2
Ada orang tanya saya, kalau tak amik kalsium apa akan jadi sebenarnya? saya cuma tahu pasal osteoporosis tapi tak tahu punca...boleh terang? Jom blajar apa kepentingan kalsium...
  • Wanita perlu kalsium kerana wanita mengandung dan menyusukan anak.
  • kalsium diperlukan untuk bina darah, menstabilkan tekanan darah, saraf, untuk bina tulang dan gigi.
Kalau kita memang minum susu setiap hari atau amik apa jua sumber kalsium sebagai contoh

1. Keju dan makanan yang terbuat dari keju.

2. Yogurt.
3. Susu dan makanan yang terbuat dari susu.
4. Ikan Sarden dan ikan lainnya yang dimakan bersama tulangnya.
5. Sayuran yang berwarna hijau gelap seperti bayam, kangkung dan lain lain.
6. Sereal.
7. Jus jeruk.
8. Kacang kedelai dan makanan yang terbuat dari kedelai.
9. Susu kedelai.
10. Roti, makanan yang berasal dari biji bijian, wafel.

....maka kita tidak perlu risau tentang kekurangan kalsium mahupun risiko yang bakal dihadapi apabila kekurangan kalsium.


Namun katakanlah jika kita
tidak minum susu atau apa-apa jua sumber makanan yang mengandungi kalsium maka badan kita akan menggunakan kalsium yang sedia ada dalam badan kita iaitu dari tulang dan gigi untuk keperluan pembentukan darah , kestabilan darah dan saraf..

Apabila diet yang tidak seimbang ini
berterusan, maka tulang dan gigi tidak akan padat lagi sebaliknya akan mempunyai rongga di dalamnya akibat digunakan oleh tubuh untuk pembinaan darah dan kestabilan darah. bermula dari situ, tulang dan gigi kita akan rapuh...dan kita akan senang rasa sakit pinggang, sakit kaki terutama bahagian lutut dan tumit kaki dan tumit akan kelihatan pecah-pecah. gigi akan sakit dan ini yang paling teruk.....Risiko osteoporosis

Walaubagaimanapun, ianya tidak berlaku dalam sehari dua. Ia berlaku apabila pengambilan menu yang tidak seimbang secara berterusan. PENYAKIT itu hakikatnya tidak datang secara mengejut...ianya adalah akibat sifat kita yang menangguh2 perkara yang penting dan perlu.

Ramai customer ibu yang mengakui tidak mengambil susu semasa mengandung namun tidak pula menggantikan dengan sumber kalsium yang lain dimana akhirnya mereka mengadu sakit pinggang, sakit lutut dan tumit berbisa bila pijak, paling teruk ialah sakit gigi.....


Kalsium sangat penting ya.... jangan abaikan kerana bila dah sakit kita yang merana.

  • Terutama ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak... kalau tidak menggantikan kalsium yang disalurkan kepada anak semasa mengandung dan menyusu, risiko osteoporosis sangat tinggi.
  • Bagi ibu yang menyusu dan jika kehadiran Menstrual mengganggu penghasilan susu anda...dapatkan segera 2-4 gelas susu sehari insyaAllah penghasilan susu akan meningkat semula.
  • Kekurangan kalsium boleh membuatkan kita cepat letih ditambah apabila kurang tidur dan akhirnya akan membuatkan muka pucat tidak bermaya dan lebih worst lagi kulit nampak kusam.
  • Jika mak anda mempunyai tanda sakit kaki, sakit tulang belakang mahupunb sakit gigi...dapatkan kalsium atau set D di mana vit B complex dan E juga membantu untuk masalah saraf.
Kelebihan Ostematrix Shaklee
  • 1000mg unsur kalsium sumber2 yg mempunyai tahap kepekatan dan mudah diserap.
  • 400mg magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya.
  • 400iu vitamin D untuk meransang penyerapan kalsium.
  • amalkan pengambilan osteomatrix 4 biji sehari sebelum tidur 

Maka pastikan kita dapatkan keperluan kalsium seperti yang disarankan.

Berminat? 
Call.SMS :: 019-2682709
Email: azlin.mohdatan@gmail.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  

** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 
 

Post a Comment

Sima said... April 7, 2011 at 4:02 PM

Oh my... terkena kat batang idung nik. time pregnant bole minum susu. lani time menyusu tak le. dah pon sakit gigi. huhuhu... sakit wooo...

da start mkn pil kalsium. hehe... harap2 tak terlambat. :P

BabyIntan said... April 7, 2011 at 7:34 PM

Mmg penting intake kalsium utk badan especially ibu2 yg mengandung dan juga ibu2 yg menyusukan anak kan :)

Jangan tak amik nanti badan kita yg merana...huu huu.

 
Top