7


- Hasil pump. Sbelah kurang sbelah lebih... Y? sbb lil Dzakirah dah minum daaa -

Kali ini momma kongsikan topik bagaimana berlatih memerah susu semasa tempoh berpantang di rumah .... sumber :  http://harlindahalim.blogspot.com/2009/10/pumping-practice.html

- Hasil pump 7 oz -

Untuk pengetahuan semua, momma mulakan latihan ini selepas 7 hari berpantang ye... Awal sangat ek? Sebab momma get ready in case Dzakirah Jaundis, Momma dah ada stok.


Okay... jom layan sebab2 kite memerah di waktu berpantang adalah : -
  • 1) Breast engorgement - pump untuk melegakan "B" yg membengkak
  • 2) Bekalan sementara - Mungkin ada waktu-waktu yg kite terpaksa keluar dan meninggalkan bayi di rumah. So, kite boleh pump and tinggalkan susu perahan for our baby's consumption.
  • 3) Stock EBM - pump utk mengumpul stok susu perahan sebagai persediaan sebelum kembali bekerja.

Cara-cara pump semasa tempoh berpantang pula adalah : -
  • 1) Pump selepas menyusukan baby - Jangan risau & kecewa jika kite pump time ni susu x keluar or keluar titik-titik shj...mmg kdg2 kite hanya "air-pumping" instead of "milk-pumping"... Tujuan pump selepas baby menyusu ialah untuk stimulate breast and memberi signal pd body kite bahawa ada demand. Bile demand tinggi, supply pasti bertambah!

  • 2) Tandem pumping - sebelah payudara bagi baby nyusu, sebelah lagi pump dan dilakukan simultaneously ye..

Peringatan ye... jangan beranggapan yg bile kite pump sebelum baby di susukan, nanti bile nak susukan baby susu dah takde. Tanggapan ni sangat lah SALAH ye! Percaya lah...even selepas kite pump and directly after that baby nak nyusu, susu kite still ade utk baby minum...susu kite x pernah x de...malah sentiasa dihasilkan! Tu la keajaiban yg ALLAH swt dah jadikan...
 

Okie...ni die jadual latihan mengepam semasa berpantang :-

(1) PERMULAAN...(12.30 P.M - 1.00 P.M.)
Saya mulakan latihan memerah pada waktu tengahari sebab sy dah dpt detect time baby saya tidur agak lama iaitu pd waktu thgari..so, sy start around 12.30 p.m. - 1.00 p.m.. Berjaya dilakukan lebih kurang 4-5 kali seminggu..bergantung pada bayi saya..kalau bayi saya terjaga dari tidurnye, kire "burn" la sesi latihan ni...Lg satu, pd waktu nie, saya dah settlekan sume bnda yg patut pd waktu pagi --> bertungku, mandikan and susukan baby & tidurkan die.

Rasionalnye berlatih utk mengepam pd waktu ini ialah...
Biasenye waktu begini adalah waktu lunch hour di ofis. So, sebaik-baiknye kite mengepam pd waktu lunch supaya kite x perlu curi terlalu byk mase bekerja..nanti effect work production lak...Boleh pegi beli lunch terlebih dahulu dan bawa ke tempat anda dan makan sejurus selepas mengepam atau sebelum mulakan sesi mengepam.

(2) SETERUSNYE...(4.00 P.M. - 4.30 P.M.)
Bile sy dah dpt pumping rhythm di waktu tghari, sy cube tambahkan sesi di waktu petang di antara pukul 4.00 p.m. - 4.30 p.m.. Time ni baby saya suka tido balik selepas disusukan. Saya make sure yg bayi saya dah di susukan kenyang-kenyang supaya die boleh tidur semula. Bila die dah tido, saya pon menjalankan projek saya...hehehe...

Rasional amik time ni utk berlatih ialah...
Di pejabat, waktu2 camni, kite dah a bit relax and because kerja2 pon dah banyak settle. (Mcm saya kalau pagi2 tu file2 agreement membukit dah tinggal 2-3 je lg nak di hadap...) Time ni kite dah nak menunaikan solat Asar pun...so, terpulang la nak pump b4 or after solat Asar ye...

(3) LASTLY...(9.30 A.M. - 10.00 A.M.)

Bile dah dah dapat rhythm mengepam pd kedua-dua waktu di atas, saya tambahkan lagi satu sesi mengepam di waktu pagi pd pukul 9.30 a.m. - 10.00 a.m.. Time ni baby saya baru je settle mandi dan nyusu. Sementara emak saya dok tidorkan cucu die, saya pon mintak xcuse utk melaksanakan projek saya...

Rasionalisasi mengepam di waktu begini ialah...
Bile dah mule bekerja, jadikan waktu ini sbg 1st pumping session anda. Sebabnye, kalau kite mulakan mengepam semasa tengahari, kite telah membiarkan "B" kite tidak di perah terlalu lama. Misal kate, kite keluar bekerja pukul 7.30 pg. Right before going out to work, kite susukan baby. Jadi, dari pukul 7.30 pg ke pukul 12.00 tghari, "B" kite tdk di perah selama hampir 5 jam!!! This is a big NO-NO ye... JANGAN BIARKAN PAYUDARA ANDA TIDAK DI PUMP/PERAH LEBIH DR 3 JAM. Jika kite biasakan rutin sebegini, dlm jangka masa yg panjang akan menyebabkan susu kite berkurengan...


NOTA KAKI :-

Please be reminded ye kawan-kawan, tak kire brp amount susu yg kite dpt pump/perah semasa tempoh berpantang, even kite cume dpt 0.5oz to 2oz per session, adalah dikire NORMAL. Jgn pressure lak bile tengok susu yg keluar sikit sgt...ianya adalah NORMAL. Reasonnye, baby sentiasa bersama kite dan sentiasa menyusu. Jd, susu yg banyak2 tu baby dah consumed.

Tujuan kite berlatih megepam/memerah semasa berpantang adalah utk membiasakan diri kite (supaya x kelam kabut bile kembali bekerja) DAN utk memberi signal kpd bdn kite utk menghasilkan susu pd waktu2 yg kite dah praktikkan tu. So, pd waktu2 tersebut la susu akan terhasil pd thp maximum. Body kite akan ikut jadual seperti yg kite dah arranged mase pantang...

Dan jika kite sedang mengepam/memerah susu tibe2 si kecik tu jaga nak nyusu, time ni ambillah kesempatan utk praktis tandem pumping. Ataupun, jika masih belum bersedia lg nak wat tandem pumping, bleh berhenti pump/perah dan susukan baby dulu. Don't worry...susu kite sentiasa akan ada dan dihasilkan...


SELAMAT MENGEPAM YE.... =)

p/s : nantikan entry schedule pumping momma & hasil EBM momma. 
 

Post a Comment

Siti said... May 4, 2010 at 4:40 PM

chaiiiyokkk..mesti byk stok nanti nih...

BIONIC WOMEN said... May 4, 2010 at 5:41 PM

momma..banyaklah susu, dulu eily xpandai sangat pam..tiap kali pam dapat skit jer so bagi direct jer kat dhiya sampailah 2 tahun..

Momma Mia said... May 4, 2010 at 7:50 PM

Siti >> Tengkiu dear. I need that... tengah berusaha nih. Doakan before start kerja dah ada stok susu lebih dr 200 Oz

Momma Mia said... May 4, 2010 at 7:53 PM

Eily >> Alhamdulillah so far supply susu best sgt aft pump.

wah bg direct sampai 2 tahun... well done dear!! tak kisah ler pump or direct janji anak2 dpt yg terbaik dr ibunya kan...

Mazatul Azura Muhamad said... May 4, 2010 at 11:38 PM

best2.. tgk hasil susu yg dipam.. Kite cam risau jer tak cukup stok sebab masa demam haritu banyak jugak guna stok n proses pumping agak terganggu.. Ni tgh struggle balik.. Doakan kite sama yek..

Momma Mia said... May 5, 2010 at 6:25 AM

Kak Mai >> InsyaAllah. Sesama kt berjuang buat stok EBM... Caiyok caiyok!!! Say no to STRESS.. Semoga dipermudahkan. AMIN

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said... May 5, 2010 at 8:00 AM

nak kena belajar ni hehehe
utk persediaan masa depan yg cemerlang,gemilang dan terbilang

hehhehe

 
Top