring la odah.. utk rujukan & peringatan diri sendiri gak...

Wah adam memang kuat menyusu nih.. takpe la odah, slow2 buat stok

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:48 AM

@Sharini aka Ummi Khayra - hihi.. Skrang nih pun alin menge"FRESH' dan mengimprovekan maner2 mistake masa menyusu Damia gak...

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:50 AM

@aiDieNa - a'aahh ler Aidiena.. semoga kita sesama mengimprovekan ilmu ttg penyusuan kpd anak2 kita agak mereka dpt yg terbaik

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:50 AM

@Ummi Aisyah u r most welcome dear. Sharing kan is caring.. caring kan is loving...

Momma Mia said... June 4, 2010 at 2:51 AM

@mariaariffbaby.com Selamat apply info nih nanti maria for ur next baby

dakapan_rindu said... December 1, 2010 at 12:46 PM

salam
good info

sy take this info utk simpanan k
tqvm

mamaqaireen said... January 28, 2011 at 1:17 PM

good info pasal EBM..sy share ye

hot mama said... February 23, 2011 at 11:30 AM

lin...tq good info..mmg nk info ni nk bagi kat pengasuh..

eRiNsZ said... July 1, 2013 at 11:24 AM

sy share info yer utk d cc kan pada nursery anak sy

suria said... August 26, 2014 at 6:00 PM

Salam sis. Sy nak tnya, sy tak bkerja tp sy buat jg stok ebm utk memudahkan sy semasa kluar rumah (cth ke kedai, shopping etc). Bole tak freeze ebm yg kt nak guna just letak dlm cooler beg utk d cairkan. So bila nak guna sy just kluarkan dr cooler beg then panaskan dgn air suam/warmer/flask. Btul ke cara sy ni?? Tq :)

 
Top